Blog

11

Witaminy i suplementy diety bezglutenowe

25/10/2017

Witaminy i suplementy diety bezglutenowe

25/10/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Na co dzień staram się unikać witamin i suplementów diety, wychodząc z założenia, że najwięcej cennych składników można dostarczyć organizmowi z pożywieniem. Poza tym tak trudno znaleźć leki i witaminy bezglutenowe. Ale w okresie jesienno – zimowym wspomagam się zazwyczaj małą kuracją, połączoną z wieloma innymi działaniami KLIK. Wiedz jednak, że aby zwiększyć odporność u osoby z celiakiią potrzeba sporo samozaparcia, cierpliwości i konsekwencji. Sama tabletka, choćby najdroższa, niewiele zdziała.

Dobra dieta + witaminy i suplementy

Odporność w celiakii i chorobach glutenozależnych ma szczególne znaczenie jesienią i zimą. Tym bardziej, że dieta bezglutenowa wiąże się często z niedoborami witamin i składników odżywczych. Nic więc dziwnego, że o tej porze roku łatwiej nam złapać przeziębienie. Od kilku dni pytacie więc Bezglutenową Mamę, w jaki sposób wzmocnić odporność w celiakii? Co jeść, pić i suplementować? Jak w gąszczu preparatów znaleźć produkty bezpieczne dla chorych na celiakię lub uczulonych na gluten? Tym bardziej, że raport NIK okazał się miażdżący dla większości suplementów diety i probiotyków KLIK. Ale same witaminy nie pomogą, jeśli nie zadbamy o ruch i zdrowe jedzenie. W artykule Jak zadbać o odporność w celiakii KLIKNIJ podpowiadam, jak domowymi metodami zadbać o odporność w celiakii – u dzieci i dorosłych.

Witaminy, cynk, selen

Odporność wspomaga wiele elementów, m. in. zdrowa zbilansowana dieta, bogata w białko (ryby, jaja, drób, mięso, strączki), dobre tłuszcze (oliwa z oliwek KLIK), węglowodany złożone (kasze, strączki, płatki owsiane), ale również: 

  • cynk: mięso, jaja, wątroba, ryby, pestki dyni i słonecznika, cebula i czosnek
  • selen: pestki słonecznika, łosoś, borowik szlachetny, orzechy, wątróbka, żółtko jaja, kiełki); uwaga, wchłanianie cynku osłabia witamina C i słodycze
  • witamina A: marchew, jarmuż, szpinak, czerwona papryka, morele, jaja)
  • witamina C: natka pietruszki, dzika róża, czarna porzeczka, brokuły, czerwona papryka, kapusta) 
  • witamina D: masło, tłuste ryby, śmietana, mleko, jaja, rybi tran

Probiotyk

Jak wspominałam wiele razy, jelita chorych na celiakię nie pracują tak, jak u zdrowych osób. Dlatego warto je wspomóc bezglutenowymi probiotykami, które odbudują mikroflorę bakteryjną i wzmocnią odporność organizmu. Na rynku jest dostępnych kilka probiotyków bezglutenowych, m. in. SanProbi (IBS, Barier), Dicoflor czy #VSL3. A jak zażywać probiotyki, by działały? Najlepiej na noc, do posiłku, popijając chłodnym płynem. Nie należy łączyć probiotyku z ciepłym jedzeniem, bo temperatura zniszczy dobre bakterie. Więcej o zasadach przyjmowania probiotyku przeczytasz w moim wpisie o antybiotykach w celiakii: KLIK

Witamina D 3 bez glutenu

Już w minionych dziesięcioleciach jesienią i zimą „katowano” dzieci tranem – właśnie po to, by dostarczyć im bezcennej dla człowieka witaminy D3. Obecnie wiadomo już, że niedobór tej witaminy jest powszechnym problemem zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Otóż w naszej szerokości geograficznej jesienią i zimą kąt padania promieni słonecznych jest zbyt mały i nie umożliwia produkcji witaminy D3 w skórze. Z kolei ilość „zmagazynowanej” witaminy D3 w tkankach zazwyczaj jest niewystarczająca.

Jakie są objawy i skutki niedoboru witaminy D3 w organizmie?  To np. przewlekłe zmęczenie, drgania mięśni, obniżenie nastroju, bezsenność, brak energii, zimne stopy i dłonie, skłonność do infekcji. W  konsekwencji mogą wystąpić choroby układu sercowo-naczyniowego, skłonność do złamań kończyn, nadciśnienie czy choroby autoimmunizacyjne.

Zanim sięgniecie po suplementację witaminą D3, warto zbadać w laboratorium jej poziom, zwłaszcza u dzieci. Dawkowanie i liczbę jednostek najlepiej ustalić z lekarzem rodzinnym. Sprawdźcie również, czy witamina D3, po którą sięgniecie, jest bezpieczna dla osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej (czy nie zawiera np. skrobi pszennej, aromatów itp.). W mojej rodzinie stosuję następujący system suplementacji witaminą D: jesienią, zimą i  wiosną dzieci 2 tys. jednostek dziennie w postaci 2 tabletek Vigantoletten 1000, dorośli – 4 tys. jednostek w postaci 2 tabletek Vigantoletten 2000. Latem stosujemy połowę tej dawki.

Kłopot z lekami i witaminami bez glutenu

Już wiele razy pisałam, że jest spory kłopot z dostępnością leków bez glutenu i witamin bez glutenu. Przepisy nie zobowiązują wytwórców leków do oznaczenia tego alergenu, więc z dobrej woli czynią to tylko niektórzy. Niestety, wiele leków zawiera gluten KLIKNIJ, więc musimy być czujni, zwłaszcza przy długotrwałym stosowaniu. Pisałam o tym przy okazji witamin dla bezglutenowego dziecka KLIKNIJ.

Tym bardziej cenię producentów, którzy szanują konsumentów chorych na celiakię i na diecie bezglutenowej i oznaczają alergeny na etykietach leków. Glutenu nie zawiera sporo witamin i suplementów, ale przy zakupach upewnijcie się u sprzedawcy, że wybrany przez Was produkt nie zawiera glutenu (trzeba to sprawdzić na polskiej i oryginalnej etykiecie). Tych produktów szukajcie również w sklepach z żywnością EKO.

KOMENTARZE (11)

Sylwia 04/06/2018 22:33
Jest jeden problem ....moj maz ma celiakie i chorobę Duhrunga/pochodna celiakii. Objawy powoduje min nadmiar jodu. Preparaty ktore proponujevie pomimo tego ze sa bez glutenu to np multivitaminy zawieraja jod, po ktorym niemal natychmiast dostaje wysypki, tak wiec pomimo tego ze preparaty sa bezglutenowe, to i tak nie mozna ich stosowac ze wzgledu na jod
Bezglutenowa Mama 05/06/2018 11:42
No tak, zgadza się.... Czy orientowałaś się, czy inne preparaty multiwitaminowe, np. w aptekach, też maja jod?
Iwona 18/02/2018 23:41
Czy ten probiotyk mogę podawać 12-letniej córeczce?
Bezglutenowa Mama 21/02/2018 10:08
Nie jestem pewna, jak wygląda to w kwestii dzieci. Na pewno bezpiecze dla dzieci jest SanProbi.
Janusz 27/10/2017 11:19
Solgar ma ponad 100 suplementów bezglutenowych. MOżna sprawdzić na ich stronie: https://solgar.pl/produkty i zaznaczyć na górze "bezglutenowy" Enjoy :D
Karolina 26/10/2017 09:43
Suplementy diety i witaminy bezglutenowe ma również firma SOLGAR. Stosuje je już kilka lat.
elżbieta 25/10/2017 23:12
Kupiłam dziś w Rossmannie pestki dyni Enerbio.Na opakowaiu pisze tylko ostrzeżenie:może zawierać owoce łupinowe i orzechy arachidowe. rozumiem,że bezpieczne dla celiaka?
Bezglutenowa Mama 27/10/2017 07:56
Tak Elu, skoro na opakowaniu produktu znanej marki jest informacja o innych alergenach, a nie jest tam zawarty gluten, to jest to produkt dla bas bezpieczny. O etykietach przeczytaj jeszcze tutaj: https://bezglutenowamama.pl/jak-robic-bezglutenowe-zakupy-jak-znalezc-gluten-na-etykiecie/
elżbieta 27/10/2017 22:08
Dziękuję za odpowiedż.Pozdrawiam
Asia 26/10/2017 07:44
Ten sam dylemat mam dla daktyli z Enerbio w Rossmanie. Niby nie ma wzmianki co do śladowych ilości glutenu ale jak jem te daktyle to zaczynam mieć co do tego spore wątpliwości...
Bezglutenowa Mama 27/10/2017 08:25
Asiu, może ten link rozwieje wątpliwości? A jeśli szukasz fajnych bakalii, to zerknij na DenverFood, są w wielu internetowych i stacjonarnych sklepach EKO. Oto link o zakupach: https://bezglutenowamama.pl/jak-robic-bezglutenowe-zakupy-jak-znalezc-gluten-na-etykiecie/
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się