Blog

3

Przepis na tanie kluski drożdżowe na parze bez glutenu, bez mleka

25/01/2021

Przepis na tanie kluski drożdżowe na parze bez glutenu, bez mleka

25/01/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W sklepach Dino ciągle można kupić tanią, uniwersalną mąkę bezglutenową Grano (9 zł za 1 kg), więc pomyślałam, że warto stworzyć dla niej przepis na kluski drożdżowe na parze – bez glutenu i bez mleka. Dzieci z celiakią (no, dorośli też 😎) uwielbiają bezglutenowe pyzy drożdżowe, ale nigdzie nie ma ich w sprzedaży! Na blogu mam świetny przepis na pyzy drożdżowe na parze na bazie miksu B (hit, uwielbiany przez moim czytelników), ale nie sprawdza się on na mieszance uniwersalnej z Dino. Niestety często tak bywa, gdyż mieszanki bezglutenowe różnych producentów mają odmienny skład. W przypadku mąki Grano musiałam zastosować inne proporcje. Pokombinowałam przy niedzieli, straciłam prawie kilogram mąki, ale już na obiad podałam rodzinie puszyste i pyszne, tanie kluski drożdżowe na parze: bez glutenu i bez mleka, z sosem pieczeniowym i porządną porcją warzyw. Przepis jest prosty – wypróbujcie 😋 No i super tani – tylko 35 groszy za jedna pyzę!

Tutaj zapiszesz dziecko

Na specjalistyczne kolonie bezglutenowe 2021

Składniki na 10 bezglutenowych klusek drożdżowych na parze

  • 300 g mieszanki uniwersalnej
    Grano bez glutenu KLIK
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 15 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych
  • 1 jajko
  • około 150 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju

Zobacz na filmie, jak Bezglutenowa Mama gotuje kluski na parze

Wykonanie klusek drożdżowych na parze – bez glutenu bez mleka

  • Wymieszaj mąkę z solą, dodaj jajko.
  • Dodaj drożdże suszone lub świeże, wymieszane z 3 łyżkami letniej wody. Wymieszaj łyżką.
  • Wyrabiaj ciasto mikserem (mieszadła – haki), stopniowo wlewając wodę. Wyrabianie ma trwać 5 minut.
  • Pod koniec dodaj olej. 
  • Oprósz ciasto mąką, przykryj miskę bawełnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 30 – 40 minut lub dłużej. Ciasto ma niemal podwoić objętość, ma stać się puszyste i porowate. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia. 
  • Naczynie do gotowania na parze lub metalową podstawkę z dziurkami posmaruj olejem.
  • Dłonie również nasmaruj olejem i nabieraj porcje ciasta. Formuj kulki wielkości piłeczki do ping – ponga. 
  • Układaj je w odstępach na naczyniu. Nie martw się, jeśli nieznacznie rozpłyną się na podstawce.
  • Wstaw do garnka z niewielką ilością wody, nałóż pokrywkę. 
  • Bezglutenowe kluski drożdżowe na parze mają rosnąć około 20 minut, aż niemal podwoją objętość.
  • Włącz palnik i rozpocznij parowanie klusek. Gotuj je około 10 – 15 minut. 
  • Jak sprawdzić, czy są gotowe? W jedną z klusek wbij wykałaczkę. Jeśli jest sucha, to znaczy, że pyzy można wykładać na talerze.  
  • Bezglutenowe kluski drożdżowe na parze podawaj z tymi samymi dodatkami, co pszenne. Smakują bowiem identycznie.
  • Kluski można również przygotować bez jajka – na koloniach bezglutenowych KLIK mam zawsze kilkoro dzieci na diecie bez mleka i bez jajek i właśnie dla nich szykujemy zawsze takie czarodziejskie pyzy.
  • Smacznego!

Ile kosztują domowe, bezglutenowe kluski na parze?

Kilogram mieszanki uniwersalnej Grano kosztuje w Dino niespełna 9 zł, a w sklepie internetowym producenta – 9,90zł. By przygotować 10 klusek, potrzeba 300 g mieszanki – to koszt 2,7 zł. Jeśli dodać cenę jajka i drożdży, daje to sumę około 3,50 zł, czyli 35 groszy za jedną pyzę bezglutenową na parze.  Bajecznie tanio, chyba nawet taniej, niż gotowe glutenowe pyzy w markecie 😁

Nie bójcie się pierwszej próby – po prostu weźcie do ręki mikser i wyróbcie w miarę gęste ciasto drożdżowe. Nie macie w domu nasadki do gotowania pyz na parze? Kupcie nakładkę na garnek lub metalowe sitko w sklepie agd za około 14 zł lub skorzystajcie z podpowiedzi czytelniczek na profilu Bezglutenowej Mamy na fejsbuku KLIK. Pomysły są rewelacyjne i proste, m. in. umieszczenie zwykłej gazy na szerokim garnku 😎 Bezglutenowe pampuchy łatwo przygotować również z pomocą thermomixa lub lidlomixa. Wystarczy wyrobić ciasto: 5 minut, program Ciasto, przełożyć je do miski, a gdy wyrośnie, uformować kulki i ułożyć na naczyniach do gotowania na parze, posmarowanych olejem. Gotowe! Potem serwujecie dzieciom, mamie czy mężowi lub żonie pyszne, tanie kluski drożdżowe na parze – bez glutenu, bez mleka 😍

Pyzy drożdżowe na bazie mieszanki Grano mają kolor, smak, zapach i konsystencje niemal identyczną, jak te pszenne. Można je podawać na słodko (z sosami owocowymi KLIK, a także z wytrawnymi dodatkami: z gulaszem i pieczenią. Dobrym sposobem jest zamrożenie 1-2 bezglutenowych klusek z każdej porcji. Dzięki temu uzbieracie sobie mały zapas „na czarną godzinę” – w razie nagłego głodu możecie szybko podgrzać na parze pyzę i podać dziecku z celiakią na obiad lub jako pulchną bułeczkę. 

KOMENTARZE (3)

Żaneta 22/10/2022 16:05
Czy te pyzy można zamrozić po uparowaniu tak aby odgrzać kolejnym razem na obiad? Jeśli tak, przez ile dni mogą być w zamrażarce?
Ewelina 26/01/2021 16:32
Witam, czy można je upiec w piekarniku?
Bezglutenowa Mama 26/01/2021 18:09
Jeśli masz specjalny program i naczynie, to jasne :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się