Blog

2

Szybkie pierogi bezglutenowe z wędzoną makrelą

23/12/2018

Szybkie pierogi bezglutenowe z wędzoną makrelą

23/12/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nie znam prostszego przepisu na przepis na farsz do pierogów bezglutenowych na Wigilię. Naprędce, nawet w dniu Wigilii, kupujesz w markecie wędzoną makrelę, obierasz z ości i masz gotowy farsz do pierogów bezglutenowych na wigilijną wieczerzę :). Szybko zagniatasz ciasto z mixu chlebowego (tak, z chlebowego), odstawiasz je na kwadrans i ekspresowo lepisz pierogi bezglutenowe z wędzona makrelą. Nie uwierzycie, jakie są pyszne! I doskonale komponują się z innymi daniami na bezglutenowej Wigilii. Tym bardziej, że wieczerza obfituje w dania z kapusty i grzybów, z ryb gotowanych, pieczonych i smażonych, więc wędzona makrela doskonale urozmaici menu. 

Składniki na bezglutenowe pierogi na Wigilię (około 15 szt)

  • 150 g bezglutenowej mąki
    użyłam Mix Bread  Dr. Schär 
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • jedna wędzona makrela
    bez glutenu

Jak przygotować bezglutenowe  pierogi z wędzoną makrelą?

  1. Do mąki dodaj połowę porcji  gorącej wody i wymieszaj ciasto drewnianą łyżką.
  2. Stopniowo dodawaj więcej wody, aż do uzyskania ciasta o gęstej, ale plastycznej konsystencji – w razie potrzeby dodaj nieco więcej wody, niż w przepisie.
  3. Pod koniec wyrabiania ciasta dodaj olej.
  4. Gdy ciasto przestanie parzyć, możesz je zagniatać rękoma.
  5. Odstaw je na 15 minut, przykryte folią. Jeśli chcesz od razu gotować pierogi, zagotuj wodę z 1/4 łyżeczki soli i łyżką oleju. Jeśli chcesz je zamrozić, przygotuj drewniane deseczki i oprósz je mąką bezglutenową. Uwaga: pierogi bezglutenowe z wędzona makrelą najlepiej zamrozić w postaci surowej.
  6. Na stolnicy rozsyp nieco bezglutenowej mąki.
  7. Wałkiem posypanym mąką rozwałkuj część ciasta (pozostałą część przykryj ściereczką, by nie wyschła). 
  8. Szklanką wycinaj krążki, nakładaj kawałki wędzonej makreli i zlepiaj brzegi.
  9. Bezglutenowe pierogi wrzucaj partami do wrzątku lub układaj je na deseczce i od razu zamrażaj, by nie wyschły. 

KOMENTARZE (2)

Anna 09/10/2019 11:21
Witam. Czy zamiast gotowego Mixu B schar można uzyć mąki kukurydzianej ewentualnie ryżowej?
Bezglutenowa Mama 09/10/2019 21:11
Cześć Aniu - w tym przypadku mix gwarantuje super konsystencję ciasta pierogowego. Jeśli miałabym wybierać, zdecydowałabym się na mąkę gryczaną, tu jest przepis: https://bezglutenowamama.pl/gryczane-pierogi-bezglutenowe/
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się