Przepis na bajaderki bezglutenowe jest dziecinnie prosty: korzystamy z okruszków pieczywa, ciast z zakalcem, połamanych ciastek, resztek płatków, orzechów, czekolady czy masła. Bezglutenowe bajaderki to inaczej mówiąc deser z odzysku. Wystarczy wymieszać składniki znalezione w szafce i lodówce, z masy uformować kulki, obtoczyć w czekoladzie lub wiórkach kokosowych i gotowe! Bez pieczenia! To kolejny mój przepis na bezglutenowe zero waste. Oczywiście wpisuje się również w bezglutenową kuchnię kryzysową – w czasach, gdy szczególnie musimy szanować żywność. Bezglutenowe bajaderki przypominają mi kule rumowe sprzedawane kiedyś w ciastkarniach, z ta różnicą że ja do swoich kulek nie dodałam alkoholu. Moje bajaderki przygotowałam w trzech wersjach: oblane czekoladą, obtoczone w mielonych orzechach oraz w wiórkach kokosowych. Miód malina, ponoć przetrwają w metalowej puszce kilka dni. Sek w tym, że jak dotąd nikt nie zdążył przetestować tego terminu….
Składniki na bezglutenowe bajaderki (30 szt)
- 1/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 60 g masła
- 2 łyżki kakao
- 400 g okruszków ciast bezglutenowych
np. połamane ciasteczka, wysuszone i pokruszone ciasto z zakalcem - 3 łyżki dowolnego dżemu lub konfitury czy powideł
- 10 daktyli
- 3 figi suszone
- 100 g orzechów lub migdałów
- 100 g masła orzechowego
- 100 g melasy z karobu
- 30 g płatków gryczanych prażonych
- 70 g miękkiego masła
- do obtoczenia: wiórki kokosowe, mielone orzechy lub migdały, roztopiona czekolada
Jak przygotować bezglutenowe bajaderki?
- w rondelku rozpuść cztery pierwsze składniki: mleko, cukier, kakao i masło, tak aby powstała masa czekoladowa; ostudź ją
- zalej wrzątkiem migdały i figi, po 10 minutach odcedź i zblenduj
- zmiel orzechy
- do dużej miski wsyp wszystkie składniki i zagnieć je w jednolite ciasto – gęste i dające się lepić w dłoniach w kulki
- jeśli masa na bezglutenowe bajaderki się kruszy i trudno ulepić kulki, dodaj trochę płynnych składników, np. miękkie masło, powidła, melasę lub płynny miód
- jeśli jest zbyt rzadka, zbyt płynna – dodaj suche składniki, które znajdziesz w szafce, np. mielone orzechy, bułkę tartą, więcej pokruszonych ciastek, płatki prażone jaglane lub gryczane itd.
- uformowane kulki obtocz w przygotowanej posypce i umieść w papierowych foremkach
- możesz też zanurzyć je w czekoladzie z odrobina masła, roztopionej w kąpieli wodnej, a następnie umieścić w foremce
- możesz odstawić je do lodówki do zastygnięcia – ale nie jest to konieczne
- w bezglutenowe bajaderki można również wsunąć drewniane patyczki – powstaną lizaki
- bezglutenowe bajaderki są gotowe od razu do jedzenia
Jak zgromadzić składniki na bezglutenowe bajaderki?

- bezglutenowe zero waste, czyli nie marnuj żywności bezglutenowej – to podstawowa zasada w obecnej sytuacji
- nie wyrzucaj zakalców! ciasto bezglutenowe z zakalcem pokrój na kawałki, wysusz, a następnie pokrusz lub zmiel jak na „bułkę tartą” – wsyp do słoika i zakręć
- skrupulatnie zbieraj wszelkie pozostałości bakalii z opakowań: daktyle, migdały, orzechy, morele, figi, rodzynki, żurawinę – przechowuj je w słoiczkach
- niezjedzone kawałki czekolady trzymaj w lodówce
- nie bój się nieco przeterminowanych produktów, np. w moich bezglutenowych bajaderkach znalazło się masło orzechowe o miesiąc przeterminowane (znalezione w lodówce) oraz melasa karobowa trzy miesiące po terminie – i nikomu to nie zaszkodziło