Blog

2

Sprawdź, zanim kupisz w Lidlu gotowe sushi bez glutenu

07/02/2022

Sprawdź, zanim kupisz w Lidlu gotowe sushi bez glutenu

07/02/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W Lidlu znalazłam gotowe sushi bez glutenu i oczywiście je kupiłam, bo to smakołyk mojej Zosi. Nawet sobie nie wyobrażacie, co to była za radość! Co prawda w domu często robimy bezglutenowe sushi, ale moja nastolatka z celiakią zawsze powtarza, że fajnie jest czasem kupić coś w sklepie. Bo to sklepowe inaczej smakuje i w ogóle jest takie fajne… Zjadła już dwa opakowania, ale ją przystopowałam, bo 6 rolek kosztuje prawie 10 zł. Taniej jest zrobić w domu sushi bezglutenowe.

Uwaga: w lodówkach marketu było kilka rodzajów sushi, ale tylko jedne rolki nie zawierają glutenu. Owszem, gluten jest obecny w sosie sojowym, ale on jest w osobnej buteleczce dołączonej do opakowania. Wystarczy go oddać bratu, a z domowej lodówki wyjąć bezglutenowy sos sojowy. I gotowe. 

To sushi jest bez glutenu

Na zdjęciu obok pokazałam sushi bezpieczne dla osoby z celiakią. Kliknijcie w fotkę i powiększcie ją, by dokładnie przeczytać składniki rolek. Nie ma w nich glutenu. Przeczytajcie skład sosu sojowego dołączonego do opakowania – tam jest gluten, zatem tę saszetkę oddajcie komuś z rodziny. W składzie imbiru marynowanego i sosu chrzanowego również nie występuje gluten, zatem można je zjeść z rolkami.

Zatem to konkretne sushi Nigri Set jest bezpieczne dla osoby z celiakią, dlatego kupiłam je mojej Zosi. Spałaszowała je z dwojgiem przyjaciół na diecie bezglutenowej, podczas ferii zimowych w pensjonacie Moje Tatry. Cała trójka była zachwycona. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Uwaga, to sushi zawiera gluten!

Bardzo podobne opakowanie sushi z Lidla już zawiera gluten – jest obecny w surimi, które dodano do dwóch rolek (kliknij w zdjęcie powyżej, by przeczytać etykietę). Dlatego wszystkie rolki z tego opakowania, nawet te bez surimi, są już zabronione w diecie bezglutenowej, nie kupujcie ich. W lodówce lidlowej jest jeszcze Sushi Box (na zdjęciu poniżej) – tego też nie kupujcie, bo w składzie rolek jest gluten. 

Osoby, które od niedawna są na diecie bezglutenowej, pewnie się zdziwią, dlaczego nie mogą zjeść tych rolek sushi, które są bez pszennego surimi. Bo przecież można by te rolki z surimi dać mężowi, a samemu zjeść te z samym łososiem. Uwaga, nie można. Bo jeśli na wspólnym talerzu czy w pudełku znajdują się produkty bezglutenowe i glutenowe, to może dojść do zanieczyszczenia, a to już ryzykowne. Nie warto marnować efektów drogiej diety bezglutenowej na takie pokusy. Lepiej stosować restrykcyjnie dietę od A do Z bo tylko wtedy jest 100% lekiem na celiakię. Dlatego pokazałam Wam zdjęcie sushi, które jest bezpieczne – i cieszmy się, że takowej jest w sklepach. 

Najlepsze i tak jest domowe sushi bez glutenu

Ktoś powie, że nie wiem, co mówię, bo skoro nie jadłam sushi z Lidla, to skąd wiem, że domowe jest lepsze? Po pierwsze jest lepsze, bo sami komponujemy składniki i możemy dodać więcej łososia lub makreli – słowem wzbogacić sushi w wartościowe białko, dużo białka 🍤. Po drugie: dodajemy do sushi tylko to, co lubimy. Przykład? Zamiennie daję pieczoną paprykę (bez skórki) lub surową, w zależności od tego, co zamówi Zosia, nasz domowy sushiżerca. 

Po trzecie: własne sushi bezglutenowe jest znacznie tańsze. Opakowanie nori (6 prasowanych, cienkich listków alg) w promocji kosztuje 5 zł. Pół kilo specjalnego ryżu – 4 zł. Opakowanie wędzonego łososia w promocji można kupić nawet za 5-7 zł (ja zawsze kupuję te z 50% obniżką w Lidlu). Ogórki kiszone i papryka to już grosze. Wychodzi około 16 zł i w tej cenie mamy około 30 rolek! A kupione sushi to 6 rolek za 10 zł. Rachunek jest prosty – domowe sushi bezglutenowe jest lepsze. Wiedzcie też, że łatwo je przygotować bez żadnych specjalistycznych mat – po prostu faszerujemy, zwijamy i gotowe. Przepis jest tutaj: bezglutenowe sushi

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (2)

Weronika 22/10/2022 20:23
A czy imbir taki normalny w occie ze sklepu jest Ok? Czy jeśli składniki nie maja na etykiecie żadnych informacji o glutenie i o śladowych ilościach to celiak może to jesc( nie jest napisane wprost ze jest bezglutenowe)
lxbfYeaa 09/07/2024 15:28
555
lxbfYeaa 09/07/2024 15:28
1
lxbfYeaa 09/07/2024 15:06
1
lxbfYeaa 09/07/2024 15:06
1
lxbfYeaa 09/07/2024 15:06
1
Bezglutenowa Mama 26/10/2022 09:25
Imbir wydaje się być OK; jeśli producent to duża firma, to jest prawdopodobne, że jest ok etykieta :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się