Blog

11

Pyszne ciasto bezglutenowa zebra od Bezglutenowej Mamy

08/09/2019

Pyszne ciasto bezglutenowa zebra od Bezglutenowej Mamy

08/09/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
  • Bezglutenowa zebra to taki miękki biszkopt w paski – ocenił sześcioletni Paweł z celiakią, którego mama zaprosiła Bezglutenową Mamę na indywidualne warsztaty kulinarne. Bezglutenowa zebra znalazła się w programie warsztatów, bo to ulubione ciasto całej rodziny. Od znajomych zebrałam więc różne rodzinne przepisy i na tej bazie stworzyłam własną recepturę na bezglutenowe ciasto zebra. Dwukolorowe, bajkowo pasiaste, bardzo apetyczne i bardzo puszyste (bo użyłam gotową mieszankę do słodkich wypieków bezglutenowych). Ciasto zebra bezglutenowa sprawdzi się na świątecznym stole, na urodzinach i spotkaniu rodzinnym. I wbrew pozorom łatwo je upiec. Jeśli jednak zabraknie wam czasu, w jednej z piekarni można zamówić gotową zebrę bezglutenową (ale to tylko oferta sezonowa KLIK).

Składniki na zebrę bezglutenową tortownica o średnicy około 20 cm

  • 5 jaj
  • w sumie niepełne 3 szklanki mixu
    do bezglutenowych słodkich wypieków
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
    np. rzepakowego
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki kakao
    bez glutenu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
    bezglutenowego

Jak przygotować ciasto zebra bezglutenowa?

  • tortownicę wyłóż papierem do pieczenia
  • piekarnik nastaw na 175 stopni C
  • całej jajka ubij z cukrem na puszystą masę
  • dodaj 2 szklanki i 3 łyżki bezglutenowego mixu do słodkich wypieków, proszek do pieczenia, olej, wodę
  • wyrabiaj ciasto na bezglutenową zebrę, delikatnie mieszając je drewnianą łyżką
  • podziel ciasto na dwie równe części
  • do jednej części dodaj kakao, do drugiej – 1/2 szklanki mąki
  • łyżką wymieszaj ciasto w każdej z misek
  • wlewaj ciasto na środek tortownicy na przemian: białe i ciemne – ZOBACZ FILMIK
  • tortownicę wstaw do piekarnika na 45-60 minut 
  • bezglutenową zebrę piecz do suchego patyczka
  • wyjmij formę z piekarnika, a po około 5 minutach przełóż zebrę na drewnianą deskę
  • ostudź, a następnie udekoruj cukrem pudrem

Zobacz to na filmiku – jak przygotować bezglutenową zebrę

Bezglutenowe ciasto zebra – na każdą okazję

Bezglutenową zebrę upiekłyśmy na indywidualnych warsztatach kulinarnych w domu 6-letniego Pawła z celiakią. Udało mi się nagrać krótki filmik – KLIK na FB – KLIK NA YOUTUBE zobaczcie, jak wlewać do tortownicy ciasto ;) Pełne skupienie, mamie Pawełka nie przeszkadzał nawet dziennik telewizyjny w tle ;) Ale jeśli  Wam kręgi nie będą się układały tak równo, jak na filmiku, nie przejmujcie się. Przecież istnieją bezglutenowe zebry w nieregularne paski (fot. wyżej).

Bezglutenowa zebra jest lekka i puszysta, można powiedzieć, że to swego rodzaju biszkopt. Co ważne, jest to ciasto bezglutenowe bez mleka. Może więc okazać się świetnym przepisem na tort na bezglutenowe urodzinki dziecka lub dorosłego z celiakią i na diecie bezmlecznej. Zebra, czyli pasiasta babka bezglutenowa, zachowuje świeżość przez 2-3 dni. Zapewniam, że żaden glutenożerca nie pozna, co tak naprawdę je ;) Przetestujcie na niedowiarkach, którzy twierdzą, że dieta bezglutenowa i bezglutenowe wypieki to jakaś tragedia ;)  A jeśli nie po drodze Wam z piekarnikiem :), bezglutenowej zebry szukajcie w sklepie internetowym Putka Bez Glutenu (fot. niżej).

KOMENTARZE (11)

Ana 31/07/2022 11:07
A czy można dodać poziomki lub inne owoce do ciasta? NP posypać po wierzchu....
Aleksandra 03/02/2022 09:57
A co jeżeli nie mam Mix C Schar? Mam tylko mąkę uniwersalna lub Mehl Farine Schar. Która lepsza???
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 07/02/2022 11:08
Hm, dałabym mix uniwersal, bo tę masz na myśli, prawda?
Żaneta 06/01/2022 17:02
Jakiego mixu użyłaś do przygotowania bezglutenowej Zebry?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 13/01/2022 23:01
Mix C Schar
Aneta 25/10/2019 23:36
O właśnie i tu jest problem, bo jednak jajka były wyciągnięte prosto z lodówki. Myślisz Bezglutenowamamo, że to mogło być przyczyną zakalca? A tak poza tym to ciasto samo w sobie pycha, co byśmy bez Ciebie zrobili
Aneta 20/10/2019 16:22
Mnie wyszło super, ale z zakalcem. Czy mogę go odkroić i podać do zjedzenia?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 20/10/2019 18:39
Zastanawiam się, co mogło być przyczyną zakalca. Czy wszystkie składniki miały pokojową temperaturę? Co do zjedzenia - śmiało jedzcie :)
Julia 10/10/2019 09:55
Pyszne dam następnym razem troszkę mniej proszku. My dodaliśmy karob w miejsce kakao.
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 12/10/2019 10:06
Dodanie karobu to świetne rozwiązanie - sama uzywam go często zamiast kakao :) Dlaczego dasz mniej proszku przy kolejnym wypieku? Jego smak był wyczuwalny?
Julia 26/10/2019 18:16
Tak, był wyczuwalny. Ale dziś zrobiłam po raz drugi i zapomniałam o tym, wszystko wyszło idealnie tym razem zamiast cukru było pół szklanki ksylitolu, pół erytyrtolu i pół łyżeczki stewii. Wyszła genialna zebrunia
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się