Blog

Przepis na racuchy: wegańskie i bezglutenowe i pyszne!

31/05/2021

Przepis na racuchy: wegańskie i bezglutenowe i pyszne!

31/05/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Wczoraj na moim fejsbuku pojawiło się sporo zapytań o przepis na wegańskie i bezglutenowe racuchy. Ok, to do dzieła. Po niedawnej promocji w Biedronce w bezglutenowych kuchniach w całej Polsce są kilogramy mieszanki Mehl Farine Dr. Schär. Producent poleca tę mieszankę do makaronu i naleśników (choć ja akurat do naleśników wolę miks C), dlatego właśnie z jej wykorzystaniem postanowiłam stworzyć przepis na wegańskie i bezglutenowe i pyszne racuchy. Pełne soczystych jabłek, z nutką cynamonu i wanilii. Początkowo sądziłam, że udadzą się bez zamienników jajek i mleka, ale …. to nie było to (zobaczcie różnicę na zdjęciach na dole wpisu). Nie odważyłabym się nazwać racuchami tego, co zdejmowałam z patelni. Spędziłam nad mikserem i patelnią cały dzień, eksperymentowałam, dodawałam i odejmowałam różne składniki. Finalnie mój przepis na bezglutenowe i wegańskie racuchy zawiera zastępnik jaja w proszku i wegański jogurt kokosowy (truskawkowy, ale może być naturalny lub inny smak). 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było

Składniki na 15 wegańskich i bezglutenowych racuchów

  • 200 g mieszanki bezglutenowej
    Mehl Farine Dr. Schär KLIK
  • szczypta soli
  • 50 g cukru kokosowego lub zwykłego
  • 20 g świeżych drożdży
    + 100 ml soku jabłkowego
  • 3 łyżeczki zastępnika jaja w proszku
    + 120 ml soku jabłkowego
  • 150 g wegańskiego jogurtu kokosowego
    smak truskawkowy lub inny
  •  opcjonalnie 1 jabłko starte na tarce  
    na dużych oczkach
  • opcjonalnie 1/3 łyżeczki cynamonu bez glutenu
  • opcjonalnie kilka truskawek do dekoracji
  • olej do smażenia

Wykonanie wegańskich, bezglutenowych, pysznych racuchów

  • jabłko zetrzyj na tarce, truskawki pokrój na plasterki
  • mieszankę uniwersalną wymieszaj z solą, cukrem i cynamonem
  • świeże drożdże rozpuść w 100 ml soku i wlej do suchych składników
  • do 120 ml soku wsyp 3 łyżeczki zastępnika jaj w proszku i ubij mikserem na pianę (1-2 minuty)
  • przełóż pianę do miski z pozostałymi składnikami  i wyrabiaj ciasto mikserem przez około 5 minut
  • odstaw mikser, dodaj jabłka, jogurt i wymieszaj masę łyżką; masa nie ma być gęsta ani zbita
  • ciasto na wegańskie, bezglutenowe i pyszne racuchy przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około 30 – 60 minut: do podwojenia objętości; czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia
  • w patelni rozgrzej sporą porcję oleju (około 2/3 wysokości)
  • na gorący tłuszcz wkładaj chochelką porcje ciasta, zmniejsz płomień i na małym ogniu smaż racuszki przez kilka minut, na wierzchu układaj plasterki truskawek
  • racuchy bezglutenowe przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 3-4 minuty
  • uwaga: wegańskie racuchy bezglutenowe smażą się dłużej, niż tradycyjne
  • złociste racuchy bezglutenowe układaj na talerzu z papierowym ręcznikiem, by odsączyć placuszki z nadmiaru tłuszczu
  • podawaj na ciepło z cukrem pudrem, syropem klonowym lub powidłami czy dżemem

Jak przechowywać wegańskie, bezglutenowe i pyszne racuchy bezglutenowe?

Co zrobić z wegańskimi racuszkami bezglutenowymi, które zostaną na talerzu? Nie wyrzucajcie ich. Schowajcie je do pudełka i do lodówki, a następnego dnia odpieczcie w piecyku (150 stopni C, grzałka góra – dół, około 7 minut) lub podgrzejcie chwilę w mikrofali. Niestety, te wegańskie już po 2-3 dniach raczej nie będą nadawać się do jedzenia, bo zbytnio stwardnieją. 

A czy można mrozić wegańskie  bezglutenowe racuchy? Moim zdaniem tak, bo przecież mrozimy również pączki, prawda?

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się