Gdy na Instagramie Bezglutenowej Mamy KLIK zapytałam, czy przyda się przepis na mrożone spody do pizzy bezglutenowej, odpowiedź była tylko jedna 😍 Nic dziwnego, bo w e-mailach często pytacie o to, jak zamrozić spody bezglutenowe do pizzy, na bazie których można przygotować szybki i pyszny obiad lub kolację. Przychodzisz do domu, wyjmujesz z zamrażarki pizzę bezglutenową z ulubionymi dodatkami i po 10 minutach chrupiecie ją z porządną porcją warzyw… Owszem, można kupić w Żabce, w Netto lub Tesco mrożoną pizzę bezglutenową, a w Biedronce – świeżą pizzę gluten-free (i ją sobie zamrozić), ale nie jest to tania przyjemność. Są też dostępne gotowe spody do pizzy bezglutenowej marki Dr. Schär. Ale wyznaję zasadę, że domowe jest zawsze lepsze od kupionego ;) Dlatego poeksperymentowałam i mam przepis na mrożone spody do pizzy bezglutenowej – domowe od początku do końca. Takie spody przygotują również – w ramach warsztatów – uczestnicy specjalistycznych kolonii bezglutenowych 2020 r. w Kudowie-Zdroju.
Gorąco Was zachęcam do pieczenia i mrożenia własnych spodów bezglutenowych do pizzy. W wolnej chwili przygotuj na zapas trzy lub sześc pizz, zamroź je, a w razie potrzeby odpiecz je przez 10 minut w piekarniku, w 180 stopniach.
Jeśli z różnych względów nie upieczesz własnej pizzy bezglutenowej, i tak warto mieć w zamrażarce mały zapas. Gdzie kupić mrożoną pizzę bezglutenową? Szukajcie jej w Carrefour, Intermarche, w Netto, w Żabce, w Auchan oraz w Lidlu – w sezonowej ofercie. W Carrefour, Intermarche i Auchan znajdziecie też gotowe spody do pizzy Dr. Schär o długim terminie ważności. Te własnie spody będziemy testować na feriach bezglutenowych 2020 r. w pensjonacie Moje Tatry, podczas turnusów z Bezglutenową Mamą. W sklepie internetowym Bavitenu – małe, prostokątne spody. Świeża pizza bezglutenowa Donatello jest dostępna już praktycznie w powszechnej sprzedaży w Biedronce (uwaga, zawiera skrobię pszenną bezglutenową). Przez całą dobę, nie wychodząc z domu możecie też zamawiać mini pizze bezglutenowe Putka Bez Glutenu KLIK. Wiem, że te pizzerki smakują dzieciom nawet bez podgrzania (jako drugie śniadanie do szkoły lub przedszkola), ale ja najbardziej je lubię na ciepło, Zosia i Antek tak samo.
I jeszcze coś – tradycją jest, że na koloniach z Bezglutenową Mamą podajemy pizzę:najczęściej własnej produkcji ;) Tak będzie również na koloniach dla dzieci z celiakią w 2020 r.
KOMENTARZE