Blog

Wiejski, naturalny chleb bezglutenowy z czeskiej mieszanki Nominal

19/03/2023

Wiejski, naturalny chleb bezglutenowy z czeskiej mieszanki Nominal

19/03/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 120 minut
Poziom Łatwe
Budżet Średnio drogie

Jakie zalety ma wiejski, naturalny chleb bezglutenowy z czeskiej mieszanki Nominal?

- Pyszny! Boski! Świetny! Miękki i smaczny jak pszenny! - słyszałam od rana, gdy mój glutenowy mąż Daniel jadł na śniadanie wiejski, naturalny chleb bezglutenowy z nocnego wypieku i nie mógł się przestać zachwycać ...

Zadziałały dwie rzeczy: świetna mieszanka bezglutenowa czeskiej marki Nominal o naturalnym składzie, z dodatkiem tajemnych przypraw oraz nowa foremka do chleba (z Lidla), która nadała mega apetyczny kształt bochenkowi.

Jakie zalety ma wiejski, naturalny chleb bezglutenowy z czeskiej mieszanki Nominal? Otóż nie zawiera zamienników glutenu ani dodatków funkcjonalnych, w składzie są wyłącznie dobre mąki jednorodne (w tym mąka łubinowa) i błonniki oraz niezwykły zestaw przypraw, który sprawia, że tego chleba nie można przestać jeść ... Chleb jest mięciutki, a jednocześnie ma zwartą strukturę i przypomina klasyczny razowiec. Ma też dużo błonnika i białka, a to ważne w diecie bezglutenowej osób z celiakią.

Zobaczcie, jak prosto go upiec. A mieszankę możecie kupić na Allegro, w sklepie ekojemy.pl (koszt około 15 zł za 500 g) lub w czeskich marketach (tam jest znacznie taniej).

Składniki

  • duża keksówka
  • opakowanie czeskiej mieszanki Nominal - rustykalny chleb bezglutenowy
  • 8 g suszonych drożdży bez glutenu lub 25 g świeżych
  • 475 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • opcjonalnie białko jaja do posmarowania wierzchu chleba przed pieczeniem
  • opcjonalnie ziarna do posypania: pestki słonecznika lub dyni, sezam, siemię lniane, płatki owsiane itd
Poznajcie inne przepisy z czeskich mieszanek marki Nominal

Wykonanie

  • formę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub kaszką kukurydzianą
  • do miski wsyp mieszankę oraz suszone drożdże (lub świeże, rozpuszczone w 3 łyżkach letniej wody)
  • stopniowo wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • pod koniec dodaj olej
  • ma powstać gęste ciasto na chleb bezglutenowy
  • przełóż je do foremki i skrop wodą lub posmaruj rozkłóconym białkiem jaja i posyp ziarnami
  • przykryj formę folią spożywcza i odstaw na około 40-60 minut do wyrośnięcia (ciasto nie może przerosnąć brzegów formy)

Pieczenie

  • piekarnik nastaw na 180 stopni C, grzałka góra - dół
  • na środkową półkę piekarnika wstaw formę
  • piecz 60 minut, do tzw. suchego patyczka
  • wyłącz piekarnik, a po około 10 minutach wyjmij formę
  • po kolejnych 10 minutach wyłóż chleb na metalową kratkę i ostudź
rustykalny  chleb bezglutenowy nominal czeski
Poznaj profil Instagramowy czeskiej marki bezglutenowej Nominal

Skład mieszanki Nominal

Większość mieszanek bezglutenowych czeskiej marki Nominal ma w składzie skrobię pszenną bezglutenową. Jest ona bezpieczna dla osób z celiakią, ale zabroniona w diecie osób z alergią na pszenicę.

Skrobia pszenna nadaje pieczywu pulchność, puszystość, a także smak i zapach identyczny, jak glutenowego chleba. Dlatego właśnie czeskie mieszanki bezglutenowe Nominal nie zawierają dodatków takich jak hydroksypropylometyloceluloza (E 464) czy emulgatorów. Cieszą się też dużą popularnością w Czechach.

Uwaga: skrobia pszenna bezglutenowa ma wysoki indeks glikemiczny, nie jest zatem wskazana dla osób z celiakią i insulinoopornością, nadwagą lub cukrzycą.  

Jaki jest skład czeskiej mieszanki bezglutenowej Nominal na rustykalny chleb? Skrobia pszenna bezglutenowa, mąka łubinowa, mąka jaglana, płatki ziemniaczane, błonnik (lniany, jabłkowy), substancja zagęszczająca: mąka guar, cukier, sól, proszek jabłkowy, przyprawa do chleba.

Skład mieszanki Nominal
Tu kupisz czeskie mieszanki bezglutenowe marki Nominal


[współpraca reklamowa]


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się