Blog

6

Wegańskie paszteciki bezglutenowe bez miksów

19/12/2018

Wegańskie paszteciki bezglutenowe bez miksów

19/12/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowe paszteciki na Wigilię piekę każdego roku, ale tym razem na prośbę wielu mam przygotowałam przepis na wegańskie paszteciki bezglutenowe – bez miksów. Powstały na bazie zdrowych mąk jednorodnych, dostępnych w większości sklepików eko, ale również w marketach. Po wielu eksperymentach uzyskałam ciasto o świetnej konsystencji, z którego ulepiłam 20 pasztecików bezglutenowych bez mleka i jaj. Mogę przyznać, że w smaku nie różnią się od klasycznych pasztecików, ale szybciej czerstwieją, zresztą jak większość wegańskich dań mącznych bez glutenu. Dlatego tuż po ostygnięciu zamroziłam je, dzięki czemu mam już gotowe kolejne danie na bezglutenową Wigilię :). Moje bezglutenowe paszteciki z kiszoną kapustą wyjmę z zamrażarki godzinę przed wieczerzą i ustawię wśród innych potraw. Będą znakomicie smakować z gorącym barszczem lub jako samodzielna przekąska. 

Składniki na ciasto na wegańskie paszteciki bezglutenowe

Tutaj kupisz

Mąki na paszteciki

Składniki na farsz do pasztecików bez glutenu

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • opcjonalnie 3 ząbki czosnku
  • przyprawy np.: liść laurowy, kminek, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, tymianek, kurkuma
    bez glutenu
  • olej do zeszklenia cebuli
  • sól do smaku

Przygotowanie farszu

Farsz do wegańskich pasztecików bezglutenowych na Wigilię możesz przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Pokrój kiszoną kapustę i ugotuj ją do miękkości (około godzinę) w małej ilości wody z przyprawami. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju i dodaj do gotującej się kapusty. Miękką kapustę ostudź i odsącz porządnie z soku. Dopraw solą i pieprzem.

Ciasto na wegańskie paszteciki bezglutenowe

  1. Drożdże zmieszaj z łyżeczką cukru, łyżką mąki ryżowej i 3 łyżkami wody. Zostaw na około 10 minut do wyrośnięcia
  2. W misce zmieszaj wszystkie mąki z solą i pozostałym cukrem, dodaj wyrośnięte drożdże
  3. Mikserem lub rękoma wyrabiaj ciasto przez 5 minut, stopniowo wlewając wodę. Pod koniec wyrabiania dodaj olej.
  4. Ciasto na bezglutenowe paszteciki wigilijne bez jajek i mleka musi być dobrze napowietrzone i elastyczne. Nie może być twarde i zbite, ani rzadkie. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody lub 1-2 łyżki mąki
  5. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40-60 minut do wyrośnięcia
  6. Wyrośnięte ciasto zagnieć na stolnicy, podsypując je mąką. Podziel je na dwie części.
  7. Pierwszą rozwałkuj w kształt prostokąta (zobacz na zdjęciu w galerii na dole wpisu) i po jednej stronie nałóż połowę farszu.
  8. Delikatnie zwiń ciasto w rulon. Jeśli przykleja się do stolnicy, pomagaj sobie palcami oprószonymi mąką.
  9. Rulon potnij na krótkie kawałki i ułóż na blasze z papierem do pieczenia.  
  10. Czynność powtórz z drugą częścią ciasta.
  11. Wegańskie paszteciki bezglutenowe posmaruj woda i zostaw na 15-20 minut do wyrośnięcia. 
  12. Piekarnik nastaw na 180 stopni C.
  13. Piecz paszteciki przez około 15-20 minut – do lekkiego zrumienienia skórki.
  14. Ostudź i zamroź.

Jak podawać wegańskie paszteciki bezglutenowe bez miksów?

Paszteciki najlepiej smakują tuż po upieczeniu albo po odmrożeniu w pokojowej temperaturze. Lepiej nie odpiekaj ich tuż po wyjęciu z zamrażarki, gdyż ciasto może zbytnio stwardnieć. Wykładaj na stół tylko tyle pasztecików bezglutenowych, ile potrzeba – bo szybko czerstwieją. W razie potrzeby skrop je wodą i podpiecz przez 2-3 minuty w 180 stopniach, by odzyskały świeżość. 

Świetnie smakują jako samodzielna przekąska na bezglutenowej wieczerzy wigilijnej, ale również dobrze harmonizują się z czerwonym barszczem. Co ważne dla tradycji – te paszteciki mogą stanowić jedną z dwunastu potraw na Wigilii, bez glutenu oczywiście ;)

Galeria zdjęć – jak przygotować bezglutenowe paszteciki wegańskie?

KOMENTARZE (6)

WERONIKA 10/12/2020 19:10
Czy mogę pominąć drożdże?
Bezglutenowa Mama 12/12/2020 06:28
Wątpię..... Musi być jakiś spulchniacz do ciasta, bo inaczej wyjdzie Ci kruche, które zresztą musiałabyś przed pieczeniem trzymać w lodówce.... Rozumiem, że nie możesz jeść drożdży? A paszteciki na zakwasie zdałyby egzamin w twojej diecie?
Anna 21/12/2018 22:54
Ile jajek mogę użyć zamiast siemienia?
Bezglutenowa Mama 27/12/2018 13:52
Proponuje jedno jajko :)
Teresa 19/12/2018 22:36
Jaką mąką mozna zastapic mąkę jaglana?
Bezglutenowa Mama 27/12/2018 13:53
Możesz dorzucić zamiast tych 100 g jaglanej mąki np. mieszankę owsianej, ryżowej i kukurydzianej lub inne mąki :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się