Blog

6

Bezglutenowa tarta z malinami

18/07/2016

Bezglutenowa tarta z malinami

18/07/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Sezon malinowy w pełni i żal nie skorzystać z obfitości na krzaczkach. Z malin przywiezionych od Taty z działki przygotowałam bezglutenową tartę z budyniem, pełną orzeźwiających owoców i białej czekolady. Schłodziłam i….. Czy jest lepszy deser na upalne popołudnie? Sami przyznacie, że bezglutenowa tarta z malinami czy jakimkolwiek innym nadzieniem to fenomen, idealny na wszystkie okazje. Bezglutenowa tarta zasmakuje wszystkim, nawet glutenożercom, ale jest jeden warunek: dobry, kruchy spód. Cudownie kruchy i lekki…

W necie można znaleźć mnóstwo przepisów na bezglutenowe tarty na miksach, mąkach jednorodnych lub na bazie owoców suszonych i orzechów. Niestety, efekt jest czasem niezadowalający, sama to kiedyś testowałam. Bo to nie taka prosta sprawa. Spód czasem się rozsypuje w ustach na tysiące okruszków albo jest twardy albo ma zakalec….Dlatego podstawą udanej tarty bezglutenowej jest sprawdzony, rzetelnie opracowany przepis. Po wielu konsultacjach z cukiernikami z całej Polski mam to! Przepis na kruchą, cudownie kruchą tartę bezglutenową, która „przyjmie” wszystkie nadzienia. Zapraszam, oto bezglutenowa tarta z malinami! Przepis bez miksów!

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix/lidlomix

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

Składniki spodu na tartę bezglutenową z malinami

forma około 22 cm

  • 70 g mąki migdałowej bez glutenu
    można zmielić migdały w młynku do kawy
  • 50 g mąki kukurydzianej bezglutenowej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej bez glutenu
  • 50 g mąki ryżowej bezglutenowej
  • szczypta soli
  • 30 g cukru
  • 100 g zimnego masła
    lub wegańskiej margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka bardzo zimnej wody
  • 1 łyżka zimnej kwaśnej śmietany lub kefiru
  • masło i mąka ryżowa do obsypania formy

Składniki nadzienia do bezglutenowej tarty z malinami

  • 1 opakowanie bezglutenowego budyniu
    malinowy, wiśniowy, śmietankowy lub waniliowy
  • 250 ml mleka
  • 70 g miękkiego masła
  • pudełeczko malin świeżych (około 250 g) lub innych owoców – jagody, borówki, truskawki, morele itp.
    lub 400 g mrożonych owoców bez glutenu
  • opcjonalnie słoiczek dżemu malinowego (około 300 g)
  • do dekoracji brzegów ciasta
    cukier puder lub biała czekolada bezglutenowa
  • opcjonalnie: 2-3 kostki deserowej czekolady bezglutenowej
    startej na małych oczkach

Jak wykonać spód do tarty bez glutenu?

  • uwierz, że to naprawdę proste, zaufaj sobie i mnie 😎 – albo obejrzyj najpierw filmik z instruktażem KLIK
  • do dużej miski wsyp wszystkie mąki i szczyptę soli, wymieszaj je łyżką
  • czas na kolejne składniki z powyższej listy na spód; dodaj je do miski w dowolnej kolejności: zimne masło poporcjowane (jeśli będzie w kawałeczkach, szybciej zagnieciesz ciasto), zimną śmietanę lub kefir i łyżkę lodowatej wody, trzy żółtka
  • łyżką lub nożem posiekaj je, by się połączyły, następnie szybko zagnieć dłońmi w kształt kuli; ciasto będzie się nieco kleić do dłoni – tak ma być
  • ciasto ułóż na folii spożywczej, nadaj mu kształt płaskiego koła, szczelnie owiń folią i wstaw na kwadrans do zamrażarki lub na godzinę do lodówki; jeśli zamiast masła użyjesz wegańskiej margaryny, ciasto w lodówce powinno spędzić nawet 2 godziny, by się dobrze schłodzić i stwardnieć
  • formę do tarty posmaruj masłem i obsyp mąką bezglutenową
  • zimne ciasto odwiń z folii i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia; wałkuj dopóty, dopóki nie uzyskasz „na oko” blatu o średnicy większej o 1,5-2 cm od średnicy formy
  • zdejmij górny papier, a ciasto z dolnym papierem przełóż do naczynia
  • dłońmi uformuj szybko ciasto, dociskaj je do spodu i brzegów; staraj się, aby spód miał w miarę jednakową grubość; w razie potrzeby oderwij kawałek ciasta z innego miejsca i wklep je tam, gdzie potrzeba  😍 działaj w miarę szybko, by nie rozmiękczać ciasta
  • na brzegach wyrównaj ciasto nożem, odcinając wystające lub nierówne fragmenty; możesz je ułożyć gdziekolwiek na spodzie, broń Boże nie wyrzucaj 😁
  • spód tarty nakłuj widelcem i wstaw na 15 minut do zamrażarki lub na pół godziny do lodówki
  • piekarnik nastaw na 190 stopni C, opcja góra – dół
  • formę z ciastem wstaw na środkowa półkę pieca, piecz około 15 minut, do lekkiego zrumienienia brzegów

Wykonanie kremu budyniowego do tarty bezglutenowej

  • ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu – ale użyj tylko tyle mleka, ile podałam w składnikach powyżej – czyli 250 ml
  • przykryj garnek i odstaw budyń do całkowitego ostudzenia
  • miękkie masło ucieraj mikserem przez około 5 minut, aż stanie się lekko puszyste
  • do masy maślanej dodawaj po łyżce budyniu i nadal wyrabiaj mikserem na wolnych obrotach
  • w razie potrzeby dosłodź budyń dowolnym słodzikiem (cukier, cukier kokosowy, erytrol, ksylitol, miód, syrop klonowy itd.)

Dekorowanie bezglutenowej tarty malinowej

  • jeśli chcesz umieścić na spodzie tarty (pod kremem budyniowym) dżem, podgrzej go w rondelku i gotuj kilka minut, raz po raz mieszając; odparujesz nadmiar wody, dzięki czemu dżem nie rozmoczy spodu ciasta; ostudź i rozprowadź go na dnie tarty jako pierwszą warstwę
  • na dżem (lub bezpośrednio na ciasto, gdy nie chcesz użyć dżemu) wyłóż krem budyniowy, szerokim nożem lub szpatułką do nakładania ciasta wyrównaj powierzchnię
  • całość udekoruj malinami i wstaw bezglutenową tartę do lodówki; jeśli rezygnujesz z dekoracji czekoladą, w tym momencie masz koniec pracy  😎
  • chcesz więcej dekoracji? Ok, tabliczkę białej czekolady bezglutenowej rozpuść w kąpieli wodnej (do garnka wlej wodę do około 3 cm wysokości, ustaw na nim metalową lub grubą szklaną miskę lub drugi garnek o takiej średnicy, by ściśle przylegał do naczynia z wodą; wrzuć czekoladę połamaną na kawałki i podgrzewaj całość przez kilka minut na małym ogniu); płynną czekoladą polej brzegi tarty;
  • jeśli chcesz jeszcze więcej dekoracji i eksplozji smaków, zetrzyj na tarce kilka kostek czekolady (nie ma znaczenia, czy zetrzesz 2 czy 8 😁) i wiórkami posyp biała czekoladę (zanim ona zastygnie)
  • bezglutenowa tarta z malinami ma trafić do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc
  • uwierzcie, nie można przejść obojętnie obok tego cudu; warto jednak dzielnie wytrwać do dnia następnego (aż wszystkie smaki tarty się przenikną) – a potem żadna siła nie  powstrzyma przed pochłonięciem całej tarty…. I nikt nie rozpozna, że to tarta przygotowana dla osoby na diecie bezglutenowej!

Filmik – wykonanie spodu do bezglutenowej tarty

Na wyjątkowe okazja i na podwieczorek poleca się bezglutenowa tarta z owocami

Czy tarta z owocami to ciasto wyłącznie na lato? Absolutnie nie. Owoce mamy dostępne przez cały rok, świeże lub mrożone, z przygotowaniem kremu budyniowego też nie ma kłopotu ani latem, ani zimą. Dlatego moja bezglutenowa tarta z malinami (tudzież z truskawkami, jagodami itp.) jest pyszna przez 12 miesięcy, o każdej porze dnia. Ponieważ dzięki owocom wygląda bardzo dekoracyjnie i apetycznie, na pewno warto ją podawać również na wyjątkowe okazje: Dzień Chłopaka, Walentynki, Dzień Kobiet itd. 

Jeśli z różnych względów nie możecie przygotować kremu budyniowego jako nadzienia, może być zwykła bita śmietana z serkiem mascarpone lub każe inne nadzienie KLIK – inspiracje znajdziesz w moich innych przepisach na tartę bez glutenu. Smacznego i na zdrowie! Pamiętajcie, że celiakia i dieta bezglutenowa w żadnym wypadku nie ograniczają nas w jedzeniu takich pyszności! A jeśli chcecie nieco uzdrowić spód tarty z tego przepisu, zamiast mąki ryżowej użyjcie gryczanej bezglutenowej. Efekt będzie równie ciekawy i atrakcyjny wizualnie  – fot poniżej: rustykalna tarta bezglutenowa z truskawkami KLIK).

KOMENTARZE (6)

Asia 01/07/2022 11:15
Czym zastąpić mąkę migdałową?
Agnieszka 14/06/2021 08:43
Przepis na spód do tarty idealny. U mnie akurat tarta z bitą śmietaną, mascarpone i truskawki z borówkami. Coś pysznego, z pewnością powtórzę nie raz.
Bezglutenowa Mama 16/06/2021 08:02
Cieszę się, że spodobał się przepis, a najważniejsze, że wyszedł :) Ten spód to baza do wielu tart, zatem - smacznego!
Kasia 30/07/2020 19:01
Super przepis. Właśnie zrobiłam po raz drugi, ale tym razem w wersji z budyniem waniliowym i borówkami.
Sylwia 09/05/2020 10:33
Spód jest naprawdę przepyszny zrobiłam do tego śmietankowo-orzechowy krem z mascarpone. Palce lizać❤
Bezglutenowa Mama 13/05/2020 09:11
Jak napisałaś o tym kremie, od razu zrobiłam się głodna na słodkie :) Też uwielbiam ten spód, jest uniwersalny :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się