Blog

2

Wgryź się i uwierz! Ten chleb bezglutenowy na żurku smakuje jak pszenny!

31/05/2023

Wgryź się i uwierz! Ten chleb bezglutenowy na żurku smakuje jak pszenny!

31/05/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 90 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Jest najlepszy i naturalny: chleb bezglutenowy na żurku, który smakuje jak pszenny!

Długo eksperymentowałam, zmieniałam proporcje i składniki, ale wreszcie mamy to! Mój najnowszy chleb bezglutenowy powstał bez mixów, na naturalnej mieszance Dr. Żurka i na żurku gryczanym.

Dzięki temu chleb jest lekko wilgotny i pełen błonnika, nie kruszy się, długo zachowuje świeżość, a dodatkowo ma dużo wartości odżywczych. No i smakuje jak pszenny, co docenią osoby, które niedawno przeszły na dietę bezglutenową i tęsknią za smakiem tradycyjnego pieczywa.

Upiecz, wgryź się i spróbuj!

To najlepszy chleb bezglutenowy, który upiekłam w tym roku i jestem z siebie bardzo dumna. Każdy przecież wie, że pieczywo bezglutenowe bywa kapryśne w wypieku i pierwsze domowe próby często kończą się porażką. 

Dlatego z przyjemnością dzielę się przepisem na chleb bezglutenowy na żurku gryczanym. Zapewniam, że to najprostszy przepis na chleb bezglutenowy, bo ta naturalna mieszanka nie sprawia żadnych kłopotów. 

Składniki

  • opakowanie 500 g naturalnej mieszanki bezglutenowej Dr Żurek bez glutenu
  • butelka (350 g) gryczanego żurku bezglutenowego
  • 280 ml letniej wody
  • 10 g suszonych drożdży lub 30 g świeżych
  • 15 g soli
  • 3 łyżki oleju
  • opcjonalnie białko jaja
  • opcjonalnie bezglutenowe płatki owsiane lub mak
Poznaj dokładny skład naturalnych mieszanek bezglutenowych z rzemieślniczej piekarni Dr Żurek bez glutenu

Wykonanie ciasta i pieczenie

  • Keksówkę o długości około 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszaj mieszankę z drożdżami i solą.
  • Wymieszaj żurek w butelce i wlej do miski.
  • Stopniowo wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • Pod koniec dodaj olej.
  • Gęste ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką ryżową i uformuj wałek o długości keksówki.
  • Przełóż go do formy, posmaruj rozkłóconym białkiem jaja i posyp ziarnami
  • Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 40-60 minut, aż ciasto niemal podwoi objętość.
  • Piekarnik nastaw na 230 st. C, grzałka gór-dół.
  • Piecz najlepszy chleb bezglutenowy na żurku gryczanym przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Otwórz drzwi piekarnika i nie wyjmuj formy jeszcze przez 15 minut.

Jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, wymieszaj je z łyżką mieszanki i 4 łyżkami wody (odejmij je z ogólnej porcji wody w przepisie) i zostaw na około 10-15 minut, a następnie wlej do mąki.

najlepszy chleb bezglutenowy na żurku gryczanym

Przechowywanie chleba

Dzięki wysokiej zawartości błonnika (w mieszance i w żurku) ten chleb bezglutenowy długo zachowuje świeżość. Wystarczy przechowywać go w bawełnianej ściereczce (i ewentualnie w woreczku), w temperaturze pokojowej. 

Można go również zamrozić, najlepiej w postaci kromek. Potem wystarczy wyjąć tyle kromek, ile potrzeba na jeden posiłek i podgrzać w tosterze lub odmrozić w temperaturze pokojowej. 

Smacznego i na zdrowie!

Przechowywanie chleba

Czy to najlepszy chleb bezglutenowy? Upiecz, wgryź się i przekonaj sam!


to najlepszy chleb bezglutenowy na zurku
Poznaj idealny skład koncentratu żurku gryczanego marki Kowalewski


KOMENTARZE (2)

Magda 16/02/2024 20:22
Wciąż szukam dla mojego męża bezglutowca chleba, który smakowałby jak glutenowy. Upiekłam ten na żurku ale jaglanym bo taki akurat miałam, i wyszedł super! Smak, wygląd jak glutenowy, no jestem w szoku, mój mąż też, bo tak tęsknił za dobrym chlebem, ten jest mega! Dzięki Bezglutenowa mamo za ten przepis!!! MNIA.M!!!
Bezglutenowa Mama 11/03/2024 15:40
Magdo, nawet nie wiesz, jak się cieszę :) Wiem, jak trudno jest znaleźć dobry chleb bezglutenowy ....
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się