Blog

Zmienił się po remoncie pensjonat bezglutenowy Moje Tatry

08/01/2022

Zmienił się po remoncie pensjonat bezglutenowy Moje Tatry

08/01/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Kto ponownie zawita do 100% bezglutenowego pensjonatu Moje Tatry, może się zdziwić. Większość pokoi przeszła gruntowny remont, pojawiło się więcej apartamentów (pokoje studio). Właścicielka pensjonatu bezglutenowego koło Zakopanego, mimo trudnej sytuacji gospodarczej i pandemii, która nie oszczędziła jej jako przedsiębiorcy, nieustannie dba o komfort swych gości. Niedawno uruchomiła również restaurację bezglutenową, czynną dla osób z zewnątrz, jak i dla mieszkańców pensjonatu. Jeśli w czasie ferii bezglutenowych 2022 będziecie w okolicy, wpadnijcie na pyszne pierogi, nuggetsy, kwaśnicę, racuszki, ale i dania kuchni gruzińskiej i podhalańskiej.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Nowoczesne pokoje w pensjonacie bezglutenowym 

Pokoje w rodzinnym pensjonacie bezglutenowym Moje Tatry są urządzone ze smakiem, w klimacie góralskim. Na ścianach wiszą obrazy regionalnych twórców, sporo tam drewna i przytulnych mebli. Za wszystkie aranżacje odpowiada gospodyni – Elzbieta Porębska – Mędoń.

Na przełomie roku większość pokoi przeszła gruntowny remont, od podłóg po sufity. Niektóre pokoje zostały połączone w rodzinne studia – apartamenty. Są przestronne, jasne, w ciepłych kolorach. Pojawiły się tam nowe meble, podłogi, oświetlenie, zasłony, a także łazienki. Nie dominuje tam już klimat góralski, ale zachowana została przytulność i kameralność. Sama teraz nie wiem, który pokój wybrać na ferie bezglutenowe 2022… W sumie nie mam chyba za wiele do gadania, bo w czasie wielkopolskich ferii prawie wszystkie miejsca są już zarezerwowane. 

100% bezglutenowa restauracja – Moje Tatry

Lepsze warunki wypoczynku to nie jedyna zmiana w Moich Tatrach. Od 2021 r. jest to jedyny w Polsce i Europie 100% bezglutenowy pensjonat – nawet glutenowi goście jedzą tam posiłki gluten-free. Kolejną nowością jest bezglutenowa restauracja Moje Tatry, czynna zazwyczaj w godzinach od 14 do 19 (godziny i menu są na bieżąco aktualizowane na fejsbuku Moich Tatr). Oferowana jest tam 100% dieta bezglutenowa, ale również – na życzenie – wegańska czy wegetariańska, bez mleka lub jajek (dla alergików). Bywa przecież, że osoby z celiakią mają jednocześnie dodatkowe nietolerancje pokarmowe. 

Z bezglutenowej restauracji mogą korzystać turyści odwiedzający Podhale (mogą też sobie wykupić śniadania i obiadokolacje), okoliczni mieszkańcy i oczywiście goście pensjonatu. Niedawno napisała do mnie mieszkanka Czarnego Dunajca. Jej mąż pod koniec 2021 r. dowiedział się, że ma celiakię. Na moim fejsbuku przeczytali, że w pobliżu ich domu jest bezglutenowa restauracja, to było dla nich jak objawienie! I takich osób jest znacznie więcej, restauracja bezglutenowa u Eli cieszy się ogromną popularnością i już ma znakomite opinie w Google. Mocną stroną jest znakomite menu, wzbogacone np. daniami kuchni gruzińskiej, a także świeżość przygotowywanych potraw i wysoka jakość surowców (wędliny 100% mięsa, jagnięcina, lokalne sery kozie i owcze, jaja wiejskie z wolnego wybiegu itd.). Bo gospodyni Moich Tatr słynie z tego, że nie znosi „dziadostwa” – jak mówiła w podcaście Podróże  i wakacje z dietą bezglutenową. Wszystko, za co się bierze, jest na 100%. Tak, jak jej bezglutenowa restauracja i pensjonat. 

Poznaj zimowe menu w bezglutenowej restauracji Moje Tatry

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się