Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019

Pomysł na bezglutenowy sernik na zimno, wegański i bez cukru, powstał kilka dni temu. Czekaliśmy na odwiedziny Majki, zaprzyjaźnionej uczestniczki kolonii bezglutenowych. Maja ma celiakię, a niedawno musiała przejść również na dietę wegańską i bez cukru (na kilka miesięcy). Jak uszczęśliwić takiego gościa?Bezglutenowy sernik wegański wydawał się najlepszym rozwiązaniem. Sęk w tym, że czas naglił, a goście byli tuż tuż… W lodówce znalazłam zapas jogurtu kokosowego, a w szafce dwa opakowania galaretki bez cukru i żelatynę. Tak – bezglutenowy sernik wegański na zimno  – to jest to! Godzinę później serniczek czekał na gości, a ja byłam spokojna o ich podniebienia. Od razu sprostuję – w diecie bezglutenowej nie są zabronione: nabiał, jaja i cukier. Czasem jednak, gdy jelita dziecka lub dorosłego nie pracują właściwie, trzeba im pomóc dobrze zbilansowaną dietą eliminacyjną. Niezależnie od wszystkiego, mój bezglutenowy sernik wegański na zimno, bez cukru i bez chemii, zasmakuje wszystkim, dosłownie wszystkim człowiekom :). A przygotuje go z łatwością każda gospodyni.

Składniki na bezglutenowy sernik wegański na zimno (6 porcji)

  • 3 opakowania jogurtu kokosowego
  • 2 łyżeczki żelatyny 
    bez cukru
  • 4 łyżki zimnej wody
  • opakowanie czerwonej galaretki 
    bez cukru, bez glutenu
  • opcjonalnie 4 łyżki cukru kokosowego
    bez glutenu
  • do dekoracji świeże lub mrożone owoce
    np. banan, dojrzałe borówki, morele

Jak przygotować bezglutenowy sernik wegański?

  • Galaretkę wsyp do 300 ml gorącej wody i energicznie wymieszaj. Zostaw w szerokim naczyniu do ostudzenia. Nie dopuść do zastygnięcia galaretki
  • Żelatynę wymieszaj w szklance z zimną wodą. Gdy zastygnie, wstaw szklankę do naczynia z gorącą wodą i mieszaj, by się rozpuściła
  • Jogurty kokosowe przełóż do miski i wlej do nich rozpuszczoną żelatynę, energicznie mieszając masę
  • Przelej je do szklanej miski i odstaw 
  • Gdy galaretka zgęstnieje i zacznie tężeć, delikatnie wlej ją do miski z jogurtem kokosowym
  • Udekoruj owocami i wstaw na około 20-30 minut do lodówki
  • Smacznego 🙂

Pyszny sernik bezglutenowy dla alergików – ale i tak tuczy 🙂

Ten bezglutenowy serniczek wegański można przygotować zupełnie bez cukru – i wtedy będzie zarówno przyjazny alergikom, jak i dbającym o linię. Bowiem cukier kokosowy, który dodałam do galaretki, jest dla jelit bardziej przyjazny niż zwykły cukier, ale to nadal cukier i ma swoje kalorie. Cukier zjadany sporadycznie nikomu raczej nie zaszkodzi, ale osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej powinny go ograniczać niezależnie od swej wagi 🙂

Czy taki sernik bez cukru będzie smaczny? Mama Majki przygotowuje go zupełnie bez cukru, ale dodaje do galaretki więcej owoców: banana, dojrzałe truskawki i borówki, morele. I dzielna Majka zjada swój bezglutenowy podwieczorek z wielkim apetytem. 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2019-05-04T12:36:33+00:004 maja 2019|