Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019

Tylko raz w życiu, w Poznaniu, znalazłam w piekarni bułkę, którą mogłabym nazwać bezglutenową grahamką na zakwasie. Teraz udowodnię, że jeszcze doskonalsze bezglutenowe bułki na zakwasie, bułki bez grama drożdży, można stworzyć we własnej kuchni. Moje wakacyjne eksperymenty zakończyły się pełnym sukcesem, dlatego po wielu zapowiedziach na Facebooku dziś wreszcie podaję, jak krok po kroku upiec bezglutenowe bułki grahamki na zakwasie. Oczywiście muszę zastrzec, że przygotowanie bezglutenowych bułek na zakwasie i w ogóle wypiek jakiegokolwiek pieczywa na zakwasie bez glutenu, to wyższy stopień wtajemniczenia. Wierzę jednak, że determinacja może zdziałać cuda. Jeśli chcecie zdobyć dla dziecka bezglutenowe bułeczki bez drożdży, pozostaje wam próbować do skutku. Bo najważniejsza zasada brzmi: nie poddawać się. Musicie też wiedzieć, że bezglutenowe grahamki na zakwasie nie będą aż tak puszyste, jak bułki na drożdżach. Ale na pewno będą miękkie i atrakcyjne dla dzieci – już o to zadbałam przy tworzeniu przepisu :).  Najczęściej piekłam je na zakwasie ryżowym, ale wyszły świetnie również na zakwasie mieszanym z mąki ryżowej i ciecierzycy. Zapraszam na przepis, a przy okazji do poradnika: Dlaczego tak trudno upiec bezglutenowe bułki?  

Kilka etapów przygotowania

Przygotowanie bezglutenowych bułek na zakwasie ma kilka etapów, dlatego trzeba ten proces dobrze zaplanować. Najpierw trzeba wyhodować zakwas na chleb bezglutenowy, co zajmie 3-4 dni. Zakwas musi być aktywny, czyli napowietrzony, wyrośnięty i puszysty. Kolejnym krokiem jest przygotowanie zaczynu, który musi rosnąć około 12 godzin. Dlatego najczęściej nastawiam zaczyn około 16-17 po południu. Gdy minie dwanaście godzin, czyli około 4-5 rano, dodaję do zaczynu resztę składników, wyrabiam ciasto i odstawiam do garowania na około godzinę. Potem formuję bułki: delikatnie, by nie naruszyć napowietrzonej struktury. Po godzinie wyrastania wstawiam do piekarnika (250 stopni) pierwszą blachę, a gdy bułki się upieką, wstawiam drugą blaszkę. W efekcie około godziny 7 rano mam dla dzieci około 18-20 bezglutenowych bułek na zakwasie: bez drożdży, bez mleka, bez jajka. Są długo chrupiące i wystarczająco puszyste, by zachęcić dzieci do śniadania. To, czego nie zjemy, od razu po ostudzeniu mrozimy. Bowiem bezglutenowe bułki szybko czerstwieją, a te na zakwasie – jeszcze szybciej :). 

Składniki na  20 bułek grahamek bezglutenowych na zakwasie

ZACZYN

CIASTO

  • zaczyn, który rósł 12 godzin
    (jest go około 730 g)
  • 250 g razowej mąki bezglutenowej
    użyłam Mix It Dunkiel Dr. Schär
  • 250 mixu bezglutenowego do wypieku pieczywa
    użyłam Mix for Bread Balviten
  • około 40 g płatków teff bezglutenowych
    można użyć słonecznika, pestek dyni itd.
  • 2 łyżeczki soli
  • około 530 g mocno gazowanej wody
  • 40 g oleju
  • opcjonalnie jajko do posmarowanie bułeczek
  • opcjonalnie mak, siemię lniane itd. do posypania

Sposób przygotowania

  • Do miski włóż wszystkie składniki na zaczyn.
  • Wyrób hakami miksera gładkie, jednolite ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i zostaw w kuchni na 12 godzin.
  • Kolejnym krokiem jest przygotowanie właściwego ciasta na bezglutenowe bułki.
  • W dużej misce umieść spulchniony, pachnący zaczyn i pozostałe składniki na bezglutenowe bułki na zakwasie.
  • Wyrób ciasto mikserem  – do konsystencji gęstej śmietany lub dobrze wyrobionej ciastoliny.
  • Przykryj miskę ściereczką i wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do około 30 stopni C.
  • Przygotuj dwie blachy piekarnikowe i wyłóż je papierem do pieczenia. 
  • Namaczaj dłonie w miseczce z letnią wodą i delikatnie nabieraj porcje ciasta. Tak delikatnie, by nie naruszyć wyrośniętej struktury ciasta. Lekko nadawaj ciastu kształt bułeczek.
  • Bułeczki oprósz mąką bezglutenową, przykryj bawełnianą ściereczką.  Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  • Piekarnik nastaw na 250 stopni C (góra-dół). Na spód wstaw w naczyniu żaroodpornym około 100 ml wody .
  • Bułeczki posmaruj wodą lub jajkiem, posyp ziarnami lub makiem. 
  • Wstaw do piekarnika pierwszą blachę, druga musi poczekać.
  • Piecz bułeczki przez około 20 minut w temp. 250 stopni C, potem przez około 5-10 minut w 200 stopniach C. Piecz do suchego patyczka. 
  • Wyjmij je i ostudź na metalowej kratce.
  • Do piekarnika wstaw drugą blachę z bułkami i piecz podobnie, jak pierwszą. 
Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-11-03T12:04:15+00:0016 września 2018|