Dotąd nigdzie nie jadłam tak pysznego, kupionego chleba bezglutenowego na zakwasie. Słowo! Zachęcona Waszymi opiniami odwiedziłam wczoraj piekarnię bezglutenową POCHLEB w centrum Poznania. Sklepik mieści się w podwórku z minionej epoki, a i dostępne tam pieczywo jest tak wyśmienite, jak w dawnych czasach. Gorąco polecam: jeśli chcecie spróbować doskonałego, prawdziwego chleba na zakwasie bezglutenowego, odwiedźcie piekarnię bezglutenową Pochleb. Jest i mała niespodzianka…
W krótkiej rozmowie ze sprzedawczynią w piekarni bezglutenowej Pochleb w Poznaniu dowiedziałam się, że ich pieczywo bezglutenowe na zakwasie bazuje na trzech składnikach: mąka z sorko, tapioki i ziemniaczana. Piekarnia korzysta z własnego zakwasu na chleb bezglutenowy, używa również dodatków: melasy, oliwy, siemienia lnianego, zmielonych ziaren słonecznika. Można tam kupić kilka rodzajów chleba bezglutenowego na zakwasie. Mnie zauroczył chleb codzienny: jasny, kwaskowy, pięknie wyrośnięty, cudownie porowaty, lekko wilgotny. Idealny! To najlepszy chleb bezglutenowy na zakwasie dostępny w Poznaniu. W naszym domu zniknął w jeden wieczór – zachwycił wszystkich, dosłownie wszystkich domowników. Znawcy mówię, że smakuje jak glutenowy – a to wielka zaleta dla chleba bezglutenowego.
Ceny w piekarni bezglutenowej Pochleb są przystępne, chleby ważą – w zależności od rodzaju – 450 do 700 g. Można tam kupić pół bochenka za połowę ceny.
I wreszcie hit: w piekarni bezglutenowej Pochleb w Poznaniu można kupić bułki bezglutenowe na zakwasie. To produkt chyba nigdzie indziej w Polsce niedostępny, niezwykle rzadko wypiekany w domach. Owszem, bułeczki bezglutenowe na zakwasie nie są pulchne i sprężyste, jak te na drożdżach i miksach. Są raczej cięższe, ale nie są zbite. Mają doskonałą kwaskowość i są bardzo sycące. Z głosu zjadłam taką bułkę na sucho, w drodze z Poznania do Leszna. Byłam zachwycona. Z pewnością wrócę do tej piekarni bezglutenowej po inne gatunki chleba, ale i po bułki bezglutenowe na zakwasie. Wam również gorąco polecam odwiedziny przy ul. Marcinkowskiego 20. I wtedy spróbuję pozostałych wyrobów: muffinek, zapiekanki, past do pieczywa.