Ten sukces był do przewidzenia. Otóż warszawska piekarnia Putka bez glutenu podczas Gluten Free Expo 2018 zdobyła główne nagrody za najsmaczniejsze pieczywo bezglutenowe w kategorii świeżych wypieków. Zwyciężyły: chleb owsiany, chleb rustykalny, bułki z ziarnami oraz bułki hamburgerowe. To wynik plebiscytu internetowego, prowadzonego przez organizatora targów – Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W plebiscycie o zwycięstwo walczyło niemal 50 produktów. W konkursie zwyciężyły również wypieki innych producentów, m. in. Balviten-TUTAJ i Incola TUTAJ.
Bezglutenowy chleb owsiany PUTKA zajął pierwsze miejsce w kategorii „pieczywo tradycyjne – chleb świeży”. Drugie miejsce w tej samej kategorii otrzymał bezglutenowy chleb rustykalny PUTKA. Oba produkty należą w piekarni do najlepiej sprzedających się chlebów, właściciele mogli więc spodziewać się nagrody. Na pewno jednak nie przewidzieli aż takiego sukcesu.
Klienci na diecie bezglutenowej tłumnie zagłosowali również na bułki bezglutenowe z tejże piekarni. Pierwszą nagrodę w tej kategorii zdobyły bułki z ziarnami PUTKA, a drugie – bezglutenowe bułki hamburgerowe PUTKA (to również mój faworyt). Bułki hamburgerowe mają tym większą zaletę, że nie zawierają mąki ani skrobi kukurydzianej, bezglutenowej skrobi pszennej, soi ani substancji zagęszczających.
Piekarnia PUTKA bez glutenu działa na rynku od końca 2016 r. Z miesiąca na miesiąc zdobywa podniebienia nowych klientów na diecie bezglutenowej świeżymi wypiekami, które mają zaledwie kilkudniowy termin przydatności do spożycia. Choć pieczywo bezglutenowe o przedłużonej trwałości (Balviten, Schaer, Incola, Glutenex, Schnitzer itd.) jest wciąż niezbędne w menu osób z celiakią i na diecie bezglutenowej, to jednak coraz chętniej sięgamy po wypieki świeże. I na to zapotrzebowanie odpowiada m. in. warszawska piekarnia. W ekspansji pomaga jej sklep internetowy, który oferuje tanie koszty przesyłki i szybkie dotarcie produktów do klienta: zamówienie złożone i opłacone do godz. 14 już następnego dnia jest u klienta. Dodatkowo pieczywo bezglutenowe PUTKA jest dostępne w w 150 piekarniach firmowych w Warszawie i okolicach oraz Łodzi, ale również w sklepach partnerskich np. w Szczecinie, Świnoujściu czy Wolsztynie (Wielkopolska). Piekarnia oferuje nie tylko pieczywo, ale również ciastka bezglutenowe, torty, słodkie wypieki i wyroby sezonowe: np. jagodziankę bezglutenową ze świeżymi jagodami. Co tu ukrywać: wszystko jest pyszne :).
KOMENTARZE