Blog

24

Bezglutenowa bagietka z domowego piekarnika

10/03/2015

Bezglutenowa bagietka z domowego piekarnika

10/03/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bagietki bezglutenowe to marzenie wielu dzieci z celiakią, ale i dorośli na diecie bezglutenowej nie odmówiliby schrupania takiej pysznej buły.  Niestety bezglutenowej bagietki nie da się kupić w piekarni na rogu ulicy w każdym mieście. Owszem, od jakiegoś czasu bezglutenowe bagietki są w sprzedaży w Polsce, ale każde bezglutenowe pieczywo najlepiej smakuje w domu. Do dzieła zatem! To naprawdę proste! Podrzucam sprawdzony przepis na bezglutenowe bagietki z domowego piekarnika.  Spróbuj swoich sił, ale najpierw przeczytaj ważny poradnik KLIK Dlaczego tak trudno upiec bezglutenowe bułki.  

Składniki na 5 bagietek bezglutenowych

  • 500 g mąki chlebowej Dr. Schär  – Mix Bread – mix B
  • 25 g świeżych drożdży
    lub 7 g suchych drożdży bez glutenu
  • 350 ml wody
    może być gazowana lub zwykła z kranu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • opcjonalnie: ziarna bez śladowych ilości glutenu
    np. mak, sezam, siemię lniane, czarnuszka
  • opcjonalnie: jajko do posmarowania bagietek

Jak przygotować domowe bagietki bezglutenowe?

Ze świeżych drożdży, łyżki mąki, łyżeczki cukru i paru łyżek wody zrobiłam rozczyn. W misce wymieszałam mąkę przesianą z solą. Gdy rozczyn był po 10 minutach gotowy, przełożyłam go do miski z mąką. Stopniowo dodawałam letnią wodę (pół na pół z gazowaną) i mieszałam  mikserem (haki) na dość gęstą, jednolitą masę. Miskę przykryłam wilgotną ściereczką i zostawiłam na kwadrans, by ciasto podrosło.

Po tym czasie nastawiłam piekarnik na 200 stopni C. Z ciasta uformowałam trzy wałki i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ponownie przykryłam je wilgotną ściereczka, by podrosły (około 15-20 minut). Gotowe bagietki posmarowałam rozkłóconym jajkiem, posypałam ziarnami. Na każdej bagietce zrobiłam poprzeczne nacięcie mokrym nożem.

Blachę wstawiłam na pół godziny do piekarnika. Zbliżała się północ, gdy z naszego domu znów zaczęły ulatywać aromaty niczym z całodobowej piekarni :). Tak, moje bezglutenowe bagietki pachniały znakomicie, nabrały też koloru i chrupkości. Pozwoliłam im stygnąć do rana. Gdy dzieci wstały, zaczęła się uczta. Bagietki miały lekko chrupiącą skórkę, a w środku były białe, mięciutkie i …przepyszne. Dzieci wołały o dokładkę, a to najlepsze potwierdzenie, że przepis jest OK. Po sytym śniadaniu pomaszerowały do szkoły i do przedszkola.

Gdzie obecnie można kupić bagietki bezglutenowe?

Gdy dziś  – latem 2020 r. – aktualizuję ten dawny przepis na domowe bagietki bezglutenowe, w sklepach internetowych i niektórych piekarniach bezglutenowych można już kupić bagietki gluten-free. Dostępne są zarówno świeże bagietki bezglutenowe, jak i te o długim terminie przydatności. Bagietki bezglutenowe znajdziesz m. in. tutaj:

  • Balviten – 6 zł za świeżą bagietkę o wadze 250 g
  • Putka Bez Glutenu – 5,20 zł za 140 g – to świeża bułka wyborowa, która wygląda i smakuje jak bagietka
  • Dr. Schär – 7,90 zł za 175 g (najlepsza jest po odpieczeniu)
  • Bezgluten – 6,50 zł za 180 g – mini bagietki bez dodatku cukru, najlepsze po dopieczeniu 
  • Balviten – 6,80 zł za 175 g , bagietka rustykalna do odpieku
  • Bezgluten – 6,60 zł za 180 g – mini bagietki bezglutenowe wieloziarniste bez dodatku cukru
  • Schnitzer BIO – 11 zł za 200 g, bagietki bezglutenowe do odpieku

KOMENTARZE (24)

Leila 22/03/2023 13:48
Bagietki bezglutenowe były dostępne już kilka lat wcześniej w wymienionych przez panią sklepach internetowych dla osób bez glutenu. Pokusze się i stwierdzenie że 18 lat temu miał je bezgluten a później po podziale firmy i balviten. Oprócz tego jest kilka piekarni z certyfikatem także oferujących bagietki. Tak więc moje sprostowanie do komentarza.
Paulina 23/04/2022 21:02
Bagietki pyszne! Dziękuję za przepis
Sara 15/03/2018 16:00
dzień dobry, czy mogłabym zamienić mix shar na inny mix mąk bezglutenowych ale nie gotowych? wolałabym omijać w swoich wypiekach gotowych mieszanek dlatego zastanawiam się czym najlepiej je zastąć? :)
Bezglutenowa Mama 15/03/2018 16:23
Dzień dobry Saro - w tym przepisie trudno będzie ominąć mix. Mixy bezglutenowe dzięki swym właściwościom dają w efekcie wypiek puszysty i podobny do glutenowego. Z samych mąk jednorodnych bardzo trudno uzyskać podobny efekt, zwłaszcza w domowy piekarniku. Takie bułki, upieczone w domu z mąk jednorodnych, najczęściej są zbite twarde i niejadalne, zwłaszcza dla dziecka... Łatwiej z kolei z mąk jednorodnych upiec chleb, oto przepis: https://bezglutenowamama.pl/bezglutenowy-zdrowy-chleb-owsiany/
Ewelina 08/06/2017 12:41
Właśnie wypróbowuje Twój przepis. Trzymaj kciuki! A powiedz mi proszę, gdy je zamrażasz to już upieczone czy surowe ciasto? Rozumiem że piękne w 200 stopniach bez termoobiegu?
Bezglutenowa Mama 08/06/2017 12:49
Tak, czasem zamrażam ciasto, ale najczęściej mrożę po prostu upieczone i ostudzone bagietki. Tak, piecze się bez termoobiegu. Powodzenia!
SCRUBBY 20/04/2017 09:17
Wyszły pyszne. Wszyscy się zajadali - jedyny minus ilość kCal :( 100 gramów mąki to ok. 350 kCal.Natomiast ten smaaaaak. MNIAM! MNIAM! MNIAM!
Bezglutenowa Mama 20/04/2017 11:31
A tam kalorie ;)
gosiasit 04/04/2015 01:53
Jakim cudem masz takie piękne brązowe bagietki? moje wyszły całkiem białe,bardzo twarde na zewnątrz a w środku nawet niezłe. chyba coś zrobiłam źle... :-(
Bezglutenowa Mama 06/04/2015 12:00
Posmarowałam jajkiem.
gosiasit 06/04/2015 21:30
rzeczywiście jest to w przepisie,dzięki Następnym razem wyjdą mi! :-)
gosiasit 03/04/2015 22:45
Marta jak studzisz bagietki,bo właśnie się za nie zabieram a chcę żeby rano były świeże na śniadanie.
Bezglutenowa Mama 06/04/2015 12:00
Studzę na kratce metalowej. Potem owijam ściereczką i zostawiam na rano. By odzyskały rano świeżośc, odpiekam je chwilę w 200 stopniach w piekarniku. Wtedy odzyskają miękkość.
gosiasit 06/04/2015 21:28
No tak myślałam,że trzeba odpiec,zrobiłam tak i nadal były twarde,chyba za dużo mąki dałam,bo dałam więcej,bo miałam ciasto luźne hak śmietana.
Anula80 17/03/2015 12:52
Potwierdzam, po upieczeniu były przepyszne :) dawno nie jadłam tak smacznego pieczywa. Z tym, że z powodu braku wystarczającej ilości mąki Schaer, poratowałam się mąką z Marcs&Spencer i własną mieszanką mąk: gryczanej, ryżowej i jaglanej
MAMA 11/03/2015 22:33
Jak długo bagietki zachowują świeżość? Moje dziecko jest od kilku miesięcy na diecie i niestety jak dotąd nie zaakceptowało smaku żadnego chleba bezglutenowego, ani kupnego, ani upieczonego przeze mnie, mimo, że wg. mnie wyszły całkiem niezłe ;) Może bagietki by posmakowały...
Bezglutenowa Mama 15/03/2015 14:03
Bagietki są najlepsze tuż po upieczeniu oraz parę godzin póxniej. Potem schną, jak większość bg pieczywa na miksach. Może tuż po upieczeniu i ostudzeniu zamroź kilka bułeczek? Dla urozmaicenia smaku i koloru możesz dodać np. 50-100 g mąki np. dyniowej (odejmując tyle samo misku) - wtedy wyjdą bagietki ufoludkowe :). Próbowałas pieczywa różnych firm? Naszej Zosi od ostatnio zasmakowały znów bułki Ciabatty Bezglutenu, smakuje też naszym dzieciom chleb vitalny ciemny i jasny Glutenexu - gotowy do jedzenia bez podpiekania czy grzankowania. A może upieczesz chleb pomidorowy (jest na blogu)?
Ewelina 11/03/2015 17:34
Witam, widziałam wczoraj te piękne bagietki i dzisiaj zdecydowałam się upiec wyszły super:-)Więc dziękuję za podpowiedz, pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 15/03/2015 14:00
Smacznego :) Bardzo się cieszę :)
Bezglutenowa Mama 11/03/2015 15:38
Hm, najlepiej napisać do producenta, aczkolwiek na ich stronie ten produkt jest oznaczony jako "bez gutenu". W tej kwestii wątpliwości wyjasni jedynie producent...
jola 11/03/2015 13:55
Dziękuje Pani Marto za odpowiedź, mam jeszcze pytanko...wyruszyłam dziś na zakupy i kupiłam Paprykarz z kasza jaglaną firmy " Primavika"... w sklepie czytając info o alergenach nie doszukałam się niczego niepokojącego , może zawierać tylko sezam... ale w domu zaniepokoiło mnie, że w składzie jest hydrolizat białka roślinnego. W internecie wyczytałam, że do produkcji jego używane są surowce roślinne czyli gluten pszenny, śruty ... chciałabym poznać Pani opinię, wkleję link, bo nie mam zdjęcia tego produktu http://www.primavika.pl/paprykarz-z-kasza-jaglana/
Anula80 11/03/2015 09:38
Dziś robię :) Już mi się buzia cieszy
jola 11/03/2015 00:00
jakiej firmy używa Pani ziaren maku, sezamu, siemienia lnianego, wiórki kokosowe,dynia, słonecznik... wiem , że nie każda firma gwarantuje " czystość" od glutenu.... pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 11/03/2015 08:44
Najpewniejsze jest Kresto, ale i tak zawsze sprawdzam na etykiecie, czy na liście alergenów nie pojawił się gluten. Poza tym kupuje bakalie różnych firm, ale zawsze sprawdzam, czy producent wymienia alergeny mozliwe w produkcie i czy nie ma tam glutenu. Jeśli na produkcie nie ma ani słowa o możliwych zanieczyszczeniach jakimikolwiek alergenami, to w ogóle tego nie kupuję. Pozdrawiam, Marta :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się