Blog

Zupełnie inne pierogi bezglutenowe: smażone, z pieczarkami i kaszą

26/02/2025

Zupełnie inne pierogi bezglutenowe: smażone, z pieczarkami i kaszą

26/02/2025

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 50 minut
Poziom Łatwe
Budżet Raczej tanie

Smażone pierogi bezglutenowe, chrupiące, z pieczarkami i kaszą

- Te smażone pierogi bezglutenowe są chrupiące jak nuggetsy z Mc Donald's, są po prostu boskie - uważa mój 15-letni syn, który na co dzień je gluten, bo nie ma celiakii.  

Taka opinia o pierogach bezglutenowych, usłyszana od glutenożercy, to jak gwiazdka Michelina, prawda?

Na dodatek to właśnie mój syn wymyślił opcję smażenia pierogów bezglutenowych - tak, smażenia w sporej ilości tłuszczu, a nie podsmażania. 

Dlatego dzielę się z Wami tym przepisem, tym razem są to pierogi bezglutenowe z pieczarkami i kaszą gryczaną, które szykujemy jak wszystkie inne, a po ugotowaniu smażymy.

Teraz jest w Lidlu promocja na pieczarki, więc warto zrobić zapas, a w weekend ulepić i usmażyć te pyszne pierogi.

Składniki ciasta pierogowego

  • 300 g mieszanki bezglutenowej do wypieku pieczywa Mix B - Bread Mix Schär
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko (u mnie z wolnego wybiegu)
  • 200 ml wrzątku (jeśli rezygnujesz z jajka, użyj 250 ml wrzątku)
  • 30 ml oleju

Przygotuj też odrobinę wody i mąki do zagęszczenia lub rozrzedzenia ciasta w razie potrzeby, a także 2-3 łyżki mąki do podsypywania stolnicy.

Składniki farszu

  • 500 g pieczarek (u mnie marki Hajduk z Lidla)
  • 50 g suchej białej kaszy gryczanej bez glutenu
  • 2 średnie cebule (u mnie czerwone)
  • kilka łyżek oleju do podsmażenia cebuli i pieczarek

Wykonanie farszu z pieczarek i kaszy

  • kaszę gryczaną zagotuj i ostudź
  • cebulę obierz i posiekaj, pieczarki umyj i pokrój w drobną kostkę
  • na patelni podsmaż najpierw cebulę, następnie dodaj pieczarki
  • na koniec dodaj kaszę gryczaną
  • razem smaż przez około 7 - 10 minut, odsącz na sitku
  • dopraw do smaku solą oraz pieprzem
smazone pierogi bezglutenowe z pieczarkami i kasza hajduk pieczarki

Wykonanie pierogów bezglutenowych

  • połącz mąkę bezglutenową z solą
  • dodaj jajko i wymieszaj łyżką
  • wlewaj wrzątek i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez 2-3 minut
  • jak wyrobić ciasto pierogi bezglutenowe w thermomixie/lidlomixie?KLIK
  • pod koniec dodaj olej
  • zagniataj ciasto ręcznie przez około 30 - 60 sekund; ciasto ma być gęste, ciężkie, a jednocześnie elastyczne
  • owiń je folią spożywczą i odstaw na 15 minut, by odpoczęło
  • stolnicę oprósz mixem B
  • wykładaj porcje ciasta na pierogi bezglutenowe i wałkuj je cienko (ok. 2 mm)
  • szklanką wycinaj kółeczka, nakładaj farsz z pieczarek i kaszy, zlepiaj, mocno dociskaj brzegi pieroga (zobacz to na filmiku poniżej na moim Instagramie)
  • pierogi możesz od razu ugotować albo zamrozić
Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez BezglutenowaMama|przepisy bezglutenowe (@bezglutenowamama)

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jak zrobić smażone pierogi bezglutenowe?

  • ugotowane pierogi odstaw do ostudzenia, osusz delikatnie np. papierowym ręcznikiem
  • posmaruj je z obu stron olejem
  • na patelni rozgrzej olej (na wysokość ok 1 cm)
  • smaż pierogi bezglutenowe z pieczarkami z obu stron na złoty kolor

Jeśli chcesz bardzo chrupiące pierogi bezglutenowe, smaż na trochę ciemniejszy kolor.

smazone pierogi bezglutenowe najlepsze

Gdy nie mam czasu, dzielę pracę na 2 etapy: dzień wcześniej lepię gotuję pierogi bezglutenowe z pieczarkami, osuszam i studzę, smaruję olejem, przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki. Następnego dnia tylko smażę i mam dla Antka gotowy obiad.

najlepszy gatunek pieczarek hajduk lidl polska

Wiesz, że tanio można kupić mrożone gotowe pierogi bezglutenowe w kilku smakach? To mrożone pierogi marki Mateo. PO ugotowaniu można je tak samo usmażyć. 


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się