Blog

4

Bułki grahamki bezglutenowe na zakwasie

16/09/2018

Bułki grahamki bezglutenowe na zakwasie

16/09/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Tylko raz w życiu, w Poznaniu, znalazłam w piekarni bułkę, którą mogłabym nazwać bezglutenową grahamką na zakwasie. Teraz udowodnię, że jeszcze doskonalsze bezglutenowe bułki na zakwasie, bułki bez grama drożdży, można stworzyć we własnej kuchni. Moje wakacyjne eksperymenty zakończyły się pełnym sukcesem, dlatego po wielu zapowiedziach na Facebooku dziś wreszcie podaję, jak krok po kroku upiec bezglutenowe bułki grahamki na zakwasie. Oczywiście muszę zastrzec, że przygotowanie bezglutenowych bułek na zakwasie i w ogóle wypiek jakiegokolwiek pieczywa na zakwasie bez glutenu, to wyższy stopień wtajemniczenia. Wierzę jednak, że determinacja może zdziałać cuda. Jeśli chcecie zdobyć dla dziecka bezglutenowe bułeczki bez drożdży, pozostaje wam próbować do skutku. Bo najważniejsza zasada brzmi: nie poddawać się. Musicie też wiedzieć, że bezglutenowe grahamki na zakwasie nie będą aż tak puszyste, jak bułki na drożdżach. Ale na pewno będą miękkie i atrakcyjne dla dzieci – już o to zadbałam przy tworzeniu przepisu :).  Najczęściej piekłam je na zakwasie ryżowym, ale wyszły świetnie również na zakwasie mieszanym z mąki ryżowej i ciecierzycy. Zapraszam na przepis, a przy okazji do poradnika: Dlaczego tak trudno upiec bezglutenowe bułki?  

Kilka etapów przygotowania

Przygotowanie bezglutenowych bułek na zakwasie ma kilka etapów, dlatego trzeba ten proces dobrze zaplanować. Najpierw trzeba wyhodować zakwas na chleb bezglutenowy, co zajmie 3-4 dni. Zakwas musi być aktywny, czyli napowietrzony, wyrośnięty i puszysty. Kolejnym krokiem jest przygotowanie zaczynu, który musi rosnąć około 12 godzin. Dlatego najczęściej nastawiam zaczyn około 16-17 po południu. Gdy minie dwanaście godzin, czyli około 4-5 rano, dodaję do zaczynu resztę składników, wyrabiam ciasto i odstawiam do garowania na około godzinę. Potem formuję bułki: delikatnie, by nie naruszyć napowietrzonej struktury. Po godzinie wyrastania wstawiam do piekarnika (250 stopni) pierwszą blachę, a gdy bułki się upieką, wstawiam drugą blaszkę. W efekcie około godziny 7 rano mam dla dzieci około 18-20 bezglutenowych bułek na zakwasie: bez drożdży, bez mleka, bez jajka. Są długo chrupiące i wystarczająco puszyste, by zachęcić dzieci do śniadania. To, czego nie zjemy, od razu po ostudzeniu mrozimy. Bowiem bezglutenowe bułki szybko czerstwieją, a te na zakwasie – jeszcze szybciej :). 

Składniki na  20 bułek grahamek bezglutenowych na zakwasie

ZACZYN

CIASTO

  • zaczyn, który rósł 12 godzin
    (jest go około 730 g)
  • 250 g razowej mąki bezglutenowej
    użyłam Mix It Dunkiel Dr. Schär
  • 250 mixu bezglutenowego do wypieku pieczywa
    użyłam Mix for Bread Balviten
  • około 40 g płatków teff bezglutenowych
    można użyć słonecznika, pestek dyni itd.
  • 2 łyżeczki soli
  • około 530 g mocno gazowanej wody
  • 40 g oleju
  • opcjonalnie jajko do posmarowanie bułeczek
  • opcjonalnie mak, siemię lniane itd. do posypania

Sposób przygotowania

  • Do miski włóż wszystkie składniki na zaczyn.
  • Wyrób hakami miksera gładkie, jednolite ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i zostaw w kuchni na 12 godzin.
  • Kolejnym krokiem jest przygotowanie właściwego ciasta na bezglutenowe bułki.
  • W dużej misce umieść spulchniony, pachnący zaczyn i pozostałe składniki na bezglutenowe bułki na zakwasie.
  • Wyrób ciasto mikserem  – do konsystencji gęstej śmietany lub dobrze wyrobionej ciastoliny.
  • Przykryj miskę ściereczką i wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do około 30 stopni C.
  • Przygotuj dwie blachy piekarnikowe i wyłóż je papierem do pieczenia. 
  • Namaczaj dłonie w miseczce z letnią wodą i delikatnie nabieraj porcje ciasta. Tak delikatnie, by nie naruszyć wyrośniętej struktury ciasta. Lekko nadawaj ciastu kształt bułeczek.
  • Bułeczki oprósz mąką bezglutenową, przykryj bawełnianą ściereczką.  Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  • Piekarnik nastaw na 250 stopni C (góra-dół). Na spód wstaw w naczyniu żaroodpornym około 100 ml wody .
  • Bułeczki posmaruj wodą lub jajkiem, posyp ziarnami lub makiem. 
  • Wstaw do piekarnika pierwszą blachę, druga musi poczekać.
  • Piecz bułeczki przez około 20 minut w temp. 250 stopni C, potem przez około 5-10 minut w 200 stopniach C. Piecz do suchego patyczka. 
  • Wyjmij je i ostudź na metalowej kratce.
  • Do piekarnika wstaw drugą blachę z bułkami i piecz podobnie, jak pierwszą. 

KOMENTARZE (4)

Ania M. 30/09/2018 09:19
Fantastyczne buleczki! Moj zakwas ryzowy po 2 dniach pieknie pracowal, potem jakos mniej, wiec nie wierzylam ze w ogole buleczki sie udaja. Zamienilam oba miksy (cokra nie toleruje kukurydzy) maka owsiana bezglutenowa, maka ryzowa i skrobia ziemniaczana, do finalnego ciasta na buleczki dodalam gumy guar, babki plesznik i mielenego siemenia lnianego. Buleczki wyszly przepyszne (rosly slabo na blaszce, ale urosly troche w piekarniku). Efekt naprawde mnie zaskoczyl - chrupiaca skorka, leciutko wilgotny ale ladnie wyrosniety miazsz, Pyszne na cieplo ale takze po podgrzaniu.Dziekuje!!!
Magda W. 22/09/2018 23:27
To moje zbawienie! Jestem na restrykcyjnej diecie, a tak bardzo tęsknię za hamburgerami z bułką! Jak tylko zdobędę miks mąk to biorę się za ten przepis. Wielkie dzięki za niego! <3
Magda 18/09/2018 10:00
Jakimi mąkami i w jakiej proporcji zastąpić ten Mix?
Bezglutenowa Mama 18/09/2018 11:11
Cześć Magdo, spróbuj dać podobne proporcje różnych jednorodnych mąk bezglutenowych - tak aby uzyskać konsystencję dobrze wyrobionej ciastoliny. Wkrótce opracuję przepis na bezglutenowe bułki na zakwasie na mąkach jednorodnych - ale dopiero eksperymentuję :). Jak będziesz miała swoje doświadczenia w tym zakresie, proszę podziel się w komentarzu :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się