Dziś (środa, 3 lipca) była idealna pogoda na kolonijną wycieczkę do stolicy regionu. Wśród atrakcji było m. in. zwiedzanie podziemi miasta oraz starówki, ale dla bezglutenowych kolonistów równie ważne było zjedzenie obiadu w mieście oraz wspólne zakupy. Po powrocie do Jagusi czekała ich kolejna niespodzianka – bezglutenowe pierogi ruskie, które można było jeść, ile dusza zapragnęła. Nie uwierzycie, ale rekordziście zjedli po 20 pierogów! Przy okazji zerknijcie na nasze dzisiejsze menu na specjalistycznych koloniach z dietą bezglutenową 2019 w Kudowie-Zdroju.
Codziennie na koloniach z Bezglutenową Mamą podajemy dzieciom na śniadanie niespodziankę. Dziś był to budyń waniliowy na mleku bezlaktozowym ze zmiksowanymi malinami. Zależało nam bowiem, aby dzieci przed podróżą zjadły lekki, ale pożywny posiłek. Co jeszcze pojawiło się na stołach oprócz budyniu? Zerknijcie do bezglutenowego menu na samym dole tego wpisu.
Po śniadaniu koloniści wyruszyli na dworzec PKP w Kudowie-Zdroju i – komunikacją zastępczą zamiast pociągiem – pojechali do Kłodzka. Ponieważ jesteśmy mega liczną grupą, nie zmieściliśmy się do jednego autokaru i specjalnie dla nas podstawiono drugi. Pierwszym punktem programu – przed godz. 12 – był obiad w miejscowym barze. Dzieci przy stolikach zjadły zupę pomidorową z ryżem, przygotowaną według ścisłych wytycznych Bezglutenowej Mamy. Kolonistom bardzo się podobało, bo rzadko mają okazję zjeść obiad w mieście, tak jak glutenożercy…
Dobrze się złożyło, że gdy zaświeciło mocniej słońce, nasza bezglutenowa koloniach skryła się w podziemiach Kłodzka. Półgodzinny spacer pod ziemią był emocjonujący, a dodatkowo niósł przyjemne schłodzenie.
Nic dziwnego, że po wyjściu na powierzchnię słychać było tylko jedno słowo: „jeść”…. (na szczęście nie dźwięczały żadne widelce).
Na szczęście przy wyjściu z podziemi czekała już Bezglutenowa Mama ze świeżą dostawą chrupiących bułeczek z serem, a dla alergików z magicznego stolika – z szynką i masłem klarowanym. Wszystkie kanapki dla tej grupy były imiennie opisane, tak aby dzieci dostały bezpieczne dla siebie bułki. Na szerokich schodach urządziliśmy sobie przystanek, a po spałaszowaniu pożywnych bułek dzieci dostały przekąski i lekko schłodzoną wodę mineralną. Zaopatrzeni w ciastka, mini brownie i krakersy wyruszyli na tradycyjne zwiedzanie miasta, a więc na powierzchni ziemi.
Strudzeni turyści wrócili do Jagusi przed godziną 18, a tam czekała na ich mega niespodzianka. Ogromne blachy pełne ruskich pierogów bezglutenowych! Bezglutenowa Mama Team przygotował 500 pierogów z 6 kg mąki – wyobrażacie to dobie?! Pierogi z cebulką i masłem klarowanym, do tego talerze pełne warzyw, a dla głodnych – bułeczki bezglutenowe. Nie uwierzycie, ale rekordziści zjedli po 20 pierogów! Po sycącej kolacji i chwili relaksu kolonie bezglutenowe rozpoczęły widowisko Mam Talent. Kto wie, może jeszcze trwa? ;)
ŚNIADANIE
budyń waniliowy na mleku bezlaktozowym, herbata ziołowa bez cukru, bezglutenowa owsianka błyskawiczna, zestaw warzyw (3 rodzaje papryki, sałata lodowa, ogórek zielony, pomidor malinowy, biała rzodkiew), masło bez laktozy, masło klarowane, bezglutenowe musli malinowe, jogurt naturalny bez laktozy, ser żółty bez laktozy, pieczywo bezglutenowe, kiełbasa szynkowa bezglutenowe Nikpol 100% mięsa, wędzona pierś z indyka Nik-Pol
II ŚNIADANIE
bezglutenowa zupa pomidorowa z ryżem, bułki kajzerki i śniadaniowe Incola KLIK, masło bez laktozy lub klarowane, ser żółty baz laktozy lub szynka, sałata, ogórek, woda Staropolanka
PODWIECZOREK
krakersy bezglutenowe, ciasteczka „pieguski” bezglutenowe, mini browie Incola – KLIK, woda Staropolanka
OBIADOKOLACJA
pierogi ruskie bezglutenowe z cebulką, wegańskie pierogi bezglutenowe, bułki hamburgerowe Putka bez glutenu, zestaw warzyw, zestaw wędlin i serów, masło, masło klarowane, herbata ziołowa bez cukru