Ależ jestem dumna z mojej nowej babki bezglutenowej! Już rano grupa degustatorów oceniła, że ciasto smakuje jak glutenowe. Lekkie, puszyste, delikatnie wilgotne i pyszne - takie opinie zdobyła śmietankowa babka bezglutenowa z 6 składników.
To przepis stworzony dla osób obustronnie leworęcznych w kuchni bezglutenowej - moja śmietankowa babka bezglutenowa nie może się nie udać! Potrzebnych jest tylko 6 składników, mikser i keksówka (około 20 x 10 xm) lub inna forma do ciast. Zobaczcie sami, jaki to ekspres!
Śmietankowa babka bezglutenowa z 6 składników zawsze się udaje!
Przekonałam Was, że jest to proste ciasto bezglutenowe? Trzeba jedynie pamiętać, by śmietanka była w temperaturze pokojowej, a masło miękkie :) Cała reszta robi się sama! Jestem przekonana, że nawet 7-latek spokojnie poradzi sobie z przepisem.
Nadmienię jeszcze, że babki zawsze wymagają, by wszystkie ich składniki miały tę samą, pokojową temperaturę - poznaj sekrety wypieku babek bezglutenowych.
Moi znajomi, którzy jako pierwsi spróbowali moje śmietankowe ciasto, byli zachwyceni. Nie wierzyli, że upiekłam je 15 godzin temu, a ono smakuje, jakby dopiero wyszło z piekarnika. Lekkie, puszyste, delikatne. Niech zatem ta pochwała będzie dla Was zachętą do pierwszej próby. To ciasto naprawdę warto upiec. Bo życie z celiakią może być smaczne i mało skomplikowane, właśnie jak ta śmietankowa baba bezglutenowa tylko z 6 składników.
Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej jednocześnie, zwykłą śmietanę i masło zastąpcie składnikami bez laktozy. Udanego wypieku!