Blog

1

Razowy chleb bezglutenowy z ziemniakami

27/05/2018

Razowy chleb bezglutenowy z ziemniakami

27/05/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Czy istnieje razowy chleb bezglutenowy? Oczywiście! Koło północy upiekłam bochen o wadze 1,2 kg. Pachnący, o chrupiącej skórce. Mój razowy chleb bezglutenowy powstał na bazie pełnoziarnistej mąki gryczanej Denver Food oraz ryżowej, z dodatkiem mąki z ciecierzycy oraz gotowanych ziemniaków. Piekł się przez godzinę, ale wyjęłam go z piekarnika dopiero koło godziny 6 rano. Ten razowy chleb bezglutenowy smakuje również dzieciom i z pewnością jest zdrową alternatywą dla pieczywa bezglutenowego ze sklepu. Co ważne dla alergików: to chleb bezglutenowy bez kukurydzy, soi, mleka i jaj.

Składniki na keksówkę około 10 x 30 cm

  • 340 g bezglutenowej mąki gryczanej
    pełnoziarnistej
  • 160 g mąki ryżowej
    pełnoziarnistej – jest w FriendlyFoodShop.pl KLIK
  • 140 g mąki bezglutenowej z ciecierzycy
    lub np. z amarantusa, jaglanej, owsianej
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 7 g – opakowanie suszonych drożdży
    bez glutenu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • około 700 ml letniej wody
    może być gazowana
  • 5 łyżek nasion słonecznika
    bez glutenu

Wykonanie

  1. Wymieszaj mąki bezglutenowe z drożdżami (można użyć zamiennie około 21 g drożdży świeżych). 
  2. Wsyp sól i cukier.
  3. Poduś widelcem ziemniaki (ugotowane w mundurkach i obrane – zachowują wtedy składniki odżywcze) i dodaj je do mąk. 
  4. Wlewając stopniowo wodę wyrabiaj mikserem ciasto na razowy chleb bezglutenowy z ziemniakami.
  5. Pod koniec wyrabiania dodaj olej i nasiona. W sumie miksuj około 5 minut.  Ciasto ma uzyskać konsystencję gęstego budyniu, nie może być zbite.
  6. Przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj olejem.
  7. Na powierzchni zrób kilka nakłuć widelcem.
  8. Formę przykryj folią spożywczą i odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  9. Piekarnik nastaw na 230 stopni C. Do wnętrza wstaw naczynie żaroodporne z wodą, by nawilżała powietrze.
  10. Gdy ciasto podwoi objętość, skrop je delikatnie wodą i wstaw do piekarnika na godzinę.
  11. Przed końcem pieczenia sprawdź patyczkiem, czy chleb jest gotowy.
  12. Możesz też po godzinie wyjąc chleb z formy, odwinąć go z papieru i ułożyć do góry dnem na kratce piekarnikowej – niech się piecze jeszcze kilka minut, zyska wtedy naokoło chrupiącą skórkę.
  13. Formę zostaw w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
  14.  Gdy piekarnik ostygnie, wyjmij chleb na metalową kratkę. 
  15. Krój dopiero, gdy ostygnie.
  16. Razowy chleb bezglutenowy przechowuj w lnianym worku, nigdy w folii.
  17. Zachowa świeżość przez 5-7 dni. Porcję chleba w kromkach możesz zamrozić.

Dlaczego na diecie bezglutenowej warto jeść razowy chleb?

Wiele razy pisałam, że dieta bezglutenowa oparta głównie na gotowych produktach prowadzi do niedoborów pokarmowych. Dlatego jak najczęściej warto korzystać z produktów nieprzetworzonych, naturalnych, świeżych. Jednym z nich jest razowy chleb bezglutenowy z mąk pełnoziarnistych. Zawiera dużo błonnika i węglowodany złożone, co czyni zeń wypiek o niskim indeksie glikemicznym. Taki chleb zawiera również dużo białka oraz cenne dla organizmu aminokwasy, lizynę oraz metioninę, które odpowiadają między innymi za produkcję przeciwciał, enzymów i hormonów, a także biorą udział w budowie kolagenu. 

To nieprawda, że dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej nie przepadają za razowcem. Owszem, najchętniej sięgają po jasne pieczywo bezglutenowe, przypominające pszenne wypieki.  Ale jeśli zaoferujemy im raz po raz pyszny, razowy chleb, jest szansa że oswoją się z jego smakiem i polubią :). Ten razowy chleb bezglutenowy z ziemniakami u nas jest hitem, zwłaszcza odkąd piekę go na pełnoziarnistej mące gryczanej i ryżowej. 

KOMENTARZE (1)

Ewelina 29/05/2018 14:57
Witam! Czy mogę zamiast mąki gryczanej użyć Koncentrat mąki razowej Balviten? I drugie pytanie, czy mogę w tych samych proporcjach upiec chleb w maszynce zamiast w piekarniku?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się