Od paru dni pytacie, jaki jest mój ulubiony przepis na wigilijny barszcz bezglutenowy. Śpieszę z odpowiedzią. Najlepszy barszcz na Wigilię bezglutenową przygotowuję z pieczonych warzyw oraz z zakwasu z buraków. Mój barszcz z uszkami bezglutenowymi jest aromatyczny, ma cudownie nasycony kolor i smakuje bardzo świątecznie. Oczywiście łatwo go przygotować, nie trzeba być wprawioną gospodynią :). Nie musicie też martwić się o zakwas z buraków, który nie zawsze się udaje… Dobra wiadomość jest taka, że możemy już kupić w sklepach stacjonarnych i internetowych gotowy, bezglutenowy koncentrat barszczu czerwonego. To BIO barszczyk czerwony bezglutenowy Kowalewski, o doskonałym składzie, kolorze, smaku i aromacie. Znajdziecie go w sklepach internetowych, a także w sieci Kaufland czy Intermarche.
Piekarnik nagrzej do 220 stopni C, dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Warzywa umyj. Obierz marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Pokrój je na kawałki. Rozłóż na blachach, skrop olejem i wymieszaj. Piecz przez około 30-40 minut, raz po raz zmieniając położenie blach w piekarniku i raz po raz mieszając warzywa łyżką. Jeśli warzywa na czerwony barszcz bezglutenowy zaczną się zbytnio przypiekać, przykryj je folią spożywczą.
Upieczone warzywa przełóż do dużego garnka i zalej wodą – do takiej wysokości, by przykryła warzywa. Dodaj sól, umyte grzyby i przyprawy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny. Odcedź warzywa.
Pod koniec gotowania dodaj do wywaru bezglutenowy barszcz kiszony lub zwykły (lub domowy zakwas), zamieszaj całość i gotuj przez kilka minut – ale nie dopuść do zagotowania barszczu. Dopraw majerankiem, sokiem z cytryny, solą. Podawaj z bezglutenowymi uszkami.
Tak przygotowany barszczyk czerwony można podawać na wiele sposobów na bezglutenowe Boże Narodzenie i Wigilię. Sztandarowym daniem jest barszcz czerwony z uszkami (oczywiście bezglutenowymi), dobrze będzie również smakował z makaronem bezglutenowym. Czerwony barszczyk doskonale komponuje się również z kulebiakiem bezglutenowym.
Mój przepis na wigilijny barszcz bezglutenowy zasmakuje wszystkim domownikom – zarówno tym na diecie bezglutenowej, jak i na diecie konwencjonalnej. Naprawdę nie ma potrzeby przygotowywania dwóch osobnych barszczyków. Zapewniam.
Bezglutenowy, zwykły i kiszony, ekologiczny koncentrat barszczu czerwonego KOWALEWSKI znalazłam w sieci Intermarche (na dziale ze zdrową żywnością), a także w Kauflandzie (dział przetworów w słoikach). Barszczyk KOWALEWSKI można również kupić w sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Koncentrat ma piękny, mocno nasycony kolor i nieziemsko pachnie burakami. Przez cały rok dbam o jakość składników w mojej bezglutenowej kuchni, więc szczególnie doceniam ten produkt. Jestem pod wrażeniem etykiety: to wyłącznie naturalne składniki. Żadnego paskudnego kwasu cytrynowego, żadnych wyciągów z przypraw, żadnego zagęszczonego soku. Sama natura – kiszony sok z ekologicznych buraków ćwikłowych 86,5%, ekologiczny cukier trzcinowy 10%, naturalna sól kamienna kłodawska, ekologiczny czosnek 0,5%. Czego chcieć więcej? ;)
Przy okazji zakupów na bezglutenowe Boże Narodzenie zerknijcie w Intermarche i sklepikach EKO na kolejne nowości z firmy KOWALEWSKI. To buraczki , wiórki czy buraczki tarte bezglutenowe z łuską gryczaną. Można je kupić m. in. w sklepie internetowym Friendly Food Shop KLIK.
KOMENTARZE