- Pyszny! Boski! Świetny! Miękki i smaczny jak pszenny! - słyszałam od rana, gdy mój glutenowy mąż Daniel jadł na śniadanie wiejski, naturalny chleb bezglutenowy z nocnego wypieku i nie mógł się przestać zachwycać ...
Zadziałały dwie rzeczy: świetna mieszanka bezglutenowa czeskiej marki Nominal o naturalnym składzie, z dodatkiem tajemnych przypraw oraz nowa foremka do chleba (z Lidla), która nadała mega apetyczny kształt bochenkowi.
Jakie zalety ma wiejski, naturalny chleb bezglutenowy z czeskiej mieszanki Nominal? Otóż nie zawiera zamienników glutenu ani dodatków funkcjonalnych, w składzie są wyłącznie dobre mąki jednorodne (w tym mąka łubinowa) i błonniki oraz niezwykły zestaw przypraw, który sprawia, że tego chleba nie można przestać jeść ... Chleb jest mięciutki, a jednocześnie ma zwartą strukturę i przypomina klasyczny razowiec. Ma też dużo błonnika i białka, a to ważne w diecie bezglutenowej osób z celiakią.
Zobaczcie, jak prosto go upiec. A mieszankę możecie kupić na Allegro, w sklepie ekojemy.pl (koszt około 15 zł za 500 g) lub w czeskich marketach (tam jest znacznie taniej).
Większość mieszanek bezglutenowych czeskiej marki Nominal ma w składzie skrobię pszenną bezglutenową. Jest ona bezpieczna dla osób z celiakią, ale zabroniona w diecie osób z alergią na pszenicę.
Skrobia pszenna nadaje pieczywu pulchność, puszystość, a także smak i zapach identyczny, jak glutenowego chleba. Dlatego właśnie czeskie mieszanki bezglutenowe Nominal nie zawierają dodatków takich jak hydroksypropylometyloceluloza (E 464) czy emulgatorów. Cieszą się też dużą popularnością w Czechach.
Uwaga: skrobia pszenna bezglutenowa ma wysoki indeks glikemiczny, nie jest zatem wskazana dla osób z celiakią i insulinoopornością, nadwagą lub cukrzycą.
Jaki jest skład czeskiej mieszanki bezglutenowej Nominal na rustykalny chleb? Skrobia pszenna bezglutenowa, mąka łubinowa, mąka jaglana, płatki ziemniaczane, błonnik (lniany, jabłkowy), substancja zagęszczająca: mąka guar, cukier, sól, proszek jabłkowy, przyprawa do chleba.
[współpraca reklamowa]
KOMENTARZE