Czy istnieje razowy chleb bezglutenowy? Oczywiście! Koło północy upiekłam bochen o wadze 1,2 kg. Pachnący, o chrupiącej skórce. Mój razowy chleb bezglutenowy powstał na bazie pełnoziarnistej mąki gryczanej oraz ryżowej, z dodatkiem mąki z ciecierzycy oraz gotowanych ziemniaków. Piekł się przez godzinę, ale wyjęłam go z piekarnika dopiero koło godziny 6 rano. Ten razowy chleb bezglutenowy smakuje również dzieciom i z pewnością jest zdrową alternatywą dla pieczywa bezglutenowego ze sklepu. Co ważne dla alergików: to chleb bezglutenowy bez kukurydzy, soi, mleka i jaj.
Wiele razy pisałam, że dieta bezglutenowa oparta głównie na gotowych produktach prowadzi do niedoborów pokarmowych. Dlatego jak najczęściej warto korzystać z produktów nieprzetworzonych, naturalnych, świeżych. Jednym z nich jest razowy chleb bezglutenowy z mąk pełnoziarnistych. Zawiera dużo błonnika i węglowodany złożone, co czyni zeń wypiek o niskim indeksie glikemicznym. Taki chleb zawiera również dużo białka oraz cenne dla organizmu aminokwasy, lizynę oraz metioninę, które odpowiadają między innymi za produkcję przeciwciał, enzymów i hormonów, a także biorą udział w budowie kolagenu.
To nieprawda, że dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej nie przepadają za razowcem. Owszem, najchętniej sięgają po jasne pieczywo bezglutenowe, przypominające pszenne wypieki. Ale jeśli zaoferujemy im raz po raz pyszny, razowy chleb, jest szansa że oswoją się z jego smakiem i polubią :). Ten razowy chleb bezglutenowy z ziemniakami u nas jest hitem, zwłaszcza odkąd piekę go na pełnoziarnistej mące gryczanej i ryżowej.