Blog

21

Tradycyjny piernik bezglutenowy mojej Mamy Zaduszki 2019

02/11/2019

Tradycyjny piernik bezglutenowy mojej Mamy Zaduszki 2019

02/11/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Dziś Zaduszki. Siedzę w kuchni przy komputerze i wspominam moją Mamę, która była mistrzynią słodkich wypieków. Jednym z Jej sztandarowych ciast był tradycyjny piernik. Bezglutenowy stał się dopiero dzisiaj, gdy zmieniłam składniki na bezpieczne w diecie gluten-free, bo 30 lat temu można było pomarzyć o bezglutenowej mące czy proszku do pieczenia. W tamtych latach moja Mama nie mogła zatem upiec tradycyjnego piernika bezglutenowego. Piekła więc zwykły, ale i tak pamiętam jego smak, bo podczas licznych w dzieciństwie prowokacji glutenem zajadałam się nim z całą rodzinką. Był przepyszny, lekko wilgotny i puszysty… Nie wiem dlaczego ten piernik przypomniał mi się właśnie dzisiaj, ale szybko ściągnęłam od siostry przepis (oryginalny – na zdjęciu poniżej, zobaczcie na to kaligraficzne pismo, ja nigdy tak ładnie nie pisałam). Nie minęła godzina, a dom wypełnił się zapachem korzennych przypraw i kakao. Przypomniały mi się święta i Mama, która po nocach, gdy już spaliśmy, piekła ciasta, a Tata rano je degustował, po kawałeczku z każdej blachy i zawsze się z tego śmialiśmy…  Teraz na moim stole pojawiła się blacha z tradycyjnym piernikiem bezglutenowym. Ponieważ jest już ciemno, nie pokażę go na zdjęciu. Uwierzcie jednak, że wygląda bosko  – czego dowód jutro wstawię na blog. Upojona cukierniczym sukcesem i rozmarzona wspomnieniami, podrzucam od razu przepis na tradycyjny piernik bezglutenowy mojej Mamy.

Składniki na tradycyjny piernik bezglutenowy

  • 2 jajka (u mnie wiejskie)
  • 125 g miękkiego  masła
  • 150 g cukru
  • 220 g mieszanki bezglutenowej do słodkich wypieków
    użyłam Mix for Cake Balviten KLIK – do kupienia np. w Carrefour 
  • 20 g kakao bez glutenu
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    bez glutenu
  • 1 łyżeczka przyprawy bezglutenowej do piernika
    Magros KLIK
  • 250 g mleka
  • 1/2 słoika powideł lub dżemu
  • opcjonalnie – 50 g orzechów włoskich
  • opcjonalnie – 4 figi suszone
    bez glutenu

(*) Składniki alergenne zostały oznaczone pogrubioną czcionką. Jajka można zamienić zastępnikiem jaja w proszku KLIK, mleko – mlekiem roślinnym lub sokiem jabłkowym, a masło – dozwolonym masłem roślinnym. Orzechy można pominąć.

Oryginalny przepis z brązowego notesika Mamy

Jak przygotować tradycyjny piernik bezglutenowy?

Piekarnik włącz na 180 stopni C, góra-dół. Blachę o wymiarach około 20 x 15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zmieszaj suche składniki: mix, proszek do pieczenia i sodę oraz kakao i bezglutenową przyprawę do piernika. Do miski wbij jajka, włóż masło i cukier. Wyrabiaj ciasto mikserem przez około 5 minut. Nie martw się, jeśli będziesz mieć wrażenie, że masa się zważyła. Dodawaj po łyżce suchych składników i nadal miksuj. Potem stopniowo wlewaj mleko. Na końcu dodaj powidła (w pierwszej wersji zapomniałam je dodać – a piernik i tak smakuje fantastycznie, zobaczymy tylko, czy nie sczerstwieje zbyt szybko). Dodaj orzechy i figi lub inne bakalie albo w ogóle zrezygnuj z dodatków.

Masę na tradycyjny piernik bezglutenowy przełóż do formy. Wstaw ją do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka – około 50 minut. Formę wystaw z piekarnika i delikatnie postaw ciasto na desce drewnianej. Krój ciasto po ostudzeniu. 

Piernik bezglutenowy dla całej rodziny

Zapewniam, że piernik bezglutenowy z tego przepisu zasmakuje wszystkim domownikom i gościom, nawet glutenożercom. Jeśli nie zdradzicie, że ciasto powstało z bezglutenowych składników, nikt tego nie zauważy, a wy zostaniecie ze słodką tajemnicą ;)

Tradycyjny piernik bezglutenowy smakuje z różnymi dodatkami. Moja Mama najczęściej dekorowała piernik lukrem, ale również posypywała go cukrem pudrem. Mnie smakuje bez niczego, a przynajmniej ma mniej kalorii ;) 

Następnym razem spróbuję upiec to ciasto bardziej fit – połowę cukru zastąpię cukrem kokosowym lub ksylitolem. Postaram się również użyć mąk jednorodnych, np. gryczanej, ryżowej, jaglanej i kukurydzianej. Dam znać, czy tradycyjny piernik bezglutenowy fit smakuje równie pysznie ;) 

Nie używajcie zwykłych przypraw do piernika, bo często zawierają gluten – oto dowód na zdjęciu


KOMENTARZE (21)

Agnieszka 17/12/2023 19:07
Zrobiłam z mąki schaar z podwójnej porcji i z większą ilością przyprawy piernikowej. Wyszło pyszne, puchate. I teraz mam dylemat, czy wytrzyma w chłodzie do Wigilii, czy trzeba zamrozić.
Bezglutenowa Mama 21/12/2023 11:45
Proponuję próbę: połowę zostaw w chłodzie, połowę zamroź .... Niestety ja nigdy go bardzo długo nie trzymałam, więc nie umiem powiedzieć ...
Agnieszka 17/12/2023 19:07
Zrobiłam z mąki schaar z podwójnej porcji i z większą ilością przyprawy piernikowej. Wyszło pyszne, puchate. I teraz mam dylemat, czy wytrzyma w chłodzie do Wigilii, czy trzeba zamrozić.
Weronika 10/12/2023 14:38
Ciasto się udało:) Wyszło bardzo smaczne:)
Bezglutenowa Mama 21/12/2023 11:44
Brawo!
Weronika 07/12/2023 12:01
Dziękuję za informacje:) W takim razie podejmuję próbę upieczenia tego ciasta. Mam nadzieję, że się uda:)
Weronika 03/12/2023 14:23
Czy można podwoić porcję wszystkich składników w tym przepisie i upiec ten piernik w blaszce do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 32 cm? To dopiero moje pierwsze Święta Bożego Narodzenia w wersji gluten free, stąd moje pytanie.
Bezglutenowa Mama 06/12/2023 12:56
Jasne :) natomiast trudno my ocenić wymiar blaszki. Ważne, by po wlaniu ciasta zostało około 1/3 wysokości blaszki.
Natalia 28/11/2023 10:51
Czy piernik można też upiec w keksówce o wymiarach 8,5 cm x 22,5 cm? Chodzi mi głównie o to czy keksówka w moich wymiarach nie będzie zbyt mała dla tego ciasta? Jestem dopiero od niedawna na diecie bezglutenowej, więc wiele rzeczy jest jeszcze dla mnie zupełnie nowe.
Bezglutenowa Mama 01/12/2023 15:13
Witaj w bezglutenowej rodzinie :) Oczywiście, ten piernik można upiec w dwóch mniejszych keksówkach. Zwróć uwagę, by ciasto sięgało maks do 2/3 wysokości keksówki :)
Weronika 18/08/2023 17:49
Czy przyprawę do piernika można zastąpić cynamonem? Jeśli tak, w jakiej ilości?
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 22:27
Można, daj taką samą porcję, jak przyprawy :)
Iza 23/12/2022 10:18
To już moje drugie święta z tym przepisem, pyszne, wilgotne ciasto, w dodatku proste w wykonaniu:) Jedyne co zmieniam, to dodaje więcej przyprawy do piernika bo uwielbiam korzenny smak ale to już kwestia indywidualna!
Bezglutenowa Mama 23/12/2022 17:37
Iza, nawet nie wiesz, jak się cieszę :) Smacznych świąt :)
Daria 20/12/2022 22:47
Mleka dodajemy 250g czy 250ml?
Bezglutenowa Mama 21/12/2022 10:29
Gramy, na pewno gramy :) , ja zazwyczaj podaję w gramach, tak jest łatwiej :) - choć akurat w przypadku mleka i wody gramy to to samo co ml :) Udanego i pysznego wypieku :)
Żaneta 22/10/2022 16:11
Czy kakao można zastąpić karobem? Jeśli tak , w jakiej ilości? Czy bezglutenową przyprawę do piernika można zastąpić bezglutenowym cynamonem? Jeśli tak ,w jakiej ilości?
iza 23/12/2020 17:04
Czy można masło zastąpić olejem kokosowym?:-)
Bezglutenowa Mama 26/12/2020 18:18
hm, trudno mi powiedzieć, już bardziej bym stawiała na masło roślinne....
Katarzyna 18/12/2020 08:15
Wygląda przepysznie :) Jakiej mąki można użyć w zastępstwie mixa?
Bezglutenowa Mama 18/12/2020 08:48
Kasiu, możesz użyć własną mieszankę mąk, np. po 1/4: ryzowej, kukurydzianej, ziemniaczanej, gryczanej :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się