W sklepach Dino ciągle można kupić tanią, uniwersalną mąkę bezglutenową Grano (9 zł za 1 kg), więc pomyślałam, że warto stworzyć dla niej przepis na kluski drożdżowe na parze – bez glutenu i bez mleka. Dzieci z celiakią (no, dorośli też 😎) uwielbiają bezglutenowe pyzy drożdżowe, ale nigdzie nie ma ich w sprzedaży! Na blogu mam świetny przepis na pyzy drożdżowe na parze na bazie miksu B (hit, uwielbiany przez moim czytelników), ale nie sprawdza się on na mieszance uniwersalnej z Dino. Niestety często tak bywa, gdyż mieszanki bezglutenowe różnych producentów mają odmienny skład. W przypadku mąki Grano musiałam zastosować inne proporcje. Pokombinowałam przy niedzieli, straciłam prawie kilogram mąki, ale już na obiad podałam rodzinie puszyste i pyszne, tanie kluski drożdżowe na parze: bez glutenu i bez mleka, z sosem pieczeniowym i porządną porcją warzyw. Przepis jest prosty – wypróbujcie 😋 No i super tani – tylko 35 groszy za jedna pyzę!
Kilogram mieszanki uniwersalnej Grano kosztuje w Dino niespełna 9 zł, a w sklepie internetowym producenta – 9,90zł. By przygotować 10 klusek, potrzeba 300 g mieszanki – to koszt 2,7 zł. Jeśli dodać cenę jajka i drożdży, daje to sumę około 3,50 zł, czyli 35 groszy za jedną pyzę bezglutenową na parze. Bajecznie tanio, chyba nawet taniej, niż gotowe glutenowe pyzy w markecie 😁
Nie bójcie się pierwszej próby – po prostu weźcie do ręki mikser i wyróbcie w miarę gęste ciasto drożdżowe. Nie macie w domu nasadki do gotowania pyz na parze? Kupcie nakładkę na garnek lub metalowe sitko w sklepie agd za około 14 zł lub skorzystajcie z podpowiedzi czytelniczek na profilu Bezglutenowej Mamy na fejsbuku KLIK. Pomysły są rewelacyjne i proste, m. in. umieszczenie zwykłej gazy na szerokim garnku 😎 Bezglutenowe pampuchy łatwo przygotować również z pomocą thermomixa lub lidlomixa. Wystarczy wyrobić ciasto: 5 minut, program Ciasto, przełożyć je do miski, a gdy wyrośnie, uformować kulki i ułożyć na naczyniach do gotowania na parze, posmarowanych olejem. Gotowe! Potem serwujecie dzieciom, mamie czy mężowi lub żonie pyszne, tanie kluski drożdżowe na parze – bez glutenu, bez mleka 😍
Pyzy drożdżowe na bazie mieszanki Grano mają kolor, smak, zapach i konsystencje niemal identyczną, jak te pszenne. Można je podawać na słodko (z sosami owocowymi KLIK, a także z wytrawnymi dodatkami: z gulaszem i pieczenią. Dobrym sposobem jest zamrożenie 1-2 bezglutenowych klusek z każdej porcji. Dzięki temu uzbieracie sobie mały zapas „na czarną godzinę” – w razie nagłego głodu możecie szybko podgrzać na parze pyzę i podać dziecku z celiakią na obiad lub jako pulchną bułeczkę.