Blog

4

Wiosenne naleśniki bezglutenowe nie z gotowca - przepis dla całej rodziny i na Wielkanoc

21/03/2023

Wiosenne naleśniki bezglutenowe nie z gotowca - przepis dla całej rodziny i na Wielkanoc

21/03/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 30 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Pyszne i zdrowe: wiosenne, bezglutenowe naleśniki nie z gotowców i tanie!

Wiosną zapraszamy zieleń do kuchni, więc proponuję zdrowe, wiosenne naleśniki bezglutenowe nie z gotowca, lecz z tanich mąk jednorodnych i naturalnych składników. Domownicy będą zaskoczeni i zachwyceni!

Są lekkie i orzeźwiające, sprawdzą się na śniadanie lub kolację, a także do lunch boxa i na Wielkanoc bez glutenu. To apetycznie zielone, ryżowe naleśniki bezglutenowe za 80 groszy! 

Możecie je udekorować serkiem wiejskim, twarożkiem kanapkowym, wędliną i wiosennymi warzywami - czym tylko lubicie.

Zobaczcie, jak prosto przygotować wiosenne naleśniki bezglutenowe nie z gotowców, ale z jednorodnych mąk.

Poznaj przepis na klasyczne, jasne, ryżowe naleśniki bezglutenowe

Składniki na 8 nalesników

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 120 g bezglutenowej mąki ryżowej (użyłam maki marki Incola)
  • 40 g skrobi tapiokowej lub ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • około 200 ml gazowanej wody
Marka Incola ma w ofercie nie tylko bezglutenową mąkę ryżowa, ale i szereg innych
wiosenne nalesniki bezglutenowe zielone nie z gotowcow

Dodatki

  • 300 g serka kanapkowego (np. śmietankowy smak)
  • pęczek szczypiorku
  • ogórek zielony
  • pęczek rzodkiewek
  • lub to, co zajdziesz w lodówce: serek wiejski (odciśnięty ze śmietanki), biały ser połączony ze śmietaną, hummus, dowolne zioła, pomidorki itd.
wiosenne zdrowe nalesniki bezglutenowe zielone nie z gotowcow

Smażenie naleśników

  • do wysokiej miski włóż liście szpinaku, mąki z solą, jajka
  • porcjami dodawaj gazowana wodę i blenduj, aż powstanie jednolite ciasto na naleśniki bezglutenowe
  • pod koniec dodaj olej
  • ciasto powinno być rzadkie, zdecydowanie rzadsze, niż na klasyczne naleśniki bezglutenowe z gotowców
  • odstaw je na około 15 minut
  • smaż cienkie porcje na patelni posmarowanej olejem z obu stron
  • smaż krótko, by naleśniki pozostały elastyczne
Tutaj kupisz bezglutenowe mąki polskiej marki Incola - w sklepie JedzBezGlutenu.pl

Nakładanie dodatków

  • ostudzone naleśniki możesz przykryć szczelnie folią spożywczą i zostawić na talerzu w temperaturze pokojowej do następnego dnia
  • posiekaj drobno szczypiorek i rzodkiewkę, ogórek pokrój w długie paski
  • na ostudzone naleśniki nakładaj delikatnie serek lub inne "smarowidło"; postępuj delikatnie - najlepiej aby serek nie był zbyt twardy, wyjmij go z lodówki 1 godzinę wcześniej
  • posyp posiekanymi warzywami i ulubionymi dodatkami
  • zroluj i ułóż na talerzu
  • smacznego i na zdrowie :)

KOMENTARZE (4)

pianistka 30/04/2023 07:49
No właśnie, brakuje szpinaku ;) ale dzięki za pomysł! Jest świetny!! Po weekendzie lecę i zaopatruje się w brakującą zieleninę ;D
Bezglutenowa Mama 03/05/2023 09:14
Od razu życzę smacznego :)
Babcia Ania 24/03/2023 16:20
Żałuję że nie mam dzisiaj produktów, bo już bym pałaszowała! Dziękuję za pomysł i pozdrawiam 😀
Bezglutenowa Mama 25/03/2023 19:53
Pewnie brakuje szpinaku? Bo mąkę ryżową i jajka pewnie masz i skrobię ziemniaczaną? :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się