Blog

8

Tygrysie mleko roślinne

28/04/2016

Tygrysie mleko roślinne

28/04/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W moje ręce trafiły orzechy tygrysie (migdały ziemne), które wbrew nazwie są idealne dla alergików.  Pełne błonnika, magnezu i potasu, urozmaicą jadłospis bezglutenowego dziecka i dorosłego. Są znane zwolennikom diety paleo, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wprowadzić je do diety bezglutenowej. W ciągu jednego dnia z porcji orzechów tygrysich przygotowałam cztery zdrowe dania: mleko roślinne, batoniki oraz  bezglutenowe naleśniki i zielony koktajl.

 

migdalowe1Porcję (100 g) migdałów ziemnych umyłam i namaczałam przez 24 godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę. Namoczone orzechy stały się twardsze i chrupkie, przyjemne w rozgryzaniu. Dodałam świeżą wodę, zblendowałam je, a następnie z użyciem gazy odsączyłam płyn.

Gotowe mleko z orzechów tygrysich wstawiłam do lodówki w zakręconym słoiczku, a papkę pozostałą po odsączeniu wykorzystałam do przygotowania energetycznych batoników (przepis TUTAJ). Mleko z orzechów tygrysich ma lekko słodkawy smak, przepiękny kolor i znakomicie wzbogaca wszelkie koktajle w smak i składniki odżywcze.

 

nalesniczkiMleko wykorzystałam do dwóch dań: do koktajlu z jarmużu oraz do bezglutenowych naleśników amarantusowo-gryczanych. W obu przepisach mleko z migdałów ziemnych sprawdziło się znakomicie.

Ciasto na naleśniki zyskało lepszą konsystencję, natomiast koktajl zyskał ciekawszy kolor, jak i bogatszy skład.

Czy to mleko sprawdzi się np. jako śniadanie z płatkami kukurydzianymi? U mnie na pewno nie przejdzie, bowiem Antek jada płatki na sucho, a Zosia wybiera jednak krowie, choć bezlaktozowe mleko. W naszym domu koktajl pozostanie więc tajemniczym składnikiem wielu bezglutenowych dań :).

KOMENTARZE (8)

Marie 30/03/2017 08:24
Kukurydza to nie jest najlepszy pomysł chyba​, że bio i bez GMO...
Bezglutenowa Mama 30/03/2017 08:37
Można kupić również płatki kukurydziane bezglutenowe bez GMO.
Kama 04/12/2016 15:20
Pomysł na śniadanie? Raz w tygodniu przygotowuję granolę z migdałów ziemnych i przechowuję w słoiku. Zaczęłam od przepisu z internetu tigertreets- musli, po czym banany (zupełnie nie moja bajka) i rodzynki zamieniłam na zurawinę i morele.
Bezglutenowa Mama 05/12/2016 00:12
Kama, to świetny pomysł na śniadanie. Z czym serwujesz tę granolę?
Weronika 29/04/2016 11:19
Też mam tygryski w kuchennej szufladzie :) Nie myślałam żeby próbować z mlekiem. Dziękuję za inspirację! Marto, próbowałaś może mąki z migdałów ziemnych?
Bezglutenowa Mama 30/04/2016 16:03
Mam mąkę z tygrysków :), ale jeszcze jej nie używałam. Na pewno będzie idealna do diety bez pszenicy Davisa, np. do przygotowania jego mixu. A Ty Weroniko do czego używasz migdałów i mąki?
Weronika 01/05/2016 21:40
Też dopiero rozpoczynam eksperymenty. Słyszałam, że świetnie nadaje się do ciast bo sama w sobie ma już słodki smak. Będziemy próbować :)
Bezglutenowa Mama 03/05/2016 14:25
Jasne, w ciasteczkach będzie super.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się