Blog

13

Najlepszy chleb bezglutenowy

21/02/2016

Najlepszy chleb bezglutenowy

21/02/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Chcecie upiec bezglutenowy chleb, który ma apetyczne kromki, jest miękki, nie kruszy się i bardzo przypomina glutenowe pieczywo?  Zapewniam: najlepszy chleb bezglutenowy istnieje, choć co innego oznacza dla dzieci z celiakią, a co innego dla dorosłych na diecie bezglutenowej ;) . Ale jest pewien wypiek, który przetestowałam na obu grupach wiekowych, podczas wakacji dla rodzin bezglutenowych w Moich Tatrach. Wszyscy orzekli zgodnie, że to najlepszy chleb bezglutenowy na świecie, a to nie lada komplement. Niewtajemniczonym dopowiem, że dzieciom i dorosłym, którzy z dnia na dzień muszą przejść na dietę bezglutenową, zazwyczaj najtrudniej polubić bezglutenowy chleb. Łamiący się i kruszący, o specyficznym smaku i zapachu. Jestem na diecie bezglutenowej od 40 lat, ale dopiero niedawno odkryłam zdrowy chleb bezglutenowy z niecodziennym dodatkiem który smakuje, pachnie i wygląda jak glutenowy bochenek z rzemieślniczej piekarni. Trzeba go tylko samemu upiec, ale to bajczenie proste. 

Składniki na najlepszy chleb bezglutenowy

  • 500 g mieszanki bezglutenowej
    Mix Bread – Mix B Dr. Schär KLIK
  • 190 g bezglutenowego pesto alla genovese
  •  21 g świeżych drożdży
    lub 7 g suszonych bezglutenowych
  • około 360 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • opcjonalnie pestki dyni lub bezglutenowe płatki owsiane
    do dekoracji

Jak przygotować najlepszy chleb bezglutenowy

  • Tortownicę lub formę keksową (wymiary 35 x 12 cm) wyłóż papierem do pieczenia
  • Mieszankę wymieszaj z suchymi drożdżami
  • Jeśli użyjesz świeżych drożdży, wymieszaj je z łyżką mixu, z łyżeczką cukru i 4 łyżkami wody
  • Gdy po 5-20 minutach rozczyn napęcznieje, dodaj go do mąki i wymieszaj
  • Dodaj sól i pesto i stopniowo wlewając wodę, wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut. Pod koniec miksowania dodaj oliwę
  • Ciasto na najlepszy chleb bezglutenowy ma być elastyczne, ale gęst
  • Przełóż je do formy (do połowy jej wysokości) i mokrą łyżką wygładź powierzchnię. Posmaruj wierz olejem i przykryj formę folią spożywczą lub mokrą ściereczką.
  • Ciasto ma wyrastać w ciepłym miejscu (przy kaloryferze lub w nasłonecznionym miejscu) przez 40-60 minut, ma niema podwoić objętość, ale nie może wystawać z formy
  • Piekarnik nastaw na 200 stopni C. Na dolną blachę wlej szklankę wody, by nawilżyła powietrze w gorącym piecu
  • Wstaw formę i piecz najlepszy chleb bezglutenowy przez około 50 minut – do suchego patyczka
  • Wyłącz piekarnik i uchyl drzwi, ale jeszcze przez 10 minut nie wyjmuj chleba

Niegdyś najlepszy chleb bezglutenowy był inny ….

Jeszcze do  niedawna mianem najlepszego chleba bezglutenowego określałam chleb z angielskich mieszanek  Bakels. Przyznam szczerze, że był najbardziej zbliżony smakiem, zapachem i wyglądem do glutenowego chleba.

Nie był tani: około 12 zł za 300 g mąki na jeden bochenek chleba lub 6-7 bułek. Ale zachwycał (!) i dlatego był wart, by raz po raz włączyć go do bezglutenowej diety dzieci i dorosłych z celiakią. Nawet, jeśli jego skład nie jest totalnie naturalny – jak to we wszystkich mixach bywa. Bakels oferuje trzy rodzaje mixów na chleb: biały, z ziarnami oraz Artisan. W mojej ocenie najdoskonalszy jest Bakels Artisan, ale nasze dzieci uwielbiają wszystkie chleby z tych mieszanek. Niestety – w 2018 r. polski przedstawiciel marki Bakels zaczął wycofywać bezglutenowe mieszanki z rynku. Obecnie (lato 2019 r.) oferuje je tylko sezonowo sklep: bezglutenowyswiat.pl KLIK – w cenie 8-9 zł.

To własnie ten chleb bezglutenowy miał tak elastyczne kromki, że można je było zginać jak glutenowe pajdy ;) . Coś, czego nie da się osiągnąć w przypadku innych wypieków bezglutenowych. 

Najlepszy chleb bezglutenowy to domowy chleb ;)

Niezależnie od wszelkich opinii, po latach doświadczeń w swojej kuchni i na warsztatach kulinarnych czy koloniach z dietą bezglutenową wiem jedno: najlepszy chleb bezglutenowy to ten domowy. Upieczony z dobranych przez siebie składników, z miłością matki, męża czy żony ;) , w domowym piekarniku. I nie jest ważne, czy kromki będą się tak pięknie wyginać, jak w chlebie z mixów Bakels (na zdjęciu), czy będą kwadratowe, zielone lub białe albo czerwone. Po prostu: domowy chleb bezglutenowy jest najlepszy na świecie.

KOMENTARZE (13)

Edyta 20/02/2020 18:47
Musze powiedzieć, że Twoje przepisy są wprost ge-nial-ne! Dlaczego tak uważam? Do tej pory korzystałam z co najmniej kilku różnych przepisów na domowy chleb bezglutenowy i niestety, zawsze coś nie wychodziło. W przypadku Twojego przepisu – robię chleb trzeci raz i za każdy,m razem wszystko wychodzi i wszystko jest pyszne. P.S: Też uważam, że domowy chleb jest znacznie lepszy i przede wszystkim zdrowszy!
Kasia 02/11/2018 10:27
A próbowałyście chleba od Bio piekarza? Ma duży wybór świeżych chlebków bezglutenowych i są naprawdę pyszne. Raz na dwa tygodnie Piekarz robi wysyłkę więc można zamówić sobie zapas i zamrozić. W porównaniu z Scharem czy Belvitą .... no nie ma porównania....
Bezglutenowa Mama 07/11/2018 13:30
Tak, BIO Piekarz ma interesujące wypieki, z bardzo dobrych mąk. Te chlebki jednak nie zadowolą dzieci, za to dla dorosłych są wyśmienite.
Lidia 17/06/2018 08:55
Ja piekę chleb z mieszanki Grano. Nigdy mi nie upadł. Do tego skład mieszanki nie powala chemią typu E w porównaniu z w/w. Do wyboru mam jasby i razowy. Oba dobre w smaku. Zauważyłam że nim popularniejsza firma zagraniczna tym więcej chemi. Grano jedt firmą polską z Kalisza
Bezglutenowa Mama 07/11/2018 13:29
Znam mieszanki Grano, słyszałam o nich wiele dobrego od użytkowników :)
Anna 25/03/2018 13:18
Opadły?? A można tu jakoś wkleić zdjęcie? Bo moje opadnięcie to po prostu arcy klęska:)
Bezglutenowa Mama 25/03/2018 18:36
Zdjęcie możesz wlepić na FB, na profilu Bezglutenowej Mamy. Podkreślam, że ogromne znaczenie ma wyjęcie chleba i studzenie go.
Dorota 20/03/2016 20:16
Mi również chlebek dziś opadł po upieczeniu. Piekłam 30 minut tak jak w przepisie. Nie wiem co mogło być nie tak bo ciasto wyrosło idealnie i upieklo się również dość dobrze. Po wyjęciu zaraz zaczął opadać.
admin 21/03/2016 21:46
A gdzie go odparowywałaś? Na drewnianej deseczce, na formie czy na kratce? Piekłaś go w formie czy uformowałaś bochen na dużej blasze? Jakich użyłaś drożdży? Czy dałaś chłodną wodę i mieszałaś ciasto 4-5 minut? Te wszystkie elementy mogą mieć znaczenie. Upiekłam już z 15 bochenków tego chleba i opadł mi tylko raz - gdy go upiekłam w foremce...
Anna 13/01/2019 21:53
Mam pytanie...jako że zostałam mamą małego bezglutenowca (celiakia ) upiekłam 3 chleby i 2 partie bułeczek. Wypieki nieudane, ale nie zrażam się i biorę się dalej do pracy. Zaznaczę że piekę tradycyjnie w piekarniku i nie mam nic prócz ręcznego miksera. W czym najlepiej pozostawić i gdzie cisto do wyrośnięcia i jak potem przełożyć go na blachę do piekarnika? Czy blachę mogę wyłożyć papierem do pieczenia? Dodaje zawsze letnia wodę, lekko ciepławą, ale używam drożdży suchych. Czy ma znaczenie dobór drożdży? Czy po wyjęciu z piekarnika można chleb studzić na bambusowej desce? Będę niezmiernie wdzięczna za pomoc. Marze, aby chociaż jedne wypiek wyszedł mi. Zaznaczę, że przy moich poprzednich próbach chleby były praktycznie bez smaku, nie słone a lekko słodkawe. Były okropne :(
Bezglutenowa Mama 28/01/2019 11:49
Aniu, pierwsze wypieki bezglutenowe zazwyczaj są nieudane - tak już jest i tyle :) Słusznie piszesz, że nie zrażasz się. Wystarczy piekarnik i zwykły mikser z hakami do gęstych ciast. Suche drożdże są OK. Poradnik o bułkach podrzucam tutaj: https://bezglutenowamama.pl/dlaczego-tak-trudno-upiec-bezglutenowe-bulki/
magda 25/02/2016 18:26
Z tej mąki piekłam 2razy bulki wyrosły śliczne a po upieczeniu opadły. Dlaczego ???? próbowałam wystudzić w piekarniku i lekko cieple wyjąć niestety tez opadły chodź smak ich byl super
Bezglutenowa Mama 25/02/2016 21:31
Może zbyt krótko piekłaś? Z moich doświadczeń wynika, że Bakelsa trzeba trzymać w piekarniku do momentu, aż skórka się porządnie przyrumieni. Nie można chleba ani bułek piec w żadnych formach - bo wtedy wypiek opada.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się