Możecie nie wierzyć, ale upieczony w domu, mocno wyrośnięty, puchaty chleb bezglutenowy wcale nie jest powodem do radości. Oznacza bowiem, że mieszanka zawiera dosyć dużo dodatków i spulchniaczy, a to – w dłuższej perspektywie – może nie być korzystne dla zdrowia bezglutenowych dorosłych i dzieci z celiakią. Dziś chcę Wam pokazać bezglutenowy chleb razowy bez gumy guar. Pyszny, pożywny i zdrowy. Przepis jest naprawdę prosty. Zerknijcie, oto razowy chleb bezglutenowy z angielskiej, naturalnej mieszanki bezglutenowej marki Doves Farm.
Chleb razowy z mąki Doves Farm zaskoczył nas delikatnym smakiem i miękkim miąższem. Bajecznie pachniał świeżym pieczywem, bez wyczuwalnej w niektórych chlebach nuty gumy guar. Smakował nam z wszystkimi dodatkami: z nabiałem, wędlinami i dżemem. Szóstego dnia był już lekko czerstwy, więc następnym razem zamrożę część chleba lub po prostu upiekę go z połowy porcji.
Okazuje się, że bezglutenowe chleby bez gumy guar mogą dobrze wyrosnąć i są bardzo smaczne. Cieszę się, że już niektóre firmy wprowadzają chleby bez gumy guar – na razie są to produkty bezglutenowe BIO, a więc odpowiednio droższe. Na pewno jednak zdrowsze i naturalniejsze.
Jeśli chcecie poznać więcej receptur na bazie naturalnych mieszanek Doves Farm, zerkajcie na blog KLIK .