Blog

Przepis na czeskie, miękkie bułeczki bezglutenowe - szybki i tani

15/11/2024

Przepis na czeskie, miękkie bułeczki bezglutenowe - szybki i tani

15/11/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 90 minut
Poziom Bardzo łatwe
Budżet Raczej tanie

Poznaj łatwy przepis na miękkie bułeczki bezglutenowe, z czeska nutką

A gdyby tak zjeść na śniadanie miękkie bułki bezglutenowe? Takie puszyste, rozpływające się w ustach, z lekko chrupiącą skórką?

Oto przepis, szybki i tani, będziecie zachwyceni, na pewno Wam się uda - zastosujcie tylko jedną wskazówkę: w razie potrzeby dodajcie kilka łyżek wody, by uzyskać elastyczne ciasto. Ono nie może być zbite ani gliniaste. Wtedy bułeczki bezglutenowe wyjdą na medal, jak z najlepszej piekarni.

Te bułeczki bezglutenowe wzbogaciłam kminkiem, tak na czeską nutę (Czesi uwielbiają kminkowe pieczywo). Kminek nie tylko daje ciekawy smak, ale też wspomaga trawienie, wzmacnia odporność, poprawia apetyt i działa antybakteryjnie w układzie pokarmowy. Jest zatem bezcenny u osób z celiakią i na diecie bezglutenowej.

Chodźcie do kuchni, bierzemy się do pracy.

przepis na miekkie buleczki bezglutenowe

To najlepsze bułeczki bezglutenowe, jakie można sobie wyobrazić!

Składniki 8 bułek

  • 500 g mieszanki bezglutenowej do pieczywa - u mnie Mix B Bread Mix Schär
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g suszonych drożdży bez glutenu lub 20 g świeżych
  • 1 łyżeczka kminku bez glutenu(może być w ziarnach lub mielony)
  • około 500-550 ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • opcjonalnie rozkłócone białko lub jogurt naturalny do posmarowania bułek przed pieczeniem
  • opcjonalnie 1 łyżeczka kminku do posypania
  • opcjonalnie 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych do posypania bułek
Tu kupisz tanio mieszankę bezglutenową Mix B Bread Mix Schär

Wykonanie

  • Wymieszaj mąkę z solą i kminkiem i suszonymi drożdżami
  • Jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, rozpuść je w 3 łyżkach wody (odjętej z porcji podanej w przepisie) i wlej do suchych składników
  • Wlewaj porcjami wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • Pod koniec dodaj olej
  • Jeśli ciasto jest gliniaste i zbite, dodaj kilka łyżek wody i chwilę wyrabiaj mikserem
  • Oprósz ciasto mixem B, przykryj miskę ściereczką i odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość
  • Blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • Nabieraj porcje ciasta, obtaczaj je w misce z 2 łyżkami mixu B i formuj bułki bezglutenowe
  • Układaj je w odstępach na blasze - może zrobić 8 dużych albo 10-12 mniejszych bułeczek
Tu kupisz kminek bez glutenu i inne przyprawy Magros bezpieczne w celiakii

Pieczenie

  • Posmaruj bułeczki jogurtem lub rozkłóconym jajkiem, oprósz płatkami owsianymi i kminkiem (jeśli chcesz zrobić bułki bezglutenowe bez mleka i jajek, pomiń ten krok)
  • Piekarnik nastaw na 250 st C góra-dół
  • Do nagrzanego pieca wstaw blachę, po około 15 minutach zmniejsz temperaturę do około 220 st C
  • Piecz w sumie 20-25 minut - do zrumienienia bułeczek

Po 15 minutach przełóż miękkie bułeczki bezglutenowe na metalową kratkę by odparowały nadmiar wody. Krój dopiero po ostudzeniu, bo inaczej powstanie wtórny zakalec.

Jak przechowywać bułeczki bezglutenowe?

Pieczywo bezglutenowe, zwłaszcza to jasne, czerstwieje szybciej niż pszenne. Dlatego po ostudzeniu najlepiej zamrozić część bułek albo przechowywać je przez 2-3 dni w worku foliowym i w chlebaku lub w lnianym worku do pieczywa. Jeśli nieco stwardnieją, wystarczy skropić je wodą i odpiec 5-7 minut w 160 st C. Smacznego i na zdrowie :) 

Jak przechowywać bułeczki bezglutenowe?
miekkie bulki bezglutenowe schaer dla dziecka

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się