Blog

Wegańska i ekspresowa tarta bezglutenowa z makiem - przepis na thermomix

07/11/2023

Wegańska i ekspresowa tarta bezglutenowa z makiem - przepis na thermomix

07/11/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 8 osób
Czas 30 minut
Poziom Bardzo łatwe
Budżet Raczej drogie

Z gotowych ciasteczek - wegańska i ekspresowa tarta bezglutenowa z makiem

Nie możesz glutenu, jajek, mleka i cukru, a lubisz słodkie wypieki? Spokojnie, odkąd są wegańskie markizy bezglutenowe bez cukru - Vanilla Creams z Schär, życie z alergiami jest prostsze.

Na spodzie z tych ciasteczek upiekłam coś genialnego, nie tylko na bezglutenową Wigilię. To ekspresowa tarta bezglutenowa z nadzieniem makowym, na spodzie z tych właśnie ciasteczek. Deser możesz wykonać w theromixie lub przy użyciu blendera.

Nie ma chyba ciasta, które powstaje szybciej! Ten przepis bezglutenowy przypadnie do gustu nawet osobom, które mają dwie lewe ręce w kuchni :) Serio!

Ta ekspresowa i wegańska tarta bezglutenowa kosztuje około 35 zł (średnica formy około 16 cm). To i tak zdecydowanie taniej, niż dwie porcje ciasta w kawiarni bezglutenowej, prawda? Tutaj bowiem ciasta pokosztuje 8 osób :)

weganska bezglutenowa tarta makowa bez cukru vanilla creams schaer

Składniki

  • 230 g (2 opakowania) ciasteczek Vaniila Creams marki Schär
  • 45 g wegańskiej margaryny
  • opcjonalnie odrobina zimnej wody (1/2 łyżki)
  • około 500 g mielonej bezglutenowej masy makowej (jeśli nie możesz cukru, przygotuj masę samodzielnie - przepis poniżej)
  • 2 łyżki aquafaby (woda z ciecierzycy)
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
  • 50 g tych samych ciasteczek do ozdoby
  • opcjonalnie 2 łyżki płatków migdałowych bez glutenu
Przepis na bezglutenową masę makową bez cukru

Wykonanie spodu

  • Zmiel ciasteczka na proszek w thermomixie (6 s/obr.5) lub blenderem.
  • Rozpuść margarynę i połącz z proszkiem. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
  • Wymieszaj składniki, aby uzyskać jednolitą masę.
  • Aquafabę ubij mikserem na puszystą pianę (około 2 minuty) i wmieszaj do masy makowej. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodaj odrobinę skrobi ziemniaczanej.
  • Wyłóż dno formy do tarty mieszanką ciasteczek, rozprowadzając i dociskając na dnie i bokach formy.
  • Wstaw do lodówki na około 30 minut, aby spód stężał.
Tu poznasz skład wegańskich ciasteczek bezglutenowych bez cukru Vanilla Creams Dr. Schär

Dekorowanie i pieczenie

  • Rozprowadź masę po spodzie ciasteczkowym.
  • Udekoruj dookoła połówkami ciasteczek.
  • Piecz tartę przez około 20 minut w 170 st C.
  • Ostudź i krój, smacznego :)
Wegańskie ciasteczka bezglutenowe bez cukru Vanilla Creams Dr. Schär kupisz w dobrej cenie w JedzBezGlutenu.pl
wegańskie ciasteczka bezglutenowe bez cukru Schaer
prezent dla bezglutenowej mamy
Postaw mi kawę na buycoffee.to


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się