Pyszne chrusty bezglutenowe

Bezglutenowe faworki czy bezglutenowe chrusty? Szczerze mówiąc – nazwa nie ma znaczenia. Jedno jest pewne: z mojego przepisu przygotujecie pyszne faworki na bezglutenowy Tłusty Czwartek. Kruche i delikatne, z nutką imbiru lub wanilii (jeśli nie lubicie, pomińcie ten składnik) – tak moje bezglutenowe faworki sprawdziły się na wielu imprezach i smakowały wszystkim, również glutenożercom. Zajadały je dzieci na diecie bezglutenowej,  dorośli i seniorzy. Wszyscy! Za kilka dni Tłusty Czwartek – świętujmy go zatem pysznie i bezglutenowo!

Tutaj znajdziesz PRZEPIS NA FAWORKI BEZGLUTENOWE  w wersji blogowej.

Inne filmy z serii Mama gotuje

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-02-05T12:02:25+00:005 lutego 2018|

    3 komentarze

    1. Marta 6 marca 2018 w 21:03 - Odpowiedz

      Te faworki niczym nie różnią się od tych glutenowych. Są przepyszne i smakują nie tylko w tłusty czwartek 🙂 Może nie jest to najzdrowsza potrawa świata, ale trudno się oprzeć polskiej tradycji i smakom dzieciństwa 🙂 Pycha!

      • Marta 9 marca 2018 w 08:55 - Odpowiedz

        Zgadza się, mama wiele takich opinii 🙂 Te faworki smakują wszystkim 🙂

    2. Iwona 2 marca 2019 w 13:34 - Odpowiedz

      Smak niezły ale niestety nie da się ich rozwałkować tak cienko jak klasycznych bo ciasto się rozpada; o przekładaniu przez dziurkę nie było mowy, ciasto się rwało- wersja klasyczna, dlatego wymyśliłam patent: nacinałam każdy pasek na środku i ten środek odchylałam na boki aby zachowana była dziurka; nie wyrównywałam ciasta aby uzyskać równe prostokąty, dlatego cześć była prostokątami cześć trapezamj- po usmażeniu nie miało to znaczenia, a i pracy przy okazji mniej, bo te odcięte kawałki trzebaby było na nowo zagniatać, wałkować a tak nacięte kształty można wrzucać na bieżąco do garnka z tłuszczem. Smażyłam na smalcu, bo ma wyższą temperaturę dymienia niż olej, przy smażeniu tego typu smakołyków jest to bardzo ważne.

    Zostaw komentarz



    </