Blog

2

Ucierane ciasto bezglutenowe z truskawkami prosty przepis!

06/06/2022

Ucierane ciasto bezglutenowe z truskawkami prosty przepis!

06/06/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Niedawno usłyszałam, że ucierane ciasto bezglutenowe to przepis dla każdego. Nawet dla obustronnie leworęcznych w kuchni bezglutenowej. Coś w tym jest, bo niedawno moja 15-letnia Zosia upiekła ucierane ciasto bezglutenowe z truskawkami, z przepisu mojej Mamy. Placek był pyszny, genialny i powstał w 40 minut! Nie zostaje mi nic innego, jak podzielić się recepturą 😎 Przez przypadek jest to przepis na ucierane ciasto BIO bezglutenowe z truskawkami, bo … Zosia użyła ekologiczną mieszankę do słodkich wypieków, owoce były z działki od Dziadka, a jajka od gospodarza ze wsi, od szczęśliwych kurek, które znam osobiście. To co, pieczemy?

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Ucierane ciasto bezglutenowe z truskawkami

forma około 30×30 cm

  • 7 jaj
    osobno białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 160 g cukru
  • 200 g oleju
    czyli 1 szklanka
  • 250 g mieszanki bezglutenowej do słodkich wypieków
    użyłam BIO Mix for Cake Balviten
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 1/2 kg truskawek świeżych
    lub innych ulubionych owoców

Ucierane ciasto bezglutenowe z truskawkami – wykonanie

👉 formę wyłóż papierem do pieczenia
 
👉 piekarnik nastaw na 180 stopni C, grzałka góra  – dół
 
👉 mąkę wymieszaj z proszkiem
 
👉 ubij białka ze szczyptą soli
 
👉 dodaj cukier i miksuj
 
👉 dodaj olej i żółtka – miksuj chwilę
 
👉 wsyp mąkę i miksuj około minutę
 
👉 ciasto wlej do formy
 
👉 truskawki obtaczaj w mące i układaj na cieście
 
👉 piecz około 30 minut, do suchego patyczka
 
👉 smacznego 

Ucierane ciasto bezglutenowe z truskawkami – takie pyszne!

Ucierane ciasto bezglutenowe jest tak doskonałe, że nikt, naprawdę nikt nie pozna, że powstało na składnikach gluten-free. 100%, na bank, serio 😁 Jest tak pyszne, a na dodatek ekspresowe, że można je serwować na każdą okazję, zamieniając tylko owoce w zależności od pory roku.

Ja mam celiakię od 1979 r., to kawał czasu i w zasadzie nie pamiętam smaku klasycznych, pszennych wypieków. Ale w XXI wieku dieta bezglutenowa dysponuje takim zestawem produktów (choćby miksy bezglutenowe, czyli zamienniki maki pszennej), że większość wypieków nie różni się od glutenowych pierwowzorów. Ucierane ciasto bezglutenowe z truskawkami lub innymi owocami) to jeden z wielu przykładów. 

Dlatego śmiało serwujcie ten placek wszystkim domownikom, gościom, znajomym i nawet nie reklamujcie 😁, że jest to bezglutenowe ciasto ucierane. Po prostu ustawcie je na stole i ucztujcie, bo lato to czas spotkań w ogrodzie, na łonie natury, na tarasie czy na działce. Taka mała biesiada przy pysznym placku niech będzie dowodem, że celiakia i dieta bezglutenowa to w XXI wieku żadne ograniczenie. 

Tutaj kupisz

Bogato ilustrowaną bajkę dla dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej + maskotkę Kukusia

KOMENTARZE (2)

Jolanta 10/06/2022 21:36
Ile proszku do pieczenia
ppp 20/06/2022 20:04
jak w składnikach zapewne- 2 czubate łyżeczki
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się