Czy to możliwe, by upiec szybki, a jednocześnie dobry chleb bezglutenowy z naturalnych składników? Ja upiekłam, bo specjalną mieszankę i recepturę opracował polski piekarz Dr Żurek, który dla swojej córki szukał dobrego chleba bezglutenowego i … nie znalazł. Teraz nie tylko wypieka naturalny chleb bezglutenowy z dodatkiem zakwasu, ale jednocześnie dzieli się swoimi mieszankami bezglutenowymi i przepisami. Parę dni temu otworzyłam jedną z mieszanek i przygotowałam naprawdę świetny chleb bezglutenowy dla całej rodziny. Znajoma, którą poczęstowałam kanapką, potwierdziła słowa z reklam Dr. Żurka: ten chleb bezglutenowy smakuje i pachnie jak prawdziwy polski chleb. Jeśli zatem szukasz dobrego chleba bezglutenowego dla dziecka lub dorosłego, którzy niedawno przeszli na dietę bezglutenową i mają kłopot z akceptacją smaku pieczywa gluten-free, poznaj wypieki i mieszanki z Kazimierzy Wielkiej na wschodzie kraju 😎
Uszykuj formę o wymiarach około 35 x 12 cm
Przepis jest bajecznie prosty i co ważne, ten chleb bezglutenowy zawsze się udaje!
Jestem na diecie bezglutenowej od niemal 42 lat (od 1979 r.) i wiem jedno: istnieje wiele rodzajów dobrego chleba bezglutenowego, bo każdemu smakuje co innego 😎 I cudownie, że w Polsce mamy coraz większy wybór. Obserwuję od kilku lat, że choć jest wielu zwolenników pieczywa na bazie mixów bezglutenowych (Incola, Balviten, Sano Gluten Free, Dr. Schär), przybywa osób szukających alternatywy. Często dostaję zapytania o naturalne mieszanki chlebowe bez glutenu, bez żadnych trudnych nazw na liście składników: bez gumy guar, gumy ksantan, bez hydromyksopropylometylocelulozy itp. Mieszanki od Dr Żurka bez glutenu odpowiadają na te potrzeby. Na dodatek wypieczone z nich naturalne chleby zawierają zakwas (będący w składzie mieszanki), mega porcję błonnika (18-21 g w 100 g produktu!!!!!!) i białka. Zauważyłam też, że bardzo dobrze zachowują się w domowych warunkach: dodaje się do nich zawsze tyle wody, ile zaleca producent na etykiecie mieszanki. Z kolei w mixach bezglutenowych trzeba i indywidualnie dozować porcję wody.
KOMENTARZE