Jak przygotować zdrową i smaczną Wielkanoc bez glutenu? Gdzie kupić bezglutenowe słodycze na zajączka? Jak zbilansować wegańską dietę bezglutenową? Jak smakuje bezglutenowy mazurek? Czy warto wydać pieniądze na badania genetyczne na celiakię? Tematów nam nie brakowało podczas kolejnego spotkania z Bezglutenową Mamą w Lesznie. Na warsztaty edukacyjne „Wielkanoc bez glutenu 2019” dotarło blisko 40 rodzin z Leszna i okolic, ale niektórzy przejechali nawet 150 km, by spędzić czas w bezglutenowym gronie. Oto relacja i galeria zdjęć z corocznego spotkania dla dzieci i dorosłych z celiakią oraz na diecie bezglutenowej. Jak zawsze gościny udzieliła nam Miejska Biblioteka Publiczna w Lesznie.
Garść praktycznych informacji o roli badań genetycznych w wykrywaniu celiakii przedstawiła nam mgr Marta Bojer, specjalista diagnostyki laboratoryjnej, sama również zmagająca się z celiakią i dietą bezglutenową. Na prezentacji wskazała m. in., iż obecnie najbardziej rzetelnym badaniem genetycznym na celiakię wydaje się wymaz z jamy ustnej, a nie badanie krwi.
Większość rodzin uczestniczących w warsztatach „Bezglutenowa Wielkanoc” w Lesznie dopiero od niedawna zmaga się z dietą bezglutenową. Dlatego już na starcie otrzymali bardzo ważny przekaz: to mit, że dieta bezglutenowa jest zdrowa KLIK. Chodzi oczywiście o dietę opartą na gotowych produktach. Z kolei dieta bezglutenowa, stosowana w leczeniu celiakii, zbilansowana i ułożona na bazie naturalnych produktów dostarcza wszelkich niezbędnych składników – i to było wyraźnie zaakcentowane podczas wykładu. Prowadziła go mgr Martyna Marciniak, doktorantka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, na co dzień asystentka w Klinice Gastrologii szpitala przy ul. Przybyszewskiego w Poznaniu. Pani dietetyk wspomniała również, jak zbilansować wegańską dietę bezglutenową.
By utrwalić przekaz o zdrowej wersji diety bezglutenowej, uczestnicy wzięli udział w krótkich warsztatach czytania etykiet. Na slajdach oraz na konkretnych opakowaniach rozpoznawali produkty ważne w jadłospisie bezglutenowym oraz te, które lepiej jak najrzadziej włączać do menu. Poznali też zasadę: im dany składnik zajmuje dalsze miejsce na etykiecie, tym jest go mniej w produkcie. I jeszcze jedną: im dłuższa etykieta, tym zazwyczaj mniej zdrowy jest dany produkt….
Jak zawsze u Bezglutenowej Mamy – stoły degustacyjne pełne były pyszności: zdrowych i tych mniej zdrowych, za to również potrzebnych w naszej diecie. No bo czekoladowe ciasteczka można przecież zjeść raz kiedyś, prawda? Dla wszystkich uczestników nowością okazały się bezglutenowe chleby, bułki i mieszanki mąk nowej marki SANO Gluten Free z południa Polski. Duże zainteresowanie budziły również bezglutenowe mazurki z piekarń: Glutenex i PUTKA Bez Glutenu, a także tradycyjna babka piaskowa i świeże pieczywo bezglutenowe z Balvitenu. I tutaj furorę zrobiły świeże chleby bezglutenowe z pełnego ziarna z różnymi dodatkami, za to bez drożdży, cukru, mąki, jaj i laktozy. Są wyśmienite i zdrowe, mają krótki termin i … uzależniają :).
Teoria szła u nas w parze z praktyką: na stołach pojawiły się produkty bezwzględnie konieczne w diecie bezglutenowej. Mowa o świeżych warzywach i owocach, a także o fermentowanym nabiale. W roli super food wystąpiła u nas maślanka prosto z masielnicy, produkowana w Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu. Maślanka zawiera wyłącznie maślankę i nie jest „wzbogacona” mlekiem w proszku, cukrem, wsadem owocowym czy syropami. Zawiera natomiast korzystnie działające bakterie fermentacji mlekowej: Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis subsp. lactis biovar.diacetylatis, Leuconostoc oraz Lactococcus lactis subsp.lactis. Więcej o zaletach picia maślanki wkrótce na blogu.
Wszystkie rodziny obecne na spotkaniu otrzymały świąteczne paczki bezglutenowe. Znalazły się tam wyroby polskich i zagranicznych producentów. Paczki były przygotowywane indywidualnie dla każdej rodziny, dlatego różniły się zawartością, m. in. z uwagi na dodatkowe alergeny występujące u dzieci.
W paczkach znalazły się produkty firm: Dr. Schär, Balviten, SANO Gluten Free, Incola, Glutenex, PUTKA Bez Glutenu, Friendly Food Shop, Intermarche w Galerii Leszno,
Nad przygotowaniem warsztatów Wielkanoc bez glutenu 2019 w Lesznie pracowało kilkunastu wolontariuszy naszego bezglutenowego stowarzyszenia. Ogromnie dziękuję przede wszystkim Irenie i Piotrowi, Emilce, Blandynie, Magdzie i Piotrowi, Zosi i Antkowi. Dziękuję wykładowczyniom: Marcie i Martynie, a także współorganizatorom: Miejskiej Bibliotece Publicznej w Lesznie. W czasie, gdy rodzice uczestniczyli w wykładach, dzieci pod czujnym okiem bibliotekarek z oddziału dziecięcego brały udział w zajęciach plastycznych, korzystały z gier planszowych i zwiedziły muzeum Pułapek Czasu w bibliotecznych lochach. W czasie warsztatów działał również kącik z książkami o diecie bezglutenowej, tworzony w bibliotece we współpracy z Bezglutenową Mamą.
Kolejne spotkanie dla rodzin na diecie bezglutenowej zaplanowaliśmy na 15 czerwca. Będzie to III. Wielkopolski Dzień Diety Bezglutenowej, czyli rodzinny piknik z Bezglutenową Mamą. Odbędzie się oczywiście w Lesznie – w bezglutenowej stolicy Polski. Szczegóły i zapisy już wkrótce.
KOMENTARZE