Blog

Wiosenna zupa szparagowa bez glutenu, mleka, jaj

22/04/2020

Wiosenna zupa szparagowa bez glutenu, mleka, jaj

22/04/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Ceny szparagów przyprawiają na razie o ból głowy, ale te pyszne warzywa lada moment stanieją – dlatego podsyłam przepis na wiosenną zupę szparagową – bez glutenu, mleka, jaj i ziemniaków. Aksamitną, zdrową i pełną witamin. Bo szparagi zawierają witaminy C i E, beta-karoten, kwas foliowy, prebiotyk inulinę, błonnik, no i mają mało kalorii. Choć cenię tradycje kulinarne, zupy gotuję nieco inaczej – otóż w ogóle nie dodaję do nich śmietany, a żółtko – tylko do niektórych kremówek czy do czeskiej zupy czosnkowej (przepis wkrótce).

Dlatego mój przepis na bezglutenową zupę szparagową jest nieco nowoczesny, można rzec – odchudzony. Zupa szparagowa w moim wydaniu zawiera cebulę i czosnek zeszklone na oliwie, duuużo szparagów oraz kawałek batata. Do tego oczywiście przyprawy i zielenina z ogródka (z marketu też może być – w końcu czasy są takie, że zjada się to, co jest najbardziej dostępne). Jeszcze jedno: uwielbiam smak szparagów, ale choć starannie je obieram, zawsze zostaną tam jakieś pojedyncze włókna. Brrr, nie znoszę, jak mi się jakieś nitki plączą po zębach, dlatego zawsze, ale to zawsze, zupę szparagową podaję w formie kremówki, czyli blenduję gotową zupę. Zapomniałabym: dodatek kurkumy (1/4 łyżeczki) nie jest konieczny dla smaku, ale nadaje potrawie właściwości przeciwzapalne, więc warto ją przemycać, zwłaszcza w diecie bezglutenowej osób z celiakią. 

Składniki na bezglutenową zupę szparagową – 4 porcje

  • 2 pęczki szparagów 
    białych lub zielonych
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
    lub masła, oleju rzepakowego
  • 1/2 batata
  • przyprawy bezglutenowe: sól, pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa
  • 1/5 łyżeczki cukru lub ksylitolu
  • pęczek zielonej pietruszki

Jak ugotować bezglutenową zupę szparagową?

  • szparagi umyj i obierz
  • obetnij zdrewniałe końcówki (wyrzuć) oraz czubeczki (nie wyrzucaj), obrane szparagi pokrój na kawałki o długości około 2 cm
  • batat umyj, obierz i pokrój w kostkę
  • cebulę i czosnek posiekaj drobno, zeszklij na oliwie, następnie wlej około 1 l wody
  • dodaj pokrojone szparagi i bataty oraz przyprawy: sól, pieprz oraz kurkumę (opcjonalnie)
  • gotuj pod przykryciem około 15 minut, raz po raz mieszając
  • ugotowaną zupę szparagową zblenduj, w razie potrzeby dolej trochę wody 
  • dopraw solą i pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej oraz 1/4 łyżeczki cukru
  • ponownie wstaw zupę na ogień, dodaj odcięte wcześniej czubeczki i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, około 5-10 minut

Jak podawać bezglutenową zupę szparagową?

To zupa typowo wiosenna – sezon na szaragi trwa średnio od kwietnia do czerwca – w zależności od pogody. Dwa pęczki szparagów dostałam kilka dni temu od znajomego, taty nastolatki z celiakią. Tak jak wspomniałam – nie lubię ich jeść w całości, a jedynie w postaci zupy – kremówki. Chyba, że takie gotowane szparagi przyrządzi dobry kucharz – wtedy OK, zjem ze smakiem. 

Jak podawać bezglutenową zupę szparagową? Nam smakuje posypana zieloną pietruszką lub prażonymi pestkami dyni. Czasem dodaję grzanki bezglutenowe lub ptysie domowej roboty. Zawsze, ale to zawsze, polewam zupę moją ulubioną hiszpańską oliwą z oliwek z Oliwnego Raju. W diecie bezglutenowej dobre tłuszcze, głównie oliwa z oliwek wysokiej jakości – ma bardzo duże znaczenie. Osoby z celiakią powinny jeść lub pić ją codziennie po kilka łyżek.

Zapytasz może, czy do bezglutenowej zupy szparagowej zamiast batatów można dodać ziemniaki? Jasne, ale osobiście wybieram bataty, mimo że mają lekko słodkawy smak. Doceniam ich niski indeks glikemiczny i ciepłą barwę. 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się