Blog

8

Bezglutenowe ciasteczka owsiane

22/11/2015

Bezglutenowe ciasteczka owsiane

22/11/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

ciastka owsiane (1)W domu wprowadziłam zakaz jedzenia gotowych słodyczy z barwnikami. Czym więc urozmaicać sobotę, czyli słodyczowy dzień w naszej rodzinie? Dziś upiekłam na próbę bezglutenowe ciasteczka owsiane. Zosia i Antek wsunęli całą porcję naraz, a ja nie miałam wyrzutów sumienia. Przecież przez moje ręce przeszedł każdy składnik tych ciasteczek, a przepis pochodził od mojej ulubionej blogerki. Na dodatek za oknem sypnął pierwszy tej jesieni śnieg….

 

ciastka owsiane (2)Składniki (*):

– 150 g bezglutenowych płatków owsianych;

– 150 g bezglutenowej mąki (np. mieszanki ryżowej, gryczanej, kokosowej – tej ostatniej maksymalnie 10-20 g);

– ¾ łyżeczki sody bez śladowych ilości glutenu;

– 125 g brązowego cukru;

– 1 łyżeczka cukru waniliowego lub aromatu waniliowego bez śladowych ilości glutenu;

– 100-120 g miękkiego masła;

– 2 jajka;

– szczypta soli;

-3 łyżki preparatu Bebilon Alerlac (opcjonalnie);

 

ciastka owsiane (3)Mikserem połączyłam wszystkie składniki (następnym razem wymieszam je łyżką, by zachowały się większe drobinki płatków). Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C. Odrywałam kawałki ciasta (uwaga, nieco klei się do rąk), formowałam kulki i układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji ulepiłam 30 ciasteczek. Udekorowałam je płatkami migdałów i suszonymi morelami. Blachę wstawiłam do piekarnika na około 15 minut – do lekkiego zrumienienia.

 

ciastka owsiane (4)Pozwoliłam, by ostygły na blaszce i dopiero wówczas przełożyłam je do pudełka. W zasadzie ich żywot był niezwykle krótki. Zdołałam sfotografować ciasteczka w komplecie, na tle pierwszego tej jesienie śniegu. Śniegu co prawda nie widać na zdjęciach, bo płatki były zbyt drobne i zmieszane z kroplami deszczu, ale nam te ciasteczka już zawsze będą się kojarzyć z pierwszym śniegiem. I z Weroniką Madejską, autorką bloga Natchniona.pl, u której ów przepis znalazłam (podczas pisania recenzji jej książki kucharskiej).

 

Z pewnością wypróbujemy je podczas najbliższych warsztatów kulinarnych w niedzielę, 6 grudnia w Poznaniu (zobacz TUTAJ). Ciasteczka są naprawdę przepyszne: lekko chrupiące z zewnątrz, a lekko ciągnące w środku. Aromatyczne, ciemne dzięki mące gryczanej i palonemu cukrowi. Przepyszne!

 

(*) Przepis pochodzi z książki „Bez glutenu, bez wyrzeczeń” autorstwa Weroniki Madejskiej (autorki bloga Natchniona.pl).

 

 

KOMENTARZE (8)

Anna 29/06/2018 19:34
Ciastka są przepyszne!!! Cała rodzinka się nimi zajadała ☺
Bezglutenowa Mama 02/07/2018 07:11
Nie dziwię się, też je uwielbiamy :)
gosiasit 27/11/2015 09:24
Zrobiłam wczoraj,uformowalam wałek,zawinelam w folię spożywczą i włożyłam na 10min Do zamrażarki,później pokroiłam w plastry ostrym nożem,lekko nadalam im okrągły kształt.wyszły pokazowe!nikt mi nie uwierzył,że to nie "sklepowe".mąkę ryżową robiłam sama,więc wyszły lekko razowe,bo mój młynek grubo mieli.
Aga 23/11/2015 15:42
http://gotujmy.pl/kruche-ciasteczka-na-mace-z-ciecierzycy,przepisy-desery-i-przekaski-dla-dzieci-przepis,180765.html Zamiast dwóch żółtek daję całe jajko, nie chowam ciasta do lodówki tylko od razu wykrajam ciasteczka. Gotowe w pół godziny. przetestowane, pycha.
Bezglutenowa Mama 24/11/2015 22:47
Brzmi faktycznie prosto :) - na pewno spróbuję :)
Aga 23/11/2015 15:35
Fajne, muszę spróbować. Do tej pory moim hitem były z ciecierzycy, lub mąka mieszana pół na pół z ciecierzycy i np.jaglana z ryżowa. Przepis poniżej
basiag 23/11/2015 12:27
Pysznie wygladaja, kolejny przepis do wypróbowania, dziękuje, jest Pani Wielka!
Bezglutenowa Mama 24/11/2015 22:45
Basiu, zawsze mówię, że w miarę gotowania i pieczenia jestem coraz większa - bo nie umiem się oprzeć degustacjom ;)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się