Blog

Wyniki badań produktów bezglutenowych BIO Piekarza

16/04/2021

Wyniki badań produktów bezglutenowych BIO Piekarza

16/04/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nie tylko sama wysyłam produkty z przekreślonym kłosem KLIK do badań na obecność glutenu, ale również od wielu producentów „ściągam” takie dokumenty. Bowiem producent, który oznacza żywność przekreślonym kłosem, a zwłaszcza napisem „produkt bezglutenowy”, musi regularnie wykonywać takie badania. Określają to unijne przepisy. Realizuje je m in. BIO Piekarz, od którego kilka dni temu dostałam wyniki badań – przedstawiam je poniżej w galerii zdjęć. O badaniach i produktach bezglutenowych piszę często na blogu, jak również w mojej najnowszej książce „W kuchni Bezglutenowej Mamy” dostępnej w sklep.bezglutenowamama.pl

Tutaj kupisz

Najlepszą książkę z przepisami bezglutenowymi „W kuchni Bezglutenowej Mamy”

Białe i razowe chleby bezglutenowe – wysyłkowo

Żywność, która ma poniżej 20 ppm glutenu, jest żywnością bezglutenową, bezpieczną dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej. Obecnie nie ma potrzeby, by firmy kupowały znak towarowy przekreślony kłos (zwany na grupkach certyfikatem) od jakichkolwiek stowarzyszeń czy organizacji. Bo znaczenie mają jedynie regularne badania na zawartość glutenu oraz inne przepisy związane z produkcją żywności KLIK czytaj więcej o akcji „Nie ma lepszych lub gorszych przekreślonych kłosów”.  

Dziś mam dla Was wyniki badań wypieków z pracowni BIO Piekarza Bogdana Smolorza, wykonane oczywiście w akredytowanym laboratorium. Ten pasjonat zdrowego odżywiania wypieka zarówno chleby bezglutenowe pokazane w sklepie internetowym (na drożdżach lub na zakwasie), jak również realizuje indywidualne zamówienia osób z celiakią i różnymi nietolerancjami pokarmowymi. Pieczywo i ciasta wypieka raz w miesiącu lub rzadziej, dlatego trzeba z wyprzedzeniem  składać zamówienie (email, telefon, sklep internetowy itd.). Korzysta wyłącznie z bezglutenowych mąk jednorodnych i skrobi, wyłącznie z naturalnych składników. 

Wracając do wyników na zawartość glutenu w wypiekach pana Bogdana – we wszystkich zawartość glutenu wynosi 4 ppm, bo od tej granicy to konkretne laboratorium określa zawartość glutenu (inne laboratoria określają poziom glutenu np. od 3 ppm). Zatem wszystkie wypieki od BIO Piekarza są bezglutenowe, na dodatek wiele z nich to wyroby organiczne, na bazie mąk w klasie demeter. W ofercie znajdują się również pyszne ciasta i ciasteczka. 

Poznajcie wyniki badań wypieków bezglutenowych z przekreślonym kłosem od BIO Piekarza

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się