Obiecałam Wam podać namiar na sprawdzony hotel z dietą bezglutenową we Włoszech - i teraz nadszedł ten moment.
Akurat zaczynają się ferie zimowe w Polsce, które potrwają do końca lutego i wiele rodzin szuka sprawdzonego hotelu z dietą bezglutenową we Włoszech. Jeszcze zdążycie zarezerwować pobyt, jak nie na zimę, to na lato, wiosnę lub jesień.
Ten sprawdzony hotel z dietą bezglutenową we Włoszech to Weiss w miejscowości Rabland niedaleko Partschins, kilkanaście kilometrów od znanego Merano. Żadne SPA, ale klasyczny, trzygwiazdkowy hotel o bardzo dobrym standardzie i smacznej kuchni. Świetna baza wypadowa na narty, piesze i rowerowe wycieczki, wokół są baseny, parki linowe, klimatyczne winiarnie.
Spędziłam tam kilka dni na zaproszenie włoskiej marki bezglutenowej Schär, wraz z kilkoma influencerami z Europy i na pewno jeszcze wrócę.
W Tyrolu (północ Włoch, bisko Austrii) jest przepięknie o każdej porze roku i nigdy nie brakuje tam atrakcji. To mój ulubiony region we Włoszech, bo ma góry, ale i magiczne, słynne jezioro Garda. No i teraz jeszcze sprawdzony hotel bezglutenowy!
Hotel Weiss to sprawdzony hotel z dietą bezglutenową na narty i na wszelkie inne formy wypoczynku. Personel ponad 20 lat temu został przeszkolony przez specjalistów z Instytutu Dr. Schär i dzięki temu, że na co dzień gości osoby na diecie bezglutenowej z całej Europy i świata, ma perfekcyjnie opracowane procedury bezpiecznego żywienia.
Dlatego tam możecie jechać w ciemno, wystarczy że zgłosicie: celiakia, dieta bezglutenowa. Nie musicie sprawdzać szefa kuchni, ani kelnerów.
Hotel z dietą bezglutenową Weiss - tam możecie jechać w ciemno, wystarczy że zgłosicie: celiakia, dieta bezglutenowa. Nie ma kłopotu z innymi dietami.
Jak wspomniałam, w hotelu z dietą bezglutenową w Tyrolu byłam wraz z grupą influencerów z Europy (zdjęcie powyżej). Mieliśmy tam osobny stół podczas posiłków, gorące pieczywo donoszono nam do stolików, można też zamawiać jajka, kiełbaski na ciepło lub chrupiący bekon.
Były dwa bufety szwedzkie: jeden z pieczywem pszennym i z karteczką, że to pieczywo nie jest bezglutenowe, a drugi z wędlinami, serami, warzywami, owocami i płatkami śniadaniowymi w hermetycznych pojemnikach (oznaczone, że są bezglutenowe). Osoba z celiakią nie czuje się tam dyskryminowana ani przez sekundę.
Myślę, że w czasie pobytów indywidualnych jest to podobnie zorganizowane. Pomaga też to, że personel hotelu i restauracji jest bardzo życzliwy i zna się na diecie bezglutenowej.
Powiem Wam jedno: ten hotel z dietą bezglutenową ma znakomitych szefów kuchni. Karmią niebiańsko! Serwują dania austriackie i włoskie, potrafią wyczarować wszystkie zamienniki pszennych dań. Porcje są porządne, nie oszczędnościowe, a produkty wysokogatunkowe.
Naprawdę można się najeść i nie trzeba kupować już żadnego jedzenia. Wieczorami działa też bufet z gorącymi napojami i alkoholami, jest wyśmienite czerwone wino (tzw. domowe, podawane w karafkach lub w kieliszkach).
W Tyrolu goście hoteli i pensjonatów otrzymują specjalną kartę na darmowe autobusy, pociągi, niektóre muzea czy kolejki górskie.
Nie miałam zbyt wiele czasu na samodzielne wycieczki, bo ekipa z Schär zapewniła nam bogaty program pobytu, ale rankiem "obleciałam" najbliższą okolicę. Blisko hotelu jest stacja kolejowa, są ścieżki rowerowe, mała kolejka górska, wejścia na szlaki, malownicze sady jabłkowe.
W pobliżu hotelu działa mały market (niewiele tam produktów bezglutenowych, ale są jakieś ciasteczka i piwo), są klimatyczne winiarnie i sklepy z włoskimi genialnymi wędlinami.
Hotel Weiss: Nasz „hotel bezglutenowy” w Południowym Tyrolu. Od ponad 20 lat zaspokajamy potrzeby osób chorych na celiakię. Z nami jesteś w doskonałych rękach.
Celiakia, nietolerancja laktozy oraz inne alergie i nietolerancje cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Czy to z konieczności, czy z przekonania, wiele osób stosuje obecnie specjalne diety i wybiera zdrowszą, bardziej strawną żywność. Celiakia i dieta bezglutenowa nie muszą być synonimem jedzenia niesmacznego.
Promujemy to przekonanie przez dziesięciolecia, dzięki czemu uzyskaliśmy certyfikat Włoskiego Stowarzyszenia Celiakii. Nasz zespół w kuchni zadba o to, abyś mógł cieszyć się pysznymi daniami w naszym „bezglutenowym” hotelu w Południowym Tyrolu.
Nasze usługi dla gości z celiakią: W ramach wykwintnego leczenia z niepełnym wyżywieniem: Na śniadanie, oprócz wyboru pieczywa firmy Dr. Schär (specjalistycznego dostawcy produktów bezglutenowych z Południowego Tyrolu), znajdziesz co najmniej dwa rodzaje domowego chleba, kącik z bezglutenowym musli i płatkami zbożowymi oraz duży wybór bezglutenowych i bezlaktozowych wędlin i serów.
Wieczorem można wybierać pomiędzy dwoma bezglutenowymi czterodaniowymi menu. Przygotujemy lekkie, smaczne dania oparte na kuchni alpejsko-śródziemnomorskiej, a przede wszystkim z produktów z naszego regionu.
Usługi płatne: Witamy na lunchu! Oferujemy Państwu szeroki wybór produktów bezglutenowych z naszego menu lunchowego, serwowanego w godzinach 12:00-13:30 Na bezglutenowy podwieczorek codziennie przygotowujemy bezglutenowe ciasta i strudel jabłkowy. Możesz też cieszyć się naszymi pysznymi lodami. Czy chcesz być poza domem w ciągu dnia? Wystarczy zamówić bezglutenowy suchy prowiant na lunch dzień wcześniej.
Podróże z celiakią, na diecie bezglutenowe, mogą być łatwe i przyjemne. Spróbuj, nie siedź w domu!
Dzięki takim hotelom bezglutenowym życie z celiakią jest o wiele łatwiejsze. Można po prostu wsiąść do samolotu lub samochodu, bez pakowania stosów jedzenia bezglutenowego, i ruszyć w wymarzoną podróż. Dlatego z przyjemnością dzielę się z Wami tym miejscem - korzystajcie o każdej porze roku.
A jeśli chcecie wiedzieć więcej, jak zorgnizowac podróże bez glutenu, zerknijcie do poradnika Schär.
Podoba Ci się mój artykuł? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)
👇👇👇👇👇👇