Chcecie upiec bezglutenowy chleb, który ma apetyczne kromki, jest miękki, nie kruszy się i bardzo przypomina glutenowe pieczywo? Zapewniam: najlepszy chleb bezglutenowy istnieje, choć co innego oznacza dla dzieci z celiakią, a co innego dla dorosłych na diecie bezglutenowej ;) . Ale jest pewien wypiek, który przetestowałam na obu grupach wiekowych, podczas wakacji dla rodzin bezglutenowych w Moich Tatrach. Wszyscy orzekli zgodnie, że to najlepszy chleb bezglutenowy na świecie, a to nie lada komplement. Niewtajemniczonym dopowiem, że dzieciom i dorosłym, którzy z dnia na dzień muszą przejść na dietę bezglutenową, zazwyczaj najtrudniej polubić bezglutenowy chleb. Łamiący się i kruszący, o specyficznym smaku i zapachu. Jestem na diecie bezglutenowej od 40 lat, ale dopiero niedawno odkryłam zdrowy chleb bezglutenowy z niecodziennym dodatkiem który smakuje, pachnie i wygląda jak glutenowy bochenek z rzemieślniczej piekarni. Trzeba go tylko samemu upiec, ale to bajczenie proste.
Jeszcze do niedawna mianem najlepszego chleba bezglutenowego określałam chleb z angielskich mieszanek Bakels. Przyznam szczerze, że był najbardziej zbliżony smakiem, zapachem i wyglądem do glutenowego chleba.
Nie był tani: około 12 zł za 300 g mąki na jeden bochenek chleba lub 6-7 bułek. Ale zachwycał (!) i dlatego był wart, by raz po raz włączyć go do bezglutenowej diety dzieci i dorosłych z celiakią. Nawet, jeśli jego skład nie jest totalnie naturalny – jak to we wszystkich mixach bywa. Bakels oferuje trzy rodzaje mixów na chleb: biały, z ziarnami oraz Artisan. W mojej ocenie najdoskonalszy jest Bakels Artisan, ale nasze dzieci uwielbiają wszystkie chleby z tych mieszanek. Niestety – w 2018 r. polski przedstawiciel marki Bakels zaczął wycofywać bezglutenowe mieszanki z rynku. Obecnie (lato 2019 r.) oferuje je tylko sezonowo sklep: bezglutenowyswiat.pl KLIK – w cenie 8-9 zł.
To własnie ten chleb bezglutenowy miał tak elastyczne kromki, że można je było zginać jak glutenowe pajdy ;) . Coś, czego nie da się osiągnąć w przypadku innych wypieków bezglutenowych.
Niezależnie od wszelkich opinii, po latach doświadczeń w swojej kuchni i na warsztatach kulinarnych czy koloniach z dietą bezglutenową wiem jedno: najlepszy chleb bezglutenowy to ten domowy. Upieczony z dobranych przez siebie składników, z miłością matki, męża czy żony ;) , w domowym piekarniku. I nie jest ważne, czy kromki będą się tak pięknie wyginać, jak w chlebie z mixów Bakels (na zdjęciu), czy będą kwadratowe, zielone lub białe albo czerwone. Po prostu: domowy chleb bezglutenowy jest najlepszy na świecie.