Blog

Ryba w bezglutenowym cieście naleśnikowym na Wigilię

22/12/2018

Ryba w bezglutenowym cieście naleśnikowym na Wigilię

22/12/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Ryba w bezglutenowym cieście naleśnikowym i w zalewie pomidorowej z cebulą to chyba mój ostatni w tym roku przepis na Wigilię gluten – free. Danie zwie się też rybą w pomidorach lub rybą w cieście naleśnikowym i słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, ale mniejsza o nazwę. Smak się liczy i prostota! Gdy wieczorem przygotowałam to danie na próbę, Zosia zjadła niemal całą porcję i ledwie uratowałam co nieco do zdjęć w studio. Tak jej smakowało!  Jeśli i Wam się spodoba przepis na rybę w bezglutenowym cieście naleśnikowym i słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, to jeszcze zdążycie zrobić zakupy ;) Wczoraj jedna z sióstr przypomniała, że nasza Mama serwowała to danie zamiast klasycznej ryby po grecku. Wtedy mój wzrok padł na nowy mix uniwersalny Balvitenu do naleśników i już wiedziałam, że muszę TO zrobić… Pierwsza próba i udana degustacja wskazują na to, że ta ryba w bezglutenowym cieście naleśnikowym wejdzie również do naszego wigilijnego, bezglutenowego menu ;)

Składniki na rybę w bezglutenowym cieście naleśnikowym (4 porcje)

  • 250 g świeżego lub mrożonego fileta rybnego
    u mnie łosoś
  • sól, pieprz, cytryna
    do przyprawienia ryby
  • 4 płaskie łyżki bezglutenowej mąki do ciasta
    u mnie bezglutenowa mieszanka uniwersalna Mix Flour Balviten – KLIK
  • 2 łyżki mąki do obtaczania ryby
    uniwersalna bezglutenowa
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 1 jajko
  • 7 łyżek mleka
  • 3 łyżeczki oleju
  • olej do smażenia

Składniki na bezglutenową zalewę pomidorową do ryby

  • 3 cebule
  • 50 g masła
  • 1 szklanka wrzątku
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 3 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego
    bez glutenu
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie bezglutenowego ciasta naleśnikowego do ryby na Wigilię

  1. Rybę umyj i osusz, usuń skórę. Dopraw rybę solą, pieprzem i sokiem z cytryny
  2. W miseczce zmieszaj 4 łyżki mąki z solą i proszkiem do pieczenia
  3. W drugiej misce, przy pomocy trzepaczki, wymieszaj jajko z mlekiem i olejem
  4. Do mokrych składników dodawaj partiami suche i ubijaj trzepaczką na jednolite ciasto naleśnikowe
  5. Odstaw na około 10 minut – jeśli zbyt zgęstnieje, dodaj 1-2 łyżki mleka
  6. Rybę pokrój na 4 porcje i obtocz je z obu stron w mące
  7. Na patelni rozgrzej olej
  8. Każdą rybę zanurzaj z obu stron w cieście i od razu układaj na rozgrzanym oleju
  9. Smaż z obu stron za złoty kolor
  10. Smażoną rybę w bezglutenowym cieście naleśnikowym odsącz na papierze do pieczenia i ułóż w miseczce

Wykonanie sosu pomidorowego z cebulą

  1. Cebule obierz i pokrój w piórka
  2. Na patelni rozpuść masło i na małym ogniu szklij cebule przez kilka minut
  3. Wlej szklankę wrzątku, dodaj 2 łyżki cukru, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liście laurowe. Delikatnie zamieszaj sos i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, raz po raz mieszając
  4. Do sosu dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem
  5. Gorącym sosem zalej ryby w bezglutenowym cieście naleśnikowym
  6. Gdy ostygnie wstaw do lodówki
  7. Podawaj na zimno lub na ciepło

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się