Na wczorajszym spotkaniu z dyrekcją „Jagusi” w Kudowie-Zdroju podałam do kawy gotowe, bezglutenowe ciasto zebra z piekarni PUTKA bez glutenu. Uwierzcie, że nawet sceptycy sięgali po dokładkę i nie wierzyli, że ta zebra jest bezglutenowa…  Wiadomo – to produkt od profesjonalistów, w końcu piekarnia Putka ma już 100 lat. Jak się już domyślacie, to kolejna nowość w tej bezglutenowej piekarni słynącej z niespodzianek. Zachęcam – warto spróbować. A jeśli macie swoje przepisy na domową zebrę bezglutenową – podsyłajcie w komentarzach. 

Bezglutenowa zebra – puszysta i lekka

Spodziewałam się, że ta bezglutenowa zebra będzie pyszna, dlatego na przedkolonijne spotkanie w „Jagusi” wzięłam dwa opakowania tego ciasta. To był strzał w dziesiątkę – zebra zniknęła do ostatniego okruszka i gdybym miała 3 opakowania, też by zeszły 😉 Osoby, które wcześniej nie jadły bezglutenowych ciast, nie wierzyły, że mogą być tak pyszne.

  • Nie ma żadnej różnicy między tym ciastem, a glutenowym – orzekła Dorota Mosiołek, kierownik sanatorium „Jagusia” w Kudowie-Zdroju, a wtórowała jej Marzena Kramarz, kierownik Domu Wczasów Dziecięcych „Jagusia”.

Bezglutenowa zebra od Putki nie zawiera margaryny, w składzie ma mleko i jaja (piekarnia PUTKA bez glutenu nie używa gotowych mas jajecznych), ale jest wypiekana na bazie skrobi pszennej bezglutenowej. Dlatego bezpiecznie mogą po nią sięgać dorośli i dzieci z celiakią, ale już nie osoby z alergią na pszenicę. Dla nich w ofercie piekarni jest wiele innych wypieków, zerknijcie sami: www.putka.pl/sklepbezglutenu

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-07-07T09:51:09+00:007 lipca 2018|

    Zostaw komentarz