Sezon malinowy w pełni i żal nie skorzystać z obfitości na krzaczkach. Z malin przywiezionych od Taty z działki przygotowałam bezglutenową tartę z budyniem, pełną orzeźwiających owoców i białej czekolady. Schłodziłam i….. Czy jest lepszy deser na upalne popołudnie? Sami przyznacie, że bezglutenowa tarta z malinami czy jakimkolwiek innym nadzieniem to fenomen, idealny na wszystkie okazje. Bezglutenowa tarta zasmakuje wszystkim, nawet glutenożercom, ale jest jeden warunek: dobry, kruchy spód. Cudownie kruchy i lekki…
W necie można znaleźć mnóstwo przepisów na bezglutenowe tarty na miksach, mąkach jednorodnych lub na bazie owoców suszonych i orzechów. Niestety, efekt jest czasem niezadowalający, sama to kiedyś testowałam. Bo to nie taka prosta sprawa. Spód czasem się rozsypuje w ustach na tysiące okruszków albo jest twardy albo ma zakalec….Dlatego podstawą udanej tarty bezglutenowej jest sprawdzony, rzetelnie opracowany przepis. Po wielu konsultacjach z cukiernikami z całej Polski mam to! Przepis na kruchą, cudownie kruchą tartę bezglutenową, która „przyjmie” wszystkie nadzienia. Zapraszam, oto bezglutenowa tarta z malinami! Przepis bez miksów!
Składniki spodu na tartę bezglutenową z malinami
forma około 22 cm
Czy tarta z owocami to ciasto wyłącznie na lato? Absolutnie nie. Owoce mamy dostępne przez cały rok, świeże lub mrożone, z przygotowaniem kremu budyniowego też nie ma kłopotu ani latem, ani zimą. Dlatego moja bezglutenowa tarta z malinami (tudzież z truskawkami, jagodami itp.) jest pyszna przez 12 miesięcy, o każdej porze dnia. Ponieważ dzięki owocom wygląda bardzo dekoracyjnie i apetycznie, na pewno warto ją podawać również na wyjątkowe okazje: Dzień Chłopaka, Walentynki, Dzień Kobiet itd.
Jeśli z różnych względów nie możecie przygotować kremu budyniowego jako nadzienia, może być zwykła bita śmietana z serkiem mascarpone lub każe inne nadzienie KLIK – inspiracje znajdziesz w moich innych przepisach na tartę bez glutenu. Smacznego i na zdrowie! Pamiętajcie, że celiakia i dieta bezglutenowa w żadnym wypadku nie ograniczają nas w jedzeniu takich pyszności! A jeśli chcecie nieco uzdrowić spód tarty z tego przepisu, zamiast mąki ryżowej użyjcie gryczanej bezglutenowej. Efekt będzie równie ciekawy i atrakcyjny wizualnie – fot poniżej: rustykalna tarta bezglutenowa z truskawkami KLIK).