Blog

5

Śmietankowa babka bezglutenowa z 6 składników

25/09/2022

Śmietankowa babka bezglutenowa z 6 składników

25/09/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Śmietankowa babka bezglutenowa dla każdego

Ależ jestem dumna z mojej nowej babki bezglutenowej! Już rano grupa degustatorów oceniła, że ciasto smakuje jak glutenowe. Lekkie, puszyste, delikatnie wilgotne i pyszne - takie opinie zdobyła śmietankowa babka bezglutenowa z 6 składników.    

To przepis stworzony dla osób obustronnie leworęcznych w kuchni bezglutenowej - moja śmietankowa babka bezglutenowa nie może się nie udać! Potrzebnych jest tylko 6 składników, mikser i keksówka (około 20 x 10 xm) lub inna forma do ciast. Zobaczcie sami, jaki to ekspres!

Liczba osób 6 osób
Czas 70 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Składniki

  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 220 g mixu do słodkich wypieków bezglutenowych
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 20 g miękkiego masła

Śmietankowa babka bezglutenowa z 6 składników zawsze się udaje!


Wykonanie

  • Formę posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia
  • Jeśli chcesz, posiekaj około 10 daktyli lub uszykuj 70 g suszonej żurawiny; dodasz je do ciasta przed przelaniem do formy
  • Piekarnik nastaw na 180 stopni C, grzałka góra-dół
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę (2-3 minuty)
  • Dodaj śmietankę (w temperaturze pokojowej) i masło i chwilę miksuj
  • Porcjami dodawaj mąkę i wyrabiaj ciasto jeszcze przez około 1 minutę
  • Gęste ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika
  • Piecz około 45 minut do tzw. suchego patyczka, w razie potrzeby wydłuż czas o kilka minut
  • Wyjmij ciasto z formy (przewróć do góry dnem) i przełóż na metalową kratkę
  • Krój po zupełnym ostudzeniu
  • Jeśli chcesz, udekoruj cukrem pudrem, czekoladą lub lukrem cytrynowym
śmietankowa babka bezglutenowa

Przekonałam Was, że jest to proste ciasto bezglutenowe? Trzeba jedynie pamiętać, by śmietanka była w temperaturze pokojowej, a masło miękkie :) Cała reszta robi się sama! Jestem przekonana, że nawet 7-latek spokojnie poradzi sobie z przepisem. 

Nadmienię jeszcze, że babki zawsze wymagają, by wszystkie ich składniki miały tę samą, pokojową temperaturę - poznaj sekrety wypieku babek bezglutenowych.

Moi znajomi, którzy jako pierwsi spróbowali moje śmietankowe ciasto, byli zachwyceni. Nie wierzyli, że upiekłam je 15 godzin temu, a ono smakuje, jakby dopiero wyszło z piekarnika. Lekkie, puszyste, delikatne. Niech zatem ta pochwała będzie dla Was zachętą do pierwszej próby. To ciasto naprawdę warto upiec. Bo życie z celiakią może być smaczne i mało skomplikowane, właśnie jak ta śmietankowa baba bezglutenowa tylko z 6 składników. 

Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej jednocześnie, zwykłą śmietanę i masło zastąpcie składnikami bez laktozy. Udanego wypieku!

śmietankowa babka bezglutenowa z żurawiną

KOMENTARZE (5)

Natalia 10/12/2023 14:55
Po jakim czasie od zakończenia pieczenia należy wyjąć babkę z piekarnika? Po jakim czasie należy wyjąć babkę z keksówki?
Bezglutenowa Mama 11/12/2023 10:43
Około 45 minut :)
Żaneta 03/10/2022 10:00
Dziękuję za informacje:) Już nie mogę doczekać się degustacji:)
Żaneta 30/09/2022 10:49
Ciekawy przepis - muszę koniecznie spróbować. Jaką mąkę użyłaś do wypieku babki? Mix for Cake BALVITEN?
Bezglutenowa Mama 01/10/2022 11:42
Tak, Mix Cake Balviten :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się