Blog

Śladowe ilości glutenu co to znaczy i czy szkodzi?

01/10/2019

Śladowe ilości glutenu co to znaczy i czy szkodzi?

01/10/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Szlag mnie trafia, gdy piekarz lub kucharz wciskają kity o „śladowych ilościach glutenu” w chlebku, ciasteczkach, w pierogach czy w sałatce. Bo kto widział na oczy „śladowe ilości glutenu”? Śladowe, czyli jakby ich nie było! One niby nie szkodzą, co? W ten oto sposób setki łatwowiernych osób z celiakią jedzą „śladowe ilości glutenu„, a tak naprawdę trują się dzięki oszustom i nieukom.

Po drugie: niektórzy mali producenci nadal używają określenia "śladowe ilości glutenu", choć tego sformułowania nie można już umieszczać na etykietach. Zakazała tego Unia Europejska m. in. dlatego, by to niepozorne określenie nie wprowadzało w błąd osób z celiakią. 

Zgodnie z unijnymi przepisami producent, który chce ostrzec konsumentów przed zanieczyszczeniem krzyżowym alergenami, ma zastosować konkretne określenia:

  • produkt może zawierać gluten, zboża zawierające gluten, pszenicę, żyto, jęczmień, owies
  • na terenie zakładu są wykorzystywane zboża zawierające gluten, pszenica, żyto, jęczmień owies

Ta konkretna informacja jest sygnałem dla osoby z celiakią, że dany wyrób nie jest dla niej bezpieczny.

Niestety, wciąż nie brakuje producentów, którzy nie znają przepisów. 

Oto, co się działo na targach Smaki Regionów 2019 w Poznaniu…

Wypieki bezglutenowe z piekarni Ba-JA

Oto stoisko piekarni BA-JAze Śląska, która szczyci się razowym pieczywem na mące żytniej i graham, ale wcale to jej nie przeszkadza wypiekać „bezglutenowe ciasteczka” jaglane i gryczane. Na targach ci piekarze z 50-letnią tradycją sprzedawali zatem „bezglutenowe wypieki”, nie dość, że pieczone w zwykłej piekarni, to jeszcze ułożone luzem w koszu, wśród glutenowych ciastek i precli. Pełna profeska, proszę państwa, gratulacje! 

  • Te ciasteczka mogą zawierać śladowe ilości glutenu – wyjaśnił mi z rozbrajającą miną mąż właścicielki piekarni. – Na co dzień w naszej piekarni też je sprzedajemy.

Właścicielka piekarni ma tak „wielką” wiedzę o glutenie

Niewielkie ilości glutenu w mące gryczanej...

Na Polagrze w 2022 r. również można było spotkać producentów, którzy nie znali przepisów unijnych o oznaczaniu alergenów. Jeden z młynów oferował mąkę gryczaną z ostrzeżeniem: "może zawierać niewielkie ilości glutenu"...  Oczywiście mąka gryczana jest naturalnie bezglutenowa, ale przetwarzaną w tych samych pomieszczeniach, co mąka pszenna i inne glutenowe zboża, zostaje zanieczyszczona. I zapewniam, że nie są to "niewielkie ilości glutenu", lecz całkiem spora porcja.

Dlatego nie ufajcie takim etykietom. Odłóżcie je i poszukajcie dobrze oznaczonych produktów, bezpiecznych dla osób z celiakią (poradnik "jak robić bezglutenowe zakupy" w linku poniżej). 

Niewielkie ilości glutenu w mące gryczanej...
Dowiedz się, jak robić bezglutenowe zakupy i jak znaleźć gluten na etykiecie
niewielkie ilości glutenu


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się