Blog

13

Ciasto Mirki „Palce lizać”

09/12/2014

Ciasto Mirki „Palce lizać”

09/12/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Mama bezglutenowej Kasi przyszła na leszczyńskie Mikołajki z blachą cudownie pachnącego ciasta. I właśnie ten wypiek został okrzyknięty hitem stołu, przy którym dorośli omawiali mniej i bardziej ważne, bezglutenowe sprawy.

Spełniam prośbę biesiadników i, poganiania w esemesach i na Facebooku, publikuję przepis nadesłany przez panią Mirkę: oto bezglutenowe ciasto „Palce lizać”.  

 

 

Upiecz biszkopt:

7 jaj chłodnych,
1 szklanka mąki uniwersalnej Schaer Mehl Farine,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego,
1 szklanka cukru,
szczypta soli
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać sól i ubijać, powoli dosypując cukier. Gdy białka są ubite, dodawać po 1 żółtku ciągle ubijając.

Gdy masa jest dobrze ubita, wsypywać powoli mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką, aż do wyczerpania składników. Wylać na blachę i piec około pół godziny w temp. 175 stopni z termoobiegiem. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. (upiec w foremce 38x24x6).
KREM:
1 1/2 kostki margaryny,
2 żółtka,
2 1/4 szklanki mleka,
1 1/2 szklanki cukru,
4 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Z mleka, cukru i mąki ziemniaczanej ugotować budyń. Margarynę z żółtkami utrzeć na gładką masę. Dodawać porcjami ostudzony budyń, ciągle mieszając, aż do momentu otrzymania jednolitej masy. Tak przygotowanym kremem przekładamy przekrojony biszkopt (trochę kremu zostawiamy do posmarowania wierzchu ciasta).
POSYPKA:
15 łyżek wiórków kokosowych,
3 łyżki masła,
9 łyżek cukru

Wszystkie składniki włożyć na patelnię, ciągle mieszając zrumienić na złoty kolor. Przestudzonymi wiórkami posypać ciasto.

SMACZNEGO ;) Czyż dieta bezglutenowa nie jest słodka i smaczna?

 

Autor przepisu i zdjęcia: Mirosława Rosik

KOMENTARZE (13)

Joanna 11/02/2024 17:17
Dziękuję za przepis. Ciasto wspaniałe,eleganckie,upieczone na urodziny dla Męża. Dziękuję, że Pani Jest i pomaga początkującym bezglutkom 👋. Budyń zrobiłam na mleku migdałowym.
Bezglutenowa Mama 11/03/2024 15:31
Asiu, bardzo się cieszę, że moja praca jest pożyteczna :) Uściski :)
gazowy 16/12/2023 12:54
a czy ktos powie jak piec w piekarniku gazowym?
Bezglutenowa Mama 17/12/2023 10:36
a jest jakaś róznica między piekarnikiem gazowym i elektrycznym? Wydaje mi się, że piecze sie tak samo :)
Iwona 15/12/2014 11:45
Wlasnie ciasto sie robi na Jaselka do szkoly:-) mam nadzieje, ze bedzie smakowalo:-)
Bezglutenowa Mama 16/12/2014 13:46
Podejrzewam, że zbierze sporo pochwał :)
agnieszka 09/12/2014 17:22
Zrobimy na święta
Bezglutenowa Mama 09/12/2014 23:17
Czekam na relację :)
Andrzej 09/12/2014 16:10
Możesz mi powiedzieć czy ta mąka Schaer Mehl Farine jest potrzebna? Można użyć jakieś innej, albo jakieś mieszanki samemu skomponowanej? :)
Bezglutenowa Mama 09/12/2014 23:17
Nie piekłam jeszcze tego ciasta - jak napisałam w tekście, jest to przepis od pani Mirki, który musiałam szybko podać, bez wypróbowania, bo dziewczyny nalegały, bym szybko opublikowała recepturę :). Z mojego doświadczenia wynika, że można użyć po prostu mąki na biszkopt bezglutenowy, np. skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej, z dodatkiem ulubionych mąk: np. troszeczkę jaglanej czy kukurydzianej, czy gryczanej niepalonej.... Myślę, że może też być mieszanka na ciasto biszkoptowe lub uniwersalna mąka innej firmy bezglutenowej. Spytam autorkę przepisu i dam znać, ok?
Andrzej 10/12/2014 07:55
ok:) Sam jestem glutenowy, ale moja ukochana żona ma nietolerancję a ja lubię sprawiać jej takie drobne przyjemności:)Więc czekam z niecierpliwością i z góry dziękuję.
Bezglutenowa Mama 11/12/2014 00:20
Andrzeju - Mirka odpowiedziała, że zawsze piecze na mehl farine Schaer; na skrobi ziemniaczanej biszkopt wychodzi bardziej suchy...
Andrzej 11/12/2014 23:28
dziękuję:) na pewno spróbuję:)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się