Bagietki bezglutenowe to marzenie wielu dzieci z celiakią, ale i dorośli na diecie bezglutenowej nie odmówiliby schrupania takiej pysznej buły. Niestety bezglutenowej bagietki nie da się kupić w piekarni na rogu ulicy w każdym mieście. Owszem, od jakiegoś czasu bezglutenowe bagietki są w sprzedaży w Polsce, ale każde bezglutenowe pieczywo najlepiej smakuje w domu. Do dzieła zatem! To naprawdę proste! Podrzucam sprawdzony przepis na bezglutenowe bagietki z domowego piekarnika. Spróbuj swoich sił, ale najpierw przeczytaj ważny poradnik KLIK Dlaczego tak trudno upiec bezglutenowe bułki.
Ze świeżych drożdży, łyżki mąki, łyżeczki cukru i paru łyżek wody zrobiłam rozczyn. W misce wymieszałam mąkę przesianą z solą. Gdy rozczyn był po 10 minutach gotowy, przełożyłam go do miski z mąką. Stopniowo dodawałam letnią wodę (pół na pół z gazowaną) i mieszałam mikserem (haki) na dość gęstą, jednolitą masę. Miskę przykryłam wilgotną ściereczką i zostawiłam na kwadrans, by ciasto podrosło.
Po tym czasie nastawiłam piekarnik na 200 stopni C. Z ciasta uformowałam trzy wałki i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ponownie przykryłam je wilgotną ściereczka, by podrosły (około 15-20 minut). Gotowe bagietki posmarowałam rozkłóconym jajkiem, posypałam ziarnami. Na każdej bagietce zrobiłam poprzeczne nacięcie mokrym nożem.
Blachę wstawiłam na pół godziny do piekarnika. Zbliżała się północ, gdy z naszego domu znów zaczęły ulatywać aromaty niczym z całodobowej piekarni :). Tak, moje bezglutenowe bagietki pachniały znakomicie, nabrały też koloru i chrupkości. Pozwoliłam im stygnąć do rana. Gdy dzieci wstały, zaczęła się uczta. Bagietki miały lekko chrupiącą skórkę, a w środku były białe, mięciutkie i …przepyszne. Dzieci wołały o dokładkę, a to najlepsze potwierdzenie, że przepis jest OK. Po sytym śniadaniu pomaszerowały do szkoły i do przedszkola.
Gdy dziś – latem 2020 r. – aktualizuję ten dawny przepis na domowe bagietki bezglutenowe, w sklepach internetowych i niektórych piekarniach bezglutenowych można już kupić bagietki gluten-free. Dostępne są zarówno świeże bagietki bezglutenowe, jak i te o długim terminie przydatności. Bagietki bezglutenowe znajdziesz m. in. tutaj: