Blog

11

Zdrowe bezglutenowe ciasteczka bez mleka i bez cukru

18/02/2018

Zdrowe bezglutenowe ciasteczka bez mleka i bez cukru

18/02/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nie lubicie spędzać czasu w kuchni? Mam dla Was szybki przepis na pyszne i zdrowe bezglutenowe  śniadanie: ciasteczka bez mleka i bez cukru –  zero cukru, zero mąki, zero glutenu, zero spulchniaczy :). Potrzebne są tylko płatki owsiane, jajka i dowolnie skomponowana mieszanka niesiarkowanych bakalii (czyli to, co akurat znajdziemy w szafce). Co ważne, składników nie trzeba odmierzać na wadze, wystarczy szklanka. No tak, ale czy wyobrażacie sobie zjeść bezglutenowe ciasteczko na śniadanie? We Włoszech to norma. Włosi z celiakią często jedzą bezglutenowe ciasteczka na śniadanie, a przy tym są zdrowi i mają świetne figury. Może warto przenieść ten zwyczaj do Polski? Moje ciasteczka to też sposób na przemycenie orzechów i owoców suszonych do diety bezglutenowej dzieci i nastolatek z celiakią.

Składniki na 8 dużych ciastek

  • 3jajka
  • 2 szklanki płatków owsianych
    bezglutenowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego bezwonnego
    lub oleju rzepakowego lub masła
  • 2 szklanki mieszanki posiekanych orzechów i owoców suszonych BIO
    np. migdały, orzechy, morele, daktyle, figi, jagody goji, śliwki itp.

Wykonanie

Piekarnik nastaw na 180 stopni (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Posiekaj orzechy i migdały oraz owoce suszone. Wsyp je do miski wraz z płatkami owsianymi, wbij jajka, dodaj tłuszcz i wymieszaj na jednolitą masę. W razie potrzeby, gdyby ciasto wydawało się zbyt zbite, dodaj jeszcze jedno jajko. Dłońmi formuj duże lub małe placuszki i układaj je na blasze.

Piecz około 15 minut – do zrumienienia. Zdrowe, bezglutenowe ciasteczka bez mleka studź na metalowej kratce. Przechowuj w blaszanej puszce, nigdy w plastiku lub worku. W puszce ciasteczka przetrwają 2-3 tygodnie. 

Przepis od wychowawczyni naszych kolonii z dietą bezglutenową

Przepis na zdrowe, bezglutenowe ciasteczka bez mleka i bez cukru dostałam wczoraj od Kamili, która będzie wychowawczynią na naszych koloniach z dietą bezglutenową 2018 w Kudowie-Zdroju. 

  • Gdy nie mam czasu zjeść rano śniadania, pakuję do pudełka dwa pokaźne ciastka owsiane. Dają mi energię na pierwsze godziny pracy, są pyszne i zdrowe – podkreśla Kamila z Leszna. – Oczywiście te bezglutenowe ciasteczka owsiane świetnie smakują również na podwieczorek, z kubkiem mleka lub Inki.

Sposób Kamili polecam rodzicom dzieci na diecie bezglutenowej – te ciasteczka sprawdzą się jako przekąska do bezglutenowej śniadaniówki dla ucznia lub przedszkolaka. Są zdrowe i bardzo, bardzo smaczne. Jestem przekonana, że polubią je również studenci oraz nastolatki z celiakią i na diecie bezglutenowej – bo te ciasteczka bezglutenowe są fit :). Ale ważna uwaga: używajcie owoców suszonych niesiarkowanych – są zdrowe i pozbawione chemii.

KOMENTARZE (11)

Anett 12/07/2018 12:40
Hej Niestety moje ciastka strasznie się rozlatują...
Bezglutenowa Mama 01/10/2022 11:44
Może jajka, których użyłaś, były malutkie? Czy w czasie lepienia ciasteczka się kruszyły? W takiej sytuacji najlepiej dodać trochę płynu lub oleju i wszystkie się ładnie połączy.
Mariola 28/02/2018 12:07
Trochę to skomplikowane, ale nie przesadzajmy. Zawsze może być gorzej. Jak tylko znajdę gdzieś płatki owsiane bezglutenowe to wypróbuję i przeliczę i dam znać.:)
Mariola 27/02/2018 19:17
Nic się nie stało:) Jestem ciocią takiego arcymonka. Ma cukrzycę i celiakię. I spędza u cioci bardzo dużo czasu. Więc musimy się przestawić. Ale i tak będę przepisów próbować. Te ciastka wydają się być odpowiednie na spadek cukru. Ale muszę przeliczyć. Wypróbuję na pewno
Bezglutenowa Mama 28/02/2018 08:30
Zawsze mówię, że chylę głowę przed rodzicami i opiekunami dzieci z celiakią i cukrzycą. To przeliczanie to jest dopiero wyczyn.
Mariola 26/02/2018 23:04
A czy takie ciastka można bezpiecznie podać dziecku z cukrzycą?
Bezglutenowa Mama 27/02/2018 08:57
Nie specjalizuję się w diecie cukrzycowej, więc nie mogę jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Z tego co wiem, dzieci z cukrzycą mogą jadać słodycze, ale jest to uzależnione od poziomu cukru w danym momencie. Rodzice dziecka z cukrzycą na pewno wiedzą, w jakim momencie można podać mu słodkie produkty i dobierają wtedy odpowiednią dawkę insuliny.
Mariola 27/02/2018 12:56
Oczywiście, że wiedzą. O ile znają wartość odżywczą tego czegoś. Ale nie ma sprawy. Spróbuję zrobić i sama przeliczę składniki:)
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 27/02/2018 13:18
Przepraszam, myślałam, że pytasz jako mama, której dziecko koleguje się z dzieckiem na diecie bezglutenowej i cukrzycowej i dlatego pytasz :). Niestety, nie przeliczam w przepisach wartości odżywczej .... Trzymam kciuki i proszę o komentarz - przyda się innym mamom :)
Gmosia 18/02/2018 21:52
Brzmi ciekawie :) na pewno spróbuję. A czego szukać na opakowaniach owoców suszonych, żeby byly niesiarkowane?
Bezglutenowa Mama 21/02/2018 10:01
Na pewno są to owoce suszone BIO - np. DenverFood, Pięć Przemian, ale i linia natura firmy HELIO.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się