Blog

5

Wegański sernik bezglutenowy bez cukru na podwieczorek i święta

04/05/2019

Wegański sernik bezglutenowy bez cukru na podwieczorek i święta

04/05/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Pomysł na bezglutenowy sernik na zimno, wegański i bez cukru, powstał kilka dni temu. Czekaliśmy na odwiedziny Majki, zaprzyjaźnionej uczestniczki kolonii bezglutenowych. Maja ma celiakię, a niedawno musiała przejść również na dietę wegańską i bez cukru (na kilka miesięcy). Jak uszczęśliwić takiego gościa?Bezglutenowy sernik wegański wydawał się najlepszym rozwiązaniem. Sęk w tym, że czas naglił, a goście byli tuż tuż… W lodówce znalazłam zapas jogurtu kokosowego, a w szafce dwa opakowania galaretki bez cukru. Tak – bezglutenowy sernik wegański na zimno  – to jest to! Godzinę później serniczek czekał na gości, a ja byłam spokojna o ich podniebienia. Od razu sprostuję – w diecie bezglutenowej nie są zabronione: nabiał, jaja i cukier. Czasem jednak, gdy jelita dziecka lub dorosłego nie pracują właściwie, trzeba im pomóc dobrze zbilansowaną dietą eliminacyjną. Niezależnie od wszystkiego, mój bezglutenowy sernik wegański na zimno, bez cukru i bez chemii, zasmakuje wszystkim, dosłownie wszystkim człowiekom :). A przygotuje go z łatwością każda gospodyni.

Składniki na bezglutenowy sernik wegański na zimno (6 porcji)

  • 3 opakowania jogurtu kokosowego
  • 2 łyżeczki zmielonych nasion chia
    bez glutenu
  • opakowanie czerwonej galaretki z agarem
    bez cukru, bez glutenu
  • opcjonalnie 4 łyżki cukru kokosowego
    bez glutenu
  • do dekoracji świeże lub mrożone owoce
    np. banan, dojrzałe borówki, morele

Jak przygotować bezglutenowy sernik wegański?

  • Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Nie dopuść do zastygnięcia galaretki
  •  Jogurty kokosowe przełóż do miski i wsyp zmielone nasiona chia. Wymieszaj starannie
  • Przełóż masę do szklanej miski i odstaw 
  • Gdy galaretka zgęstnieje i zacznie tężeć, delikatnie wlej ją do miski z jogurtem kokosowym
  • Udekoruj owocami i wstaw na około 20-30 minut do lodówki
  • Smacznego ;)
  • Sernik na zimno można też przygotować na bazie galaretki z żelatyną, a do jogurtu można dodać 4 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny. Wtedy powstanie sernik bez mleka, choć nie wegański ;)

Pyszny sernik bezglutenowy dla alergików – ale i tak tuczy ;)

Ten bezglutenowy serniczek wegański można przygotować zupełnie bez cukru – i wtedy będzie zarówno przyjazny alergikom, jak i dbającym o linię. Bowiem cukier kokosowy, który dodałam do galaretki, jest dla jelit bardziej przyjazny niż zwykły cukier, ale to nadal cukier i ma swoje kalorie. Cukier zjadany sporadycznie nikomu raczej nie zaszkodzi, ale osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej powinny go ograniczać niezależnie od swej wagi ;)

Czy taki sernik bez cukru będzie smaczny? Mama Majki przygotowuje go zupełnie bez cukru, ale dodaje do galaretki więcej owoców: banana, dojrzałe truskawki i borówki, morele. I dzielna Majka zjada swój bezglutenowy podwieczorek z wielkim apetytem. 

KOMENTARZE (5)

Anna 28/05/2019 14:05
Niestety izomaltoza i dekstroza to też cukry. Zawartość cukru to 79g. Nic to trzeba robić samemu z owoców typu truskawki czy maliny.
Anna 20/05/2019 19:10
No niestety zawiera ona maltodekstrynę i izomaltulozę czyli nie nadaje się dla insulinoopornych.czy cukrzyków.Szukam takiej bez cukru jakiegokolwiek i na agarze.
Bezglutenowa Mama 22/05/2019 11:54
A ta na agarze Celiko nie ma chyba cukru :)
Anna 09/05/2019 13:04
Nie spotkałam jeszcze galaretki bez cukru. Proszę o podpowiedź.
Bezglutenowa Mama 12/05/2019 11:53
Celiko produkuje galaretkę bez cukru, jak i galaretkę bez cukru na agarze - 100% wegańską. Możne je kupić w sklepikach eko :), a także np.w Friendly Food Shop.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się