Blog

Sitko do bezglutenowych pyz drożdżowych na parze

06/09/2018

Sitko do bezglutenowych pyz drożdżowych na parze

06/09/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Prawda jest taka: bodajże nigdzie w Polsce nie kupimy już bezglutenowych pyz drożdżowych na parze. Jedyny ich producent – firma Glutenex – wycofał je z obrotu. Az chce się zawołać: „jak żyć panie premierze?” :). Jeśli lubimy bezglutenowe pampuchy, pozostaje nam samodzielne pichcenie, ale spokojnie: nie musimy parować pyz na firance przymocowanej do garnka. W sklepach agd, a teraz również w ofercie sezonowej w Netto, można kupić sitko do pyz drożdżowych na parze. Jest tanie, łatwe w obsłudze, a w szafce nie zajmuje dużo miejsca. Takie sitko użyłam w filmowym przepisie na bezglutenowe pyzy drożdżowe na parze – KLIKNIJ

Jak sobie radziła moja Mama?

Na diecie bezglutenowej z powodu celiakii jestem od 1979 r., mam za sobą trudne czasy PRL-owskiej rzeczywistości. Wówczas w sklepach nie było prawie nic dla osób na diecie bezglutenowej. Nie mieliśmy rodziny ani znajomych za granicą, więc nikt nam nie dostarczał specjalistycznej bezglutenowej mąki, zastępującej mąkę pszenną. A z samej mąki kukurydzianej nie udadzą się bezglutenowe pyzy – bez dwóch zdań. Dlatego w dzieciństwie nie jadłam pyz na parze, ale widziałam, jak moja Mama szykowała je dla reszty rodziny. Otóż kupowała gotowe i odparowywała je na firance przymocowanej gumką do garnka. Patent tani, sprawdzony, ekologiczny :).

Współczesne udogodnienia

Dziś mamy do dyspozycji naczynia do gotowania na parze, thermomix czy specjalne nakładki metalowe na garnek. Praktyczne jest również składane sitko, które ustawia się na dnie garnka z małą ilością wody. Uwaga: zanim ułożycie na nim do wyrośnięcia bezglutenowe pyzy, posmarujcie je olejem. Dzięki temu gotowe pyzy łatwiej oderwą się od sitka. 

Już życzę smacznego! Bo życie z celiakią naprawdę jest pełne smaków :).

Zobacz na ekranie, jak Bezglutenowa Mama gotuje pyzy drożdżowe na parze

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się