Bez dwóch zdań: chleb bezglutenowy Maestro firmy Schaer został uznany przez uczestników naszych kolonii za najlepszy chleb. To było widać gołym okiem w stołówce… Na obozie z dietą bezglutenową we Wieleniu serwowaliśmy trzy rodzaje tego pieczywa: biały chleb bezglutenowy – Maestro Classic, ciemny  – Maestro Vital i biały z ziarnami – Maestro Cereale. Co wyróżnia te chleby bezglutenowe? Są miękkie i świeże od razu po otwarciu opakowania, nie wymagają odparowania ani tostowania, sprawdzają się na biwakach i wyjazdach, no i są dostępne niemal w każdym markecie.

Maestro Classic Schaer – hit

Na obozie z dietą bezglutenową – na Magicznych koloniach z Bezglutenową Mamą we Wieleniu zjedliśmy ponad 100 bochenków chleba bezglutenowego z serii Maestro Schaer. Dziś mogę powiedzieć, że największym powodzeniem cieszył się chleb bezglutenowy Maestro Classic – biały, mięciutki, pachnący i pyszny. Dzieci jadły go z wszelkimi dodatkami: z szynką bezglutenową, z dżemem, z żółtym serem, z pastą jajeczną, z twarożkiem, z kremem orzechowym i konfiturą. Gdy podawałyśmy w koszyczku różne rodzaje chleba bezglutenowego, Maestro Classic znikał jako pierwszy.

Na drugim miejscu był Maestro Cereale Schaer – biały chleb bezglutenowy z ziarnami. Na trzecim – ciemny chleb bezglutenowy Maestro Vital Schaer.

Świeży chleb bezglutenowy

Jak wielu z was wie, najczęściej sklepowy chleb bezglutenowy jest twardy, suchy i mało smaczny. Trudno go przełknąć, nawet ze smacznymi dodatkami. Dlatego pieczywo bezglutenowe wymaga odświeżenia – na parze, w tosterze lub piekarniku. To duże utrudnienie na wyjazdach – pewnie nie raz się o tym przekonaliście. Na szczęście od kilku lat na polskim rynku bezglutenowym pojawiają się świeże chleby bezglutenowe. Najbardziej znany jest świeży chleb bezglutenowy z serii Maestro Schaer – bo jest powszechnie dostępny w wielu sieciach (m. in. Kaufland, Netto). Przez internet lub w bezglutenowych piekarniach stacjonarnych w Warszawie lub we Wrocławiu można również kupić świeży chleb bezglutenowy Putka lub Hert.

Zalety świeżego chleba bezglutenowego Maestro Schaer poznałam już kilka lat temu, podczas  naszych wakacji bez glutenu pod namiotem. Po prostu przed każdym posiłkiem otwierałam opakowanie chleba, smarowałam miękkie kromki pasztetem bezglutenowym lub serkiem – i miałam gotowe śniadanie bezglutenowe dla całej rodziny. Nie musiałam mieć w namiocie garnka, tostera ani mini-piekarnika. Czułam się jak zwyczajny zjadacz chleba, jak zwyczajny letnik…. Tak, to było bardzo miłe odczucie.

Co go wyróżnia? Miękkość, skład i smak

Jak już wspomniałam, świeży chleb bezglutenowy z serii Maestro Schaer wyróżnia się miękkością i smakiem, ale również składem. Chleb bezglutenowy Maestro Classic nie zawiera gumy guar (która niektórych uczula), cukru, skrobi pszennej bezglutenowej. W jego składzie znajdziemy natomiast zakwas bezglutenowy, mąkę z prosa i quinoa, błonnik jabłkowy i miód. Chleb bezglutenowy Maestro Vital zawiera dodatkowo ziarna słonecznika i siemię lniane (bezcenne w zdrowej diecie bezglutenowej), mąkę z sorgo i mąkę kasztanową. Maestro Vital również nie zawiera gumy guar.

Chleby bezglutenowe z serii Maestro Schaer są moim zdaniem świetną alternatywą na wakacje bez glutenu, na wszelkie wyjazdy oraz na chwile, gdy nie mamy czasu piec ani odświeżać chleba bezglutenowego. Natomiast dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej – uczestniczy obozu z dietą bezglutenową we Wieleniu – potwierdziły, że to najlepszy chleb bezglutenowy.

Drukuj

Podziel się tym wpisem ze znajomymi!