Blog

Wigilijna sałatka śledziowa z fasolą bez glutenu

21/12/2018

Wigilijna sałatka śledziowa z fasolą bez glutenu

21/12/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Ten przepis zaczerpnęłam onegdaj z kuchni mojej Mamy. Wigilijna sałatka śledziowa z czerwoną fasolą, bezglutenowa, z dodatkiem gotowanych lub pieczonych buraków… Dla mnie to smak świąt, i, choć czeka nas teraz już drugie Boże Narodzenie bez Mamy (a może własnie dlatego?), bezglutenowa sałatka śledziowa z czerwoną fasolą znajdzie się w zestawie 12 bezglutenowych potraw na Wigilię. Chciałabym podkreślić, że śledzie w takim zestawieniu swego czasu zasmakowały również mojej teściowej, która na co dzień nie przepadała za tym gatunkiem ryb :). Obecnie zmodyfikowałam nieco przepis na bezglutenową sałatkę śledziową z czerwoną fasolą – jednego roku dodaję do niej pieczone buraki, a kiedy indziej kiszone ogórki. Za każdym razem smakuje wybornie. Do świąt zostało jeszcze kilka dni, więc zachęcam: zerknijcie na nasz rodzinny przepis na wigilijną, bezglutenową sałatkę śledziową z czerwoną fasolą.

Składniki na sałatkę śledziową bezglutenową

(8  porcji)

  • 4 filety śledziowe
    bez glutenu
  • 2 jajka
    ugotowane
  • 1 cebula
    czerwona 
  • 3 duże ogórki
    kiszone
  • 60 g suchej czerwonej fasoli bezglutenowej lub puszka konserwowej
    np. adzuki TUTAJ KUPISZ
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz
    do smaku
  • 3 łyżki oliwy
    lub majonezu

Krok po kroku – jak przygotować bezglutenową sałatkę śledziową

  1. Fasolę wypłucz i namocz na noc w letniej wodzie.
  2. Następnego dnia ugotuj fasolę na małym ogniu do miękkości, ale uważaj, by jej nie rozgotować. Gdy fasola ostygnie, wymieszaj ją z łyżką oliwy, szczyptą soli i pieprzu. Jeśli użyjesz fasoli w puszce, przepłucz ją i odsącz.
  3. Filety śledziowe odsącz z oleju i pokrój w dużą kostkę.
  4. Jajka ugotuj na twardo. Gdy ostygną, pokrój je w kostkę.
  5. Cebulę obierz i posiekaj, następnie obficie obsyp solą i zostaw na około 30 minut – dzięki temu złagodzisz jej ostrość. Po 30 minutach wypłucz cebulę na sicie i odsącz.
  6. Pokrój ogórki w kostkę i lekko je odciśnij z soku.
  7. W salaterce ułóż naprzemiennie: fasolę, śledzie, ogórki, jajka i cebulę. 
  8. Polej całość oliwą lub udekoruj salaterkę majonezem. 
  9. Smacznego ;) Twoja wigilijna sałatka śledziowa z czerwoną fasolą – bez glutenu jest gotowa ;)

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się