Długo eksperymentowałam, zmieniałam proporcje i składniki, ale wreszcie mamy to! Mój najnowszy chleb bezglutenowy powstał bez mixów, na naturalnej mieszance Dr. Żurka i na żurku gryczanym.
Dzięki temu chleb jest lekko wilgotny i pełen błonnika, nie kruszy się, długo zachowuje świeżość, a dodatkowo ma dużo wartości odżywczych. No i smakuje jak pszenny, co docenią osoby, które niedawno przeszły na dietę bezglutenową i tęsknią za smakiem tradycyjnego pieczywa.
Upiecz, wgryź się i spróbuj!
To najlepszy chleb bezglutenowy, który upiekłam w tym roku i jestem z siebie bardzo dumna. Każdy przecież wie, że pieczywo bezglutenowe bywa kapryśne w wypieku i pierwsze domowe próby często kończą się porażką.
Dlatego z przyjemnością dzielę się przepisem na chleb bezglutenowy na żurku gryczanym. Zapewniam, że to najprostszy przepis na chleb bezglutenowy, bo ta naturalna mieszanka nie sprawia żadnych kłopotów.
Jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, wymieszaj je z łyżką mieszanki i 4 łyżkami wody (odejmij je z ogólnej porcji wody w przepisie) i zostaw na około 10-15 minut, a następnie wlej do mąki.
Dzięki wysokiej zawartości błonnika (w mieszance i w żurku) ten chleb bezglutenowy długo zachowuje świeżość. Wystarczy przechowywać go w bawełnianej ściereczce (i ewentualnie w woreczku), w temperaturze pokojowej.
Można go również zamrozić, najlepiej w postaci kromek. Potem wystarczy wyjąć tyle kromek, ile potrzeba na jeden posiłek i podgrzać w tosterze lub odmrozić w temperaturze pokojowej.
Smacznego i na zdrowie!
Czy to najlepszy chleb bezglutenowy? Upiecz, wgryź się i przekonaj sam!