Blog

6

Puszyste, wegańskie pączki bezglutenowe

25/02/2019

Puszyste, wegańskie pączki bezglutenowe

25/02/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Gdy kilka dni temu wrzuciłam na blog przepis na uniwersalne bezglutenowe ciasto drożdżowe, dostałam wiele zapytań o bezglutenowe pączki wegańskie. Jak przygotować bezglutenowe pączki bez pszenicy, bez jajek i bez mleka? Przecież Tłusty Czwartek tuż tuż i mali alergicy też chcą świętować ;) Czy bezglutenowe pączki wegańskie mogą być puszyste i lekkie jak tradycyjne? Czym zastąpić podstawowe składniki? Miałam akurat po południu wolną godzinę, więc szybko poeksperymentowałam w kuchni. W ruch poszła śmietanka kokosowa, bezglutenowy zastępnik jajka  w proszku, specjalne drożdże do słodkich wypieków i oczywiście mix bezglutenowy, który gwarantuje puszystość. Ku mojemu zdumieniu bezglutenowe pączki bez jajek i mleka niczym nie różniły się od klasycznych. Na dodatek oczarowały Zosię. Nie wiedziała, że to wegańskie pączki bezglutenowe i pod moją nieobecność spałaszowała cztery pączusie, jeszcze bez lukru i skórki pomarańczowej…

Składniki na 12 wegańskich pączków bezglutenowych

  • 250 g mixu bezglutenowego do wypieku chleba
    użyłam Mix for Bread Balviten
  • szczypta soli
  • 25 g drożdży
    najlepiej Drożdże Babuni do słodkich wypieków
  • 4 łyżki letniej wody
    do rozpuszczenia drożdży
  • 30 g cukru
  • 3 łyżki spirytusu lub 6 łyżek wódki
  • 100 g śmietanki kokosowej
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki bezglutenowego zastępnika jaj w proszku
  • 120 ml letniej wody
    do ubicia piany z zastępnika jaj 

Jak przygotować wegańskie pączki bezglutenowe, bez pszenicy, jaj i mleka?

  1. Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę
  2. Do miski przesiej mix bezglutenowy ze szczyptą soli
  3. Bezglutenowy zastępnik jaja w proszku wsyp do miski z wodą i ubijaj mikserem na pianę, przez około 2-3 minut
  4. Drożdże rozpuść w miseczce z 4 łyżkami letniej wody
  5. Do miski z pianą wsyp mąkę, dodaj śmietankę kokosową, alkohol, rozpuszczone drożdże, cukier i olej
  6. Ciasto na wegańskie pączki bezglutenowe wyrabiaj mikserem (haki) przez około 5-7 minut
  7. Ciasto ma mieć konsystencję dobrze wyrobionej ciastoliny. Nie może być gliniaste ani rozpływające się
  8. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do podwojenia objętości
  9. Wyrośnięte ciasto zamieszaj łyżką i dłońmi zamaczanymi w oleju formuj kulki wielkości mandarynki
  10. W każdej kulce zrób kciukiem wgłębienie i nałóż łyżeczkę gęstych powideł lub marmolady
  11. Bezglutenowe pączki wegańskie układaj w odstępach zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  12. Zostaw do wyrośnięcia na około 15-20 minutach (uwaga: pączki bezglutenowe na Drożdżach Babuni do słodkich wypieków rosną szybciej i lepiej, niż na tradycyjnych)
  13. W  szerokim rondlu rozgrzej około 1,5-2 litra oleju
  14. Do gorącego oleju wrzucaj partiami pączki bezglutenowe i smaż na małym ogniu z obu stron na złoty kolor
  15. Gotowe pączki bez pszenicy, jaj i mleka układaj na ręczniku papierowym, który wchłonie część tłuszczu
  16. Gdy ostygną, udekoruj lukrem, pomarańczową skórką lub bezglutenową posypką albo dropsami czekoladowymi
  17. Smacznego ;)

Czy wegańskie pączki bezglutenowe szybciej czerstwieją?

Wiele mam wie, że bezglutenowe, drożdżowe wypieki wegańskie czerstwieją jeszcze szybciej, niż klasyczne pieczywo gluten-free. Dlatego najlepiej przygotowywać je na bieżąco albo mrozić po ostudzeniu. Jak się zachowają moje pączki bezglutenowe bez jaj i pszenicy? Nie mam pojęcia, bo zniknęły z talerza w ciągu godziny od usmażenia…. Zosia nie wiedziała, że to wegańskie pączki, ja również nie wyczułam jakiegoś nowego smaku związanego z użyciem śmietanki kokosowej czy zastępnika jaja w proszku. Jadłyśmy, aż nam się uszy trzęsły ;) Pączusie były puszyste, lekkie i miały bajecznie chrupiącą skórkę. Dlatego wybaczcie, że nie mam nawet zdjęć gotowego wypieku, będących dowodem, że mówię prawdę o puszystości vege pączków… Jutro przygotuję nową porcję, udekoruję, pstryknę zdjęcie i sprawdzę, jak długo zachowują świeżość. 

Jeśli testy wypadną bardzo pomyślnie, to właśnie te pączki otrzymają na podwieczorek mali alergicy na naszych bezglutenowych koloniach 2019 w Kudowie-Zdroju :).

ZOBACZ NA FILMIE, JAK BEZGLUTENOWA MAMA PRZYGOTOWUJE TRADYCYJNE PĄCZKI BEZGLUTENOWE

KOMENTARZE (6)

Natalia 10/02/2021 16:53
A czy mogę użyć zwykłych jaj? Jak tak to ile na podany wyżej przepis?
Bezglutenowa Mama 10/02/2021 23:45
Wiesz co, tak "na oko" proponuję 3 żółtka i 1 jajko, potem musisz kombinować z konsystencją, żeby uzyskać ciasto, które po ulepieniu kulki mokrą dłonią ani nie rozpłynie się w dłoni, ale też nie może być zbite jak kamień :)
Justyna 20/02/2020 17:10
Zrobiłam na aquafabie wyszły pyszne, jedynie nie maja koloru jak tradycyjne ale smakiem się nie różnią dziękuje za przepis. Synek, alergik jest zachwycony!
Bezglutenowa Mama 25/02/2020 08:21
Gratulacje za udany eksperyment :) Powiedz proszę, ile dałaś aquafaby na cały przepis? Miałaś aquafabę z puszki czy z domowego gotowania ciecierzycy?
Justyna 13/03/2020 22:18
Z domowego gotowania, nie mierzyłam ale myśle, ze było ok 70-80 ml;)
Justyna 17/02/2020 16:41
Czy zamiast jaj w proszku mogę użyć aquafaby?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się