Blog

Przepis na kolorowy chleb bezglutenowy z nutką bazylii

02/10/2022

Przepis na kolorowy chleb bezglutenowy z nutką bazylii

02/10/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 1,5 godz.
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Nic nie przebije smaku i zapachu domowego chleba bezglutenowego

To naprawdę proste: kolorowy, bezglutenowy chleb z nutką bazylii

Od paru tygodni "chodziła za mną" mieszanka uniwersalna Glutenexu, którą Daniel kupił gdzieś w promocji. Myślałam, myślałam i mam: upiekłam z niej kolorowy chleb bezglutenowy z nutką bazylii. Konsystencja ciasta na chleb bezglutenowy z tej mieszanki jest dość płynna, zatem łatwo było wlewać do foremek kolejne warstwy kolorów. A potem już tylko rośnięcie i pieczenie.  

Prosty przepis, a efekt? Wow, nikt z domowników nie przeszedł koło tego bochenka obojętnie! Już w trakcie pieczenia zapach zwabiał wszystkich do kuchni!

Przekonajcie się sami, może akurat kolorowy chleb bezglutenowy z nutką bazylii zagości na stałe w Waszych domach? A, jeszcze coś. Jeśli nie przepadacie za bazylią, w młynku do kawy zmielcie rozmaryn, oregano, lubczyk albo jakiekolwiek inne ulubione zioła. 

Ten chleb bezglutenowy można upiec w jednej formie o wymiarach około 35x11 cm lub w dwóch mniejszych keksówkach. Oczywiście można go przygotować również z białego mixu innej marki. Wtedy ciasto trzeba wyrobić według przepisu na opakowaniu, następnie podzielić na je trzy części i każdą wymieszać z innym kolorem przyprawy. 

Składniki

  • 500 g uniwersalnej mieszanki bezglutenowej Glutenex
  • 500 ml letniej wody
  • 8 g suszonych drożdży (lub 21 g świeżych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • po 1 łyżeczce przypraw do barwienia ciasta: czerwona papryka, bazylia, kurkuma
  • opcjonalnie rozkłócone jajko (do dekoracji)
  • opcjonalnie płatki lub ziarna do dekoracji (słonecznik, siemię lniane, sezam itp.)
Poznaj skład i cenę bezglutenowej mieszanki uniwersalnej Glutenexu

Wykonanie - pierwszy krok

  • Foremkę wyłóż papierem do pieczenia
  • Zmiel suszoną bazylię w młynku do kawy
  • Wymieszaj mix z solą i suszonymi drożdżami (jeśli użyjesz świeżych drożdży, rozpuść je w 3 łyżkach wody, odjętych z porcji, i wymieszaj, następnie wlej do ciasta
  • Stopniowo wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem przez około 5 minut, pod koniec dodaj olej
  • Ciasto podziel na trzy mniej więcej równe części - po około 350 g każda
  • Do każdej dodaj inny naturalny barwnik i wymieszaj łyżką lub mikserem
  • Do formy wlej ciasto warstwami, każdy kolor rozprowadź mokrą łyżką po całej powierzchni
  • Mokrym nożem zrób kilka nacięć na powierzchni
Tu kupisz bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + e-booki

Wykonanie - drugi krok

  • Jeśli jajko jest dozwolone w Twojej diecie bezglutenowej, posmaruj nim powierzchnię ciasta
  • Posyp ulubionymi ziarnami
  • Odstaw, aż ciasto niemal podwoi objętość (około 30-40 minut)
  • Piecz w 230 stopniach przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka
chleb bezglutenowy glutenex
Poznaj inne przepisy na domowy chleb bezglutenowy

Kolorowy chleb bezglutenowy należy wyłożyć na metalową kratkę i zostawić do całkowitego wystudzenia. Zapamiętajcie, że lepiej nie kroić ciepłego pieczywa bezglutenowego. Nie warto ryzykować. Dlaczego? Szczegółowo objaśniam to w mojej książce kucharskiej "W kuchni Bezglutenowej Mamy".

Gdy już Wasz chleb ostygnie i ukroicie pierwsze kromki, będziecie zdumieni ich wyglądem i zapachem. I być może Wasz niejadek z celiakią stwierdzi, że to jego ulubiony chleb?

Uwaga: mimo dodania kolorów to wciąż jest jasne pieczywo bezglutenowe. Naturalne jest, że będzie czerstwieć szybciej, niż razowy chleb bezglutenowy, pełen jednorodnych mąk i błonnika. Zatem przechowujcie go w bawełnianej lub lnianej ściereczce, nigdy w worku ani w lodówce. Część pieczywa najlepiej pokroić w skibki i zamrozić.

A znacie ten patent z szykowaniem rano drugiego śniadania na zamrożonych kromkach? To działa! Zanim sięgniecie po kanapkę w szkole lub w pracy, chleb będzie już miękki i gotowy do jedzenia!

trzykolorowy chleb bezglutenowy z bazylia glutenex

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się