Dziś podzielę się z Wami najnowszym przepisem na zdrowy chleb bezglutenowy z białą kaszą gryczaną. Chrupiąca i aromatyczna skórka, miękki środek i te cieniutkie kromeczki…. Bez miksów czy zagęstników. Sama natura ;) Przepis na zdrowy chleb bezglutenowy z kaszą gryczaną powstał przez przypadek. Po prostu z obiadu została mi miseczka ugotowanej, bezglutenowej kaszy gryczanej i nie chciałam jej zmarnować. Poeksperymentowałam z mąkami i jeszcze tego samego dnia wyjęłam z piekarnika pachnący i chrupiący, pyszny i zdrowy chleb bezglutenowy z kaszą gryczaną. Co to był za bochen! Prawie półtora kilograma szczęścia dla całej rodziny i znajomych ;) Smak gryki ciekawie przełamała bezglutenowa mąka kasztanowa o lekko słodkawej nucie. Ten razowy chleb bezglutenowy z białą kaszą gryczaną zachwycił wszystkich bez wyjątku, a glutenowa znajoma od razu odkroiła sobie pół bochenka i zabrała do domu! Jest tylko jedna uwaga: nie zdradzajcie dzieciom wszystkich składników, bo słowa „kasza gryczana” lub „mąka kasztanowa” mogą niektórych negatywnie nastawić wobec tego chleba. Upieczcie wieczorem ten razowy, zdrowy chleb bezglutenowy z białą kaszą gryczaną, a rano posmarujcie masłem i obłóżcie warzywami. Tak smakuje bezglutenowe szczęście….
Dieta bezglutenowa powoduje wiele niedoborów u dzieci i dorosłych z celiakią. Przeczytacie o tym TUTAJ – KLIK. Dlatego tak ważne jest, by w diecie bezglutenowej dzieci i dorosłych dominowały produkty nieprzetworzone, domowe, zdrowe, o wielu wartościach odżywczych. Białe pieczywo lepiej zastępować razowym pieczywem bezglutenowym (np. bezglutenowe grahamki na zakwasie – KLIK). Jeśli dzieci na diecie bezglutenowej nie przepadają za ciemnym chlebem lub bułkami, wplatajcie je w menu choćby 2-3 razy w tygodniu, by uczyć je nowych, dobrych smaków. No a dorośli, cóż…. Powinni w całości przestawić się na razowy chleb bezglutenowy, pełen zdrowych mąk i składników. Dlatego już za kilka dni podam nowy przepis, tym razem na bezglutenowy chleb jaglany, również bez mixów.